Αρχική Νέα Τοπικά Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις “Ταξίδι πολιτισμού- πολιτιστικές διαδρομές στο...

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις “Ταξίδι πολιτισμού- πολιτιστικές διαδρομές στο Αιγαίο”

6

NEW

 

 

 

 

Ερώτηση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, σχετικά με την υλοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ταξίδι Πολιτισμού – Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αιγαίο», κατέθεσε σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης.

 Ο Βουλευτής τονίζει ότι διαδικασίες κατάτμησης διαγωνισμών δεν συνάδουν με τη διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ουσιαστική και τυπική.

 Όπως επισημαίνει ο Κωστής Μουσουρούλης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διενήργησε τέσσερις πρόχειρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης 145.000 Ευρώ, για το ίδιο έργο, με διαφαινόμενο προαποφασισμένο προγραμματισμό, καθώς οι προκηρύξεις υπήρξαν εξαιρετικά λεπτομερείς, ενώ τρεις εκδηλώσεις προαναγγέλθηκαν δύο ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών.

 Ο Κωστής Μουσουρούλης προκειμένου να αρθούν τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την ακολουθούμενη πρακτική ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Τουρισμού να καταθέσουν στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία και ρωτά συγκεκριμένα:

 1.      Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν την πρακτική που ακολουθήθηκε για τη διενέργεια των συγκεκριμένων εκδηλώσεων και, ιδίως, την κατάτμηση εργασιών που αφορούν στην ίδια ακριβώς δράση, όπως σαφώς προκύπτει από τα ανωτέρω; Παρακαλώ να κατατεθεί υπηρεσιακό σημείωμα με την άποψη της Αρχής Πληρωμής του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 2.      Παρακαλώ να κατατεθεί: α) το υπηρεσιακό σημείωμα τεκμηρίωσης της επιλεξιμότητας[1] των εκδηλώσεων, β) οι εισηγήσεις των Επιτροπών Διενέργειας των διαγωνισμών, καθώς και γ) ο κατάλογος των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο κάθε διακήρυξης, με απολογιστικά στοιχεία κόστους για κάθε ένα από αυτά.

 3.      Ποια είναι η οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο συνολικό κόστος των εκδηλώσεων; 

 Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ  

 

 

 

Προς:  – Υπουργό Εσωτερικών

            – Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας 

            – Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

 

 

Θέμα:             Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ταξίδι Τεχνών – Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αιγαίο 2010»

 

 

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, διοργάνωσε μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, τις υπό τον ανωτέρω τίτλο εκδηλώσεις. Η δράση που εντάχθηκε στη Θεματική Προτεραιότητα 60[1] του Άξονα Προτεραιότητας 8[2] του ΠΕΠ, προαναγγέλθηκε ως πιλοτική, με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός στο μέλλον. Για την υλοποίησή της, διενεργήθηκαν τέσσερις πρόχειροι μειοδοτικοί διαγωνισμοί[3] συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης 145.000 Ευρώ, στα τεύχη των οποίων οι ζητούμενες υπηρεσίες περιγράφονται με εξαιρετική λεπτομέρεια. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια, με Δελτία Τύπου που εξέδωσε στις 27/7/10, προσκάλεσε σε Συνέντευξη Τύπου παρουσίασης των εκδηλώσεων, επισυνάπτοντας έντυπη πρόσκληση ενώ, ταυτόχρονα, προανήγγειλε τις τρείς πρώτες από αυτές, δυο μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών (29/7/2010). Επικουρικά αναφέρεται ότι η κατανομή των εκδηλώσεων[4] μεταξύ των νήσων δεν υπακούει σε καμία απολύτως λογική.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η διαχείριση του δημοσίου χρήματος απαιτείται να γίνεται με όρους πλήρους, ουσιαστικής και τυπικής, διαφάνειας, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1.     Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν την πρακτική που ακολουθήθηκε για τη διενέργεια των συγκεκριμένων εκδηλώσεων και, ιδίως, την κατάτμηση εργασιών που αφορούν στην ίδια ακριβώς δράση, όπως σαφώς προκύπτει από τα ανωτέρω; Παρακαλώ να κατατεθεί υπηρεσιακό σημείωμα με την άποψη της Αρχής Πληρωμής του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

 

2.      Παρακαλώ να κατατεθεί: α) το υπηρεσιακό σημείωμα τεκμηρίωσης της επιλεξιμότητας[5] των εκδηλώσεων, β) οι εισηγήσεις των Επιτροπών Διενέργειας των διαγωνισμών, καθώς και γ) ο κατάλογος των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο κάθε διακήρυξης, με απολογιστικά στοιχεία κόστους για κάθε ένα από αυτά.

 

3.     Ποια είναι η οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο συνολικό κόστος των εκδηλώσεων; 

 

 

 

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                Αθήνα, 15.9.2010

 

 

 

Κωστής Μουσουρούλης                                                                 

Βουλευτής Νομού Χίου

 [1] «Συνδρομή στη βελτίωση πολιτιστικών υπηρεσιών».

[2] «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

[3]    1. Απόφαση με ΑΠ 1593/15-7-10 για υπηρεσίες «Επικοινωνίας – Προβολής» δαπάνης 45.000 Ευρώ.

      2. Απόφαση με ΑΠ 1594/15-7-10 για «Οργάνωση, Διεύθυνση και Εκτέλεση Παραγωγής» δαπάνης 45.00 Ευρώ.

      3. Απόφαση με ΑΠ 1595/15-7-10 για τεχνική υποστήριξη «Ήχος – Φως – Κατασκευές», δαπάνης 25.000 Ευρώ.

      4. Απόφαση με ΑΠ 1596/15-7-10 για «Έντυπα – Εκτυπωτικά» δαπάνης 30.000 Ευρώ.

[4]    Λέσβος 29, Χίος 6, Ικαρία 5, Φούρνοι 3, Λήμνος 2, Σάμος 1, Αη Στράτης 1, Ψαρά 1

[5]    Οφείλουν να ικανοποιούν το στόχο της «ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας και της εξωστρέφειας των νησιών του Βορείου Αιγαίου» ή  να «συμβάλλουν στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού» ή να «αξιοποιούν την πολιτιστική κληρονομιά για την ενίσχυση του τουρισμού» ,

 

 [1]    Οφείλουν να ικανοποιούν το στόχο της «ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας και της εξωστρέφειας των νησιών του Βορείου Αιγαίου» ή  να «συμβάλλουν στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού» ή να «αξιοποιούν την πολιτιστική κληρονομιά για την ενίσχυση του τουρισμού» ,