Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουρουρούλης: στη Βουλή τα κτιριακά προβλήματα της αίθουσας επιβατών του τελωνείου

Κ. Μουρουρούλης: στη Βουλή τα κτιριακά προβλήματα της αίθουσας επιβατών του τελωνείου

9

Τρίτη, 21.9.2010

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα ζητήματα των κτιριακών προβλημάτων της αίθουσας επιβατών του Τελωνείου Χίου και των ελλείψεων μηχανολογικού εξοπλισμού θέτει στον Υπουργό Οικονομικών, με Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης.

 Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι το Τελωνείο της Χίου αποτελεί πύλη εισόδου για τους εξ ανατολής προερχόμενους επισκέπτες, με αυξημένη κίνηση επιβατών, μετά και την κατάργηση της θεώρησης visa για τους Τούρκους πολίτες – κατόχους πράσινου διαβατηρίου. Ωστόσο, η συνολική εικόνα του κτιρίου και οι φθορές στους χώρους του, δημιουργούν την αίσθηση εισόδου σε τριτοκοσμική χώρα, αδικώντας κατάφορα το νησί και τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων.

 Ο Κωστής Μουσουρούλης επισημαίνει επίσης, ότι η έλλειψη κατάλληλου ελεγκτικού μηχανολογικού εξοπλισμού, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία, οι επισκέπτες να σχηματίζουν ουρές εκτός κτιρίων και οι τελωνειακοί υπάλληλοι να αναγκάζονται να διενεργούν τους ελέγχους χειρονακτικά, με το περιεχόμενο των αποσκευών σε κοινή θέα. Και όλα αυτά, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τελωνείων, το οποίο τυποποιεί και απλουστεύει τα τελωνειακά συστήματα και τους ελέγχους, προκειμένου και ο διοικητικός φόρτος και το κόστος συμμόρφωσης για τους οικονομικούς φορείς να είναι μειωμένα.

 Τέλος να σημειωθεί ότι παρά τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει, το τελωνείο Χίου επιτελεί πολλαπλό έργο έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες.

 Καταλήγοντας, ο Κωστής Μουσουρούλης ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τελωνείου Χίου και συγκεκριμένα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 1.   Αναγνωρίζει το Υπουργείο τα προαναφερόμενα προβλήματα; Εάν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

 

2.   Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων του Τελωνείου της Χίου τόσον όσο αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού; Παρακαλώ να κατατεθεί αναλυτικός κατάλογος εργασιών που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα δέκα (10) έτη με τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί για τις εργασίες αυτές.