Αρχική Νέα Τοπικά ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: Δεν είναι χάρη η σωστή λειτουργία των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: Δεν είναι χάρη η σωστή λειτουργία των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ

4

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δεν είναι χάρη η σωστή λειτουργία των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ

Είναι καθήκον και αναπτυξιακή συμβολή

 

Θα ήταν άδικος όποιος δεν αναγνώριζε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη συντήρηση και διατήρηση των δομών κοινωνικής μέριμνας στο νομό μας. Συχνά, καθ’ υπερβολή των οικονομικών δυνατοτήτων της, αντικαθιστά τις υποχρεώσεις της Πολιτείας.

Το νέο πρόβλημα που εμφανίστηκε στην κορωνίδα των κοινωνικών δομών, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), και κυρίως η διάσταση για τον τρόπο λειτουργίας του ανάμεσα στο Σύλλογο Γονέων και τη διαχειρίστρια του προγράμματος ΕΝΑ Χίου βγάζει απλά στον αφρό την ουσιαστική πτυχή του προβλήματος.

Η τοπική αυτοδιοίκηση εξέλαβε τη συμβολή της στην υλοποίηση των προγραμμάτων ως υποχρέωση εξασφάλισης των θέσεων εργασίας που προσφέρουν. Κάπου εκεί νοιώθει ότι ολοκληρώνεται ο ρόλος και το ενδιαφέρον της. Ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν αντιμετώπισε τα προγράμματα ως σημαντικές ευκαιρίες παροχής ουσιαστικής κοινωνικής μέριμνας. Αδιαφόρησε για την ποιότητα της εφαρμογής τους, δεν άσκησε τον εποπτικό της ρόλο, συμβιβάστηκε και μόνο με τη ιδέα ότι επιτελεί το καθήκον της στηρίζοντας την οικονομική τους επιβίωση.

Σήμερα οι γονείς των παιδιών στο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ κατηγορούν την ΕΝΑ Χίου ότι μετέτρεψε το Κέντρο σε αποθήκη ψυχών, διεκδικούν να ανακτήσει τη μορφή που απ’ την ιδρυτική του φιλοσοφία διαθέτει.

Αντ’ αυτού, εισπράττουν απειλές από τον πρόεδρο της με τρόπο κυνικό ότι, αν τον ζορίσουν, διακόπτει τη λειτουργία του! Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί έχει χαθεί ο έλεγχος και η επέμβαση των φορέων της αυτοδιοίκησης έρχεται πάντα αφού έχει ανάψει η φωτιά. Γιατί όλα τα ουσιαστικά έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.

 

Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ:

* θα εντείνει τις προσπάθειες της για την έγκαιρη και αυξημένη σε πόρους υπογραφή των συμβάσεων με την κεντρική εξουσία.

* θα ελέγχει και θα εποπτεύει καθημερινά την αποδοτική και δημιουργική λειτουργία της δομής, αναγνωρίζοντας στο Σύλλογο Γονέων ουσιαστικό και όχι ανταγωνιστικό ρόλο.

* θα βάλει σε προτεραιότητα την αξιοπρεπή στέγαση του Κέντρου, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους του.

* θα προβάλλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δουλειά που γίνεται στο ΚΔΑΠ για να προκαλέσει το ενδιαφέρον οικονομικής στήριξης του από όλη την κοινωνία της Χίου.

* θα αναθέσει τη λειτουργία του στον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευθύνης, αναμένοντας μετρίσιμο αποτέλεσμα για την ετήσια δράση του.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

 

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ

και κάποιος φέρει την ευθύνη