Αρχική Απόψεις Aρθρα Βαγγέλης Μελιτζάνης: Τουρισμός Ακριβώς ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα…

Βαγγέλης Μελιτζάνης: Τουρισμός Ακριβώς ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα…

10

 

 

 

 

Τουρισμός

Ακριβώς ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα…

 

 Παγκόσμια ημέρα τουρισμού (27 Οκτωβρίου). Ημέρα  που θεωρώ ότι  κανένας πάνω  στο νησί μας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος και αισιόδοξος για την πορεία και εξέλιξη του χιώτικου τουριστικού προϊόντος.

Οι λόγοι πολλοί… και «χιλιοειπωμένοι» κατά καιρούς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  ( επιχειρηματικούς, εμπορικούς, πολιτικούς  κλπ.).

 Βασικά αιτία του «κακού»:

Η παντελής έλλειψη βραχυπρόθεσμού – μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και σχεδιασμού, με αποτέλεσμα έννοιες όπως τουριστική καθιέρωση, ανταγωνισμός, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κ.λ.π.  να  φαντάζουν μια ουτοπία…

 Δυστυχώς λειτουργούμε σαν να είμαστε ο μοναδικός τουριστικός προορισμός επί της γης.

 Δεν υπήρξε ποτέ μια συγκεκριμένη τουριστική πολιτική  η οποία  να ορίζει  στρατηγικούς στόχους  για όλη  την Χίο  αλλά και για κάθε περιοχή ειδικότερα. Η τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα  είναι ανάδειξη μεμονωμένων  σημείων απλώς, που δεν συνδέονται μεταξύ τους σε ένα δίκτυο προορισμών που θα υπηρετούσε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για τον τουρισμό του νησιού μας.

Παράλληλα η τάση   του  “λίγο από όλα” δηλαδή  η διείσδυση  σε πολλά τμήματα της τουριστικής αγοράς (από μαζικό τουρισμό  έως σε κάποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού) δεν βοηθάει, αντίθετα η ειδίκευση σε κάποιες ασχολίες και ενδιαφέροντα με προγράμματα και γνώσεις, είναι το σημαντικό.

Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε μαζικό τουρισμό, αυτό προϋποθέτει μεγάλα  ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ένα άρτιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης και γρήγορες – φτηνές συγκοινωνίες. Θέλουμε εναλλακτικό τουρισμό, πρέπει να δούμε ποιες μορφές και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί το νησί μας να αναπτύξει με σωστή όμως διαχείριση φυσικών πόρων, τεχνολογίας,  ανθρώπινου δυναμικού και χρήση αποδοτικότερων –  “εξυπνότερων” μεθόδων προσέλκυσης τουριστών.

Η ποικιλία της μορφολογίας της Χίου ενδείκνυται για Φυσιολατρικό τουρισμό (ο Δήμος Καρδαμύλων έχει δρομολογήσει μια σειρά τέτοιων δράσεων), Επιπλέον η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας, ενθαρρύνει τη δημιουργία τουριστικών προγραμμάτων θρησκευτικού – ιστορικού χαρακτήρα.

Το  μεγάλο στοίχημα της νέας πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας (τοπικής και  περιφερειακής ) θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός  ολοκληρωμένου τουριστικού στρατηγικού σχεδίου (σε συνεργασία  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς), που θα έχει ως γνώμονα την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας και  του ικανού – αλλά ανεκμετάλλευτου ως τώρα – ανθρώπινου δυναμικού της, την προστασία και διαχείριση κρίσιμων πόρων (νερό, μονοπάτια, περιοχές Natura), την   ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών και ταυτόχρονα την χρήση καινοτόμων ιδεών – προτάσεων.

 Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος τελειώνει και είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να δράσουμε ψύχραιμα,  γρήγορα, συντονισμένα σε πολλά μέτωπα,  ιεραρχώντας προτεραιότητες, βάζοντας  στόχους, θέτοντας  απτά χρονοδιαγράμματα. Ακριβώς ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα…