Αρχική Νέα Τοπικά Κ. Μουσουρούλης: απαντήσεις για το πόθεν έσχες

Κ. Μουσουρούλης: απαντήσεις για το πόθεν έσχες

6

 

 

Τρίτη, 21.9.2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, σε συνέχεια δημοσιευμάτων, σχετικά με τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, αναφέρει:

 

« Μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι είμαι κάτοχος 42 ακινήτων. 42 δεν είναι τα ακίνητα, αλλά οι γραμμές στη δήλωσή μου, για το «πόθεν έσχες», όπου το ίδιο ακριβώς ακίνητο εμφανίζεται πολλές φορές, ανάλογα με το ποσοστό κυριότητας που κατέχω εγώ, η σύζυγος και τα τρία παιδιά μου. Τα ακίνητα περιουσιακά μου στοιχεία είναι 12 και περιγράφονται αναλυτικά, κατά χρονολογική σειρά κτήσης, στο παράρτημα που ακολουθεί.

 

Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων προέρχεται από γονικές παροχές προς εμένα, τα παιδιά μου και τη σύζυγό μου, πλην ενός διαμερίσματος 72 τμ που της ανήκει από κληρονομιά και μιας οικίας 115 τμ που αποκτήσαμε στη Χίο με τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, ως υπάλληλοι διεθνών οργανισμών και κάτοικοι Βελγίου επί δυο σχεδόν δεκαετίες, αποκτήσαμε στις Βρυξέλλες μια οικία (1992) και δυο διαμερίσματα 50 τμ έκαστο (1994) επίσης με τραπεζικό δανεισμό. Τέλος, αναφέρθηκε ότι συμμετέχω σε εταιρεία. Σημειώνω ότι πρόκειται για Ομόρρυθμη  Εμπορική  Εταιρεία  καλλυντικών την οποία ίδρυσε στις 22-12-2009 η σύζυγός μου με την κόρη μου Ελένη και στην οποία δεν έχω συμμετοχή.

 

Την ολοφάνερη από την ίδια τη δήλωση «πόθεν έσχες» πραγματικότητα αυτή, εξηγώ από χθες το βράδυ σε όσους αντίκρισαν έκπληκτοι τη φωτογραφία μου, σε τηλεοπτικά δίκτυα «πληροφορούμενοι» ότι είμαι κάτοχος 42 ακινήτων! Δηλαδή στην ίδια την οικογένειά μου και σε όλους εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά και παρακολουθούν την επαγγελματική μου πορεία και το δείγμα γραφής που έχω δώσει στο δημόσιο βίο από το Μάρτιο του 2004, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα για να υπηρετήσω ως Γενικός Γραμματέας σε δύο κρίσιμα Υπουργεία με σημαντικούς τομείς ευθύνης σε πολιτικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους (τότε Οικονομίας & Οικονομικών 2004–2007 και Ανάπτυξης 2007–2009).  Ταυτόχρονα, ως νεοεκλεγείς Βουλευτής, με επίγνωση του κοινού αισθήματος για τις αιτίες ισοπέδωσης της πολιτικής και κατανοώντας ότι για τα ανωτέρω αξιώματα δεν επαρκεί ο λόγος ως ένδειξη διαφάνειας αλλά χρειάζεται τεκμήριο, απευθύνομαι σε όσους δεν γνωρίζω προσωπικά και στους οποίους δημιουργήθηκαν ψευδείς εντυπώσεις από την εσφαλμένη προβολή της περιουσιακής μου κατάστασης.

 

Από τα ανωτέρω κάθε νηφάλιος άνθρωπος μπορεί να συμπεράνει ότι η παρουσία μου στη δημόσια ζωή είναι απολύτως διαυγής, το ίδιο και ο τρόπος κτήσης των περιουσιακών μου στοιχείων. Επειδή όμως η νηφαλιότητα δεν είναι υποχρεωτική, πλην της παρούσας δημόσιας ανάλυσης της περιουσιακής μου κατάστασης, θέτω στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να το επαληθεύσει, όλες τις δηλώσεις εισοδήματος και ακινήτων που υποβάλω από το 1991 έως σήμερα καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν έχω επωφεληθεί οικονομικά από την κατοχή δημοσίων αξιωμάτων.

 

Η δήλωση της περιουσιακής μου κατάστασης καθώς και το επισυναπτόμενο παράρτημα, έχουν αναρτηθεί στο υποσέλιδο  http://www.moussouroulis.gr/cv.html της προσωπικής μου ιστοσελίδας». 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

Αναλυτική περιουσιακη κατασταση

 

 

1.       Κατάστημα  388  τμ στην  Καλλιθέα Αττικής

Ψιλή  κυριότητα 100%   και  επικαρπία  50%  –  γονική  παροχή,  έτος 1991.

 

2.       Οικία 292  τμ στις  Βρυξέλλες

Εξ  αδιαιρέτου  με  τη  σύζυγό  μου – αγορά με  τραπεζικό  δανεισμό, έτος 1992.

 

3.       Διαμέρισμα  50 τμ στις Βρυξέλλες 

Εξ  αδιαιρέτου  με  τη  σύζυγό  μου –  αγορά  με  τραπεζικό  δανεισμό, έτος 1994.           

 

4.       Διαμέρισμα  50 τμ στις Βρυξέλλες 

Εξ  αδιαιρέτου  με  τη  σύζυγό  μου –  αγορά  με  τραπεζικό  δανεισμό, έτος 1994.           

 

5.       Αγροτεμάχιο εμβαδού 5.500 τμ στη Σάμο,

Πλήρης  κυριότητα – γονική  παροχή  έτος 1994.

 

6.       Οικία  486 τμ της  συζύγου   μου  στην  Κηφισιά Αττικής 

Ψιλή  κυριότητα 95% – γονική  παροχή,  έτος 1995.

 

7.       Διαμέρισμα  72 τμ, της  συζύγου  μου  στην  Αθήνα 

Πλήρης κυριότητα  –  κληρονομιά,  έτος 1995.

 

8.       Οικοπεδοποιημένη έκταση εμβαδού 6.090 τμ  στη Χαλκίδα Ευβοίας (11 οικόπεδα)

Γονική  παροχή από τον πατέρα μου σε εμένα και σε κάθε παιδί μου απευθείας με ποσοστά σε κάθε ένα εκ των οικοπέδων, έτος 2005.

 

9.       Διαμέρισμα 128  τμ στην  Καλλιθέα Αττικής 

Ψιλή  κυριότητα 100%  –  γονική  παροχή  έτος 2008.

 

10.   Γραφείο  33 τμ  στην  Αθήνα 

Ψιλή  κυριότητα  100% – γονική  παροχή  έτος 2009.

 

11.   Διαμέρισμα  52  τμ  στο Γαλάτσι Αττικής ,

Ψιλή  κυριότητα 100% – γονική  παροχή  έτος 2009.

 

12.   Οικία 115 τμ στη  Χίο

Πλήρης κυριότητα στα παιδιά  μου, αγορά  με  τραπεζικό  δανεισμό, έτος 2009.

 

***

Επικουρικά σημειώνω ότι από το Μάρτιο του 2004, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, και λόγω της μετάβασης εμού και της συζύγου μου από ένα υψηλότερο μισθολογικό καθεστώς σε χαμηλότερο με σταθερές τις διαρκείς υποχρεώσεις της πενταμελούς οικογένειάς μου, έχουν σημειωθεί οι ακόλουθες μεταβολές στην περιουσιακή μου κατάσταση :

 

(α)         τμηματική πώληση (έτη 2006 και 2007) του 100% ενός οικοπέδου 1.646 τμ που απέκτησα εξ  αδιαιρέτου  με  την  σύζυγό  μου το 2001 στη Θάσο Νομού Καβάλας με  τραπεζικό  δανεισμό,

 

(β)         πώληση (έτος 2007) οικοπέδων συνολικού εμβαδού 2.000 τμ που περιήλθαν σε εμένα και τις κόρες μου Ελένη και Αλεξάνδρα με γονική  παροχή από τον πατέρα μου (βλ. συναφές σημείο 7 ανωτέρω κατάστασης ακινήτων) και

 

(γ)         αύξηση τραπεζικού δανεισμού εμού και τις συζύγου μου (από μηδενικός το 2004, σε πολύ σημαντική ανεξόφλητη υποχρέωση σήμερα).