Αρχική Νέα Τοπικά Διεθνές Συμπόσιο: «Οδική Ασφάλεια-Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα και Προοπτικές. Μια Νέα Διεπιστημονική Προσέγγιση», Χίος,...

Διεθνές Συμπόσιο: «Οδική Ασφάλεια-Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα και Προοπτικές. Μια Νέα Διεπιστημονική Προσέγγιση», Χίος, 24-25 Σεπτεμβρίου 2010

4

 

Η  ερευνητική ομάδα Σχεδιασμού Μεταφορικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εμπνεόμενη από την ευαισθητοποίηση και τις σημαντικές πρωτοβουλίες της τοπικής κοινότητας της Χίου σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, προέβη κατά την τελευταία διετία σε μια συστηματική επιστημονική δραστηριοποίηση σε αυτόν τον  τομέα. Αναπτύχθηκε μια καινοτόμος και διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία ενσωματώνει τις επιστημονικές αναλύσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της ψυχικής υγείας και της επίδρασης νέων τεχνολογιών, εμπλουτίζοντας έτσι τις κλασσικές μεθοδολογίες ανάλυσης της Οδικής Ασφάλειας. Επισημαίνεται ότι λόγω της σημαντικής συμμετοχής της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Χίου, εντάχθηκαν στη διεπιστημονική προσέγγιση καινοτόμα θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και την αμφίδρομη σχέση τροχαίου ατυχήματος και οδικής ασφάλειας. Τμήμα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας απέσπασε το Χάλκινο ερευνητικό βραβείο σε σχετική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ωρίμανση αυτών των προσπαθειών, κατέστη δυνατή η διοργάνωση ενός Διεθνούς Συμποσίου, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα (Ε.Μ.Π, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών), από διεθνή επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, Association for European Transport), καθώς και από διακεκριμένα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής όπως το  Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης, η Πολυτεχνική σχολή ECOLE της Λωζάνης, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ. Επίσης συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από τον ιδιωτικό τομέα και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Το Συμπόσιο, που θα διεξαχθεί στη Χίο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2010 (www.stt.aegean.gr/roadsafety/), αναμένεται να εξάγει σημαντικά συμπεράσματα.