Αρχική Νέα Τοπικά Σύλλογος Οικολογίας: Καταστρέφουν τον λόφο στα Μαύρα Βόλια

Σύλλογος Οικολογίας: Καταστρέφουν τον λόφο στα Μαύρα Βόλια

18

 

<<Μ αυτά τα ιερά της ευσέβειας ενός πανάρχαιου λαού είναι για πάντα χαμένα. Κι αυτό γιατί; Γιατί στην ιεραρχία των δημοσίων υπηρεσιών φαίνεται περάσανε άτομα ανιστόρητα ,άνθρωποι απαίδευτοι και αντιπνευματικοί…>> 

                                                                                                                                            Δημήτρης Πικιώνης.
Με αυτά τα λόγια του ΠΙκιώνη, Ο Σύλλογος Οικολογίας και περιβάλλοντος Χίου καταγγέλει την οικοδόμηση που παρατηρείται στο Εμποριός, πάνω από τα Μαύρα Βόλια. Ακολουθεί η καταγγελία του Συλλόγου:

 

Το 1990 μετά από πολύμηνο αγώνα ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος μαζί με

·         Μορφωτικό  Σύλλογο  Πυργιού

·         Γυναικείο Αγροτουριστικό Συν/σμο Πυργιού

·         Αθλητικό σύλλογο Πυργιού

·         Σύλλογο Φίλων του Εμπορίου

·         και την καθολική συμπαράσταση όλων των κατοίκων του Πυργιού και των απανταχού ευρισκομένων Πυργουσων και όλων γενικώς των Χιωτών,

        κατόρθωσαν την ανάκληση των εγκρίσεων καταλληλότητας οικοπέδων και αρχιτεκτονικών σχεδίων  δυο μεγάλων τουριστικών μονάδων που θα κτιζοντουσαν στην παραλία του Μαύρου Γιαλού στον Εμποριό.

      

Είκοσι χρόνια μετά βλέπομε στην ίδια περιοχή να  ξεφυτρώνει …οικία ή κάτι τέτοιο και μάλιστα όπως πληροφορούμεθα με …όλες τις άδειες.   Έπονται  δε άλλα  τέσσερα  (;)  κτίσματα .

      Δυστυχώς  απ ότι φαίνεται,  τότε που γίνονταν οι κηρύξεις και οι ΖΟΕ από ανοησία,  ή από πιέσεις ,   ή……….  ,  αυτή η περιοχή έμεινε εκτός . Το πρωτοφανές στην ιστορία όμως  είναι ότι κανείς,  κυρία από τους τοπικούς φορείς ή δημοτικούς και νομαρχιακούς άρχοντες μας  δεν διαμαρτυρήθηκε ή αντέδρασε για το συγκεκριμένο  κτίσμα  .

           Εμείς για άλλη μια φορά επισημαίνουμε:

          Τα Μαύρα Βόλια,   αποτελούν  το σήμα κατατεθέν για το νησί μας,  παραλία μοναδική με ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά  όχι μονάχα για την Χίο αλλά για το Αιγαίο ολόκληρο  ,είναι δε κηρυγμένη από την Αρχαιολογία από το 1990 . ( Θα μας ενδιάφερε πολύ να γνωρίζαμε την εισήγηση της Κ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την κήρυξη  της  ΖΟΕ   στην συγκεκριμένη περιοχή).

          Και δεν είναι μόνο η απαράμιλλη ομορφιά της που την καθιστά  μοναδική. Είναι και η τεράστια σημασία που έχει από πλευράς αρχαιολογικής. Φέρει την μοναδική μαρτυρία της πορείας του ανθρώπου πάνω στο νησί μας από την 6η π.Χ.  χιλιετηρίδα. Οι ανασκαφές της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής , ΤΟ 19532-1953   και η ανακάλυψη τάφου της πρώιμης εποχής του χαλκού συγκλονίζει σε παγκόσμια κλίμακα τον επιστημονικό κόσμο.

          Παράλληλα τα Μαύρα Βόλια φέρουν και τη μαρτυρία ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου: την ύπαρξη λάβας , διαφορετικής σύστασης, από δυο ηφαίστεια  ,τα οποία βρίσκονταν σε  μικρή απόσταση το ένα από το άλλο ( δυο χιλιόμετρα).  Τα βράχια και τα πετρώματα το μαρτυρούν.

      Φαντασθείτε τώρα τον λόφο κτισμένο με κτίσματα σαν αυτό και με δρόμους όπως έγινε στο συγκεκριμένο…

      Εμείς πριν από 20 χρόνια κατορθώσαμε και γλιτώσαμε τα Μαύρα Βόλια από 2 τεράστια ξενοδοχεία συγκροτήματα.

Σήμερα τα Μαύρα Βόλια  απειλούνται να καταντήσουν σαν τον Ναγό. Ένα κακέκτυπο θερινής κατοικίας’.

   Την  κυρία ευθύνη για το πώς θα καταντήσει ο Μαύρος Γιαλός  φρονουμε ότι  φέρει ο Δήμαρχος   και ο Νομάρχης.

 Εμείς απαιτούμε όλα αυτά περί  ΖΟΕ και  τσιμεντοποίησης του λόφου να αναθεωρηθούν εδώ και τώρα …

     Επί τέλους , αφήσατε να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον του Ναγου με πενταόροφες πολυκατοικίες.  Μην επιτρέψετε να τσιμεντοθούν και τα Μαύρα Βόλια.

 

                                                                                                             Η Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ