Αρχική Νέα Τοπικά «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»- συνέντευξη τύπου στη Μυτιλήνη

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»- συνέντευξη τύπου στη Μυτιλήνη

7

. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΛΕΣΒΙΟΝ»ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 

Σε 40 ημέρες γίνονται οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών περιφερειακών διοικήσεων για τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Η αιρετή περιφέρεια (αιρετός περιφερειάρχης – αιρετό περιφερειακό συμβούλιο), πάγιο αίτημα της αριστεράς, με τον «Καλλικράτη» πραγματώνεται με παραμορφωτικά χαρακτηριστικά.. Και αυτό το λέμε γιατί η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με τον τρόπο που συντάχθηκε και τη λογική που τον διαπνέει φαλκιδεύει την έννοια της λαϊκής αυτοδιοίκησης και της διοικητικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της από τη κεντρική διοίκηση.

 • Προτείνει ένα νέο μοντέλο κρατικού υπερσυγκεντρωτισμού καθιερώνοντας  7  κρατικές διευθύνσεις δηλ. κρατικές  υπερπεριφέρειες.
 • Προωθεί τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα των περιφερειών – Εγκαθιδρύει ένα  σύστημα συγκεντρωτικό ως προς τον περιφερειάρχη.
 • Δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των αναγκών των νέων οργανισμών αυτοδιοίκησης σε υποδομές και υπηρεσίες και δεν αντιμετωπίζει τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Η ίδια η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι ο «Καλλικράτης» εντάσσεται στη λογική του «Μνημονίου» και θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο αφαίρεσης πόρων από την αυτοδιοίκηση με ό,τι αυτό σημαίνει σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, Απασχόληση.
 • Αρνείται και πάλι την καθιέρωση της απλής αναλογικής προωθώντας τον δικομματισμό στις περιφέρειες –όπως και στους δήμους.

 

Ταυτόχρονα οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη γίνονται μέσα σε ένα βαρύ κοινωνικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τη λαίλαπα των οικονομικών και θεσμικών μέτρων που υπαγορεύει η Τρόϊκα και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του προγράμματος «στήριξης» της ελληνικής οικονομίας.

Είναι τέτοια η λαϊκή δυσφορία και αγανάκτηση ώστε σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί που κατέρχονται στις εκλογές καταφέρονται κατά του Μνημονίου. Όχι μόνο οι συνδυασμοί που στηρίζει η ΝΔ, η οποία θα εφάρμοζε τα ίδια αν όχι και χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και οι κυβερνητικοί συνδυασμοί καμώνονται ότι κατανοούν τη κατάσταση που έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι, η μικρή και μεσαία αγροτιά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και γίνονται και αυτοί «αντιμνημονιακοί».

Αν για τους άλλους η αντιμνημονιακή ρητορία έχει σαν στόχο την εξαπάτηση του κόσμου, για μας είναι πεποίθηση ότι το Μνημόνιο καταστρέφει τους κατοίκους των νησιών – οδηγεί τα νησιά σε εγκατάλειψη.

Στο Μνημόνιο οφείλεται:

1ον. Η μείωση των εισοδημάτων μεγάλων ομάδων του πληθυσμού
2ον. Η παράλληλη μείωση των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου στο 50% μέσα στο 2010, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, στην ουσία πάνω από 60%)
3ον. Η ουσιαστική κατάργηση του ΘΗΣΕΑ, που στερεί από την περιφέρεια πάνω από 150 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία
4ον. Το ουσιαστικό πάγωμα των χρηματοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανικανότητα να υπάρχει η “ίδια συμμετοχή” του κράτους..

 

Εμείς προτάσσουμε τους παρακάτω άξονες:

1ον. Κοινωνική προστασία τώρα!
2ον. Η εργασία σε πρώτο πλάνο τώρα!
3ον. Ενα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά μας τώρα!

Και πρέπει να διεκδικήσουμε επί πλέον πόρους με γενναία αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των παραπάνω αξόνων και
Γενναία αύξηση του ισχνού “ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος Β. Αιγαίου” – τουλάχιστον διπλασιασμός του και προσαρμογή του με βάση τους παραπάνω άξονες.

Ζητάμε από τους πολίτες να καταδικάσουν την πολιτική που μας οδηγεί σε αφανισμο και να δώσουν θετική ψήφο που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα ΤΩΡΑ.

Μόνο έτσι αυτές οι εκλογές θα δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στη κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο» και μόνο τότε θα αισθανθεί να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Και αυτό το μήνυμα, όσο πιο ισχυρό είναι τόσο περισσότερο θα αποβεί προς όφελος των εργαζομένων, αν σκεφτούμε .ότι στην αντίθετη περίπτωση, που η κυβέρνηση  βγει αλώβητη από τις εκλογές του Νοέμβρη, τότε θα μπουν σε εφαρμογή νέα ακόμη σκληρότερα μέτρα, που τώρα τα έχει παγώσει, προκειμένου να τελειώνει με το θέμα των εκλογών.

 

Ο συνδυασμός με τον οποίο κατεβαίνουμε στις εκλογές του Νοέμβρη δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Προέρχεται από τη συνεργασία των δύο νομαρχιακών παρατάξεων, της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς σε Λέσβο και Χίο, της Νομαρχιακής Κίνησης “Έχει ρεζέρβα τ’ όνειρο” στη Λέσβο και της “Αριστερής Ενωτικής Κίνησης» στη Χίο, που αν και δεν είχαν εκπροσώπηση στα νομ. συμβούλια, ανέπτυξαν πλούσια δράση και ανέδειξαν μια σειρά από τοπικά προβλήματα.

Μιλώντας για τη Λέσβο και αναφερόμενος στη δραστηριότητα της νομαρχιακής κίνησης που ήμουν επικεφαλής μπορώ να απαριθμήσω μια σειρά από παρεμβάσεις για θέματα όπως:

 • Νότια παράκαμψη Μυτιλήνης
 • Ρύπανση τυροκομείων σε Κλειώ – Σκαλοχώρι
 • Εργοστάσιο της ΔΕΗ
 • Κτηματολόγιο
 • Πολεοδομία Μυτιλήνης
 • Προβλήματα μεταναστών
 • Δρόμος Αγριλιάς με τη γνωστή κατάληξη (παραπομπή στις 14/10 της Αντινομάρχου για παράβαση καθήκοντος).

Θέματα και προβλήματα που οι άλλες παρατάξεις του νομ. συμβουλίου ή είχαν μεσάνυχτα ή συνειδητά απόφευγαν να θίξουν για να μη τα χαλάσουν με συμφέροντα και κομματικούς φίλους.

Γενικά, αν και -ελέω εκλογικού συστήματος- δεν διαθέταμε έδρα στο νομ. συμβούλιο Λέσβου, καταφέραμε να καταγραφούμε στη συνείδηση του κόσμου σαν η πέμπτη παράταξη του νομ. συμβουλίου και ο επικεφαλής της σαν ο 26ος νομ. σύμβουλος.

 

Ο συνδυασμός μας πήρε το όνομα “Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό” και αναδείχνει τη φιλοσοφία μας και πρακτική των τελευταίων χρόνων που ακολουθήσαμε στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων:

 • Κόντρα στη λογική της διαχείρισης, της μιζέριας και της μοιρολατρίας ότι «τίποτα δε γίνεται»
 • Κόντρα στα οργανωμένα συμφέροντα, τις πελατειακές σχέσεις και την κομματοκρατία των αυτοδιοικητικών θεσμών .
 • Κόντρα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας (πχ Ενέργεια-Περιβάλλον).
 • Κόντρα στην παραχώρηση σε ιδιώτες βασικών κρατικών λειτουργιών (πχ Παιδεία-Υγεία-Κοινωνική Πρόνοια), κόντρα στην απαξίωση της Διοίκησης (βλέπε ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ).
 • Κόντρα στο Μνημόνιο και τη πολιτική που υπαγορεύει η Τρόϊκα και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που φέρνει την Ελλάδα και τους Έλληνες ένα αιώνα πίσω οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά, πολιτιστικά. 
 • Κόντρα στην “αντιμεταρρύθμιση” του Καλλικράτη, με όλα τα αρνητικά που αναφέραμε παραπάνω και προώθηση της αυτοοργάνωσης των πολιτών σε ομάδες αντίστασης, σε δίκτυα αλληλεγγύης και υπεράσπισης μιας περήφανης και ζωής, μιας ζωής που αξίζει να τη ζεις..

Και ας μη βιαστεί κάποιος να πει ότι εσείς με όλα αυτά τα «κόντρα» είσαστε παράταξη μόνο της άρνησης. Η μέχρι τώρα πορεία μας στα νομαρχιακά πράγματα έδειξε ότι και θέσεις και προτάσεις είχαμε αλλά και κατορθώσαμε να έχουμε και νίκες (βλέπε υπόθεση Αγριλιάς). Τα «κόντρα” αυτά θέλουν να δώσουν απλά την έμφαση στη καθαρά πολιτική επιλογή μας να στοιχηθούμε και να εκφράσουμε τους πιο αδύνατους συμπολίτες μας.

Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας μαζί να αγωνιστούμε για:

§               Για μια αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας και μείωση των ενδοπεριφερειακών και περιφερειακών ανισοτήτων.

§               Για την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής (ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των απορριμμάτων, των υγρών αποβλήτων και των υδατικών πόρων, βασικοί οδικοί άξονες, λιμάνια χωροταξικός σχεδιασμός, ενεργειακός σχεδιασμός κ.λπ.).

§               Για περιφερειακή πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα  (λάδι, ελιές, κρασί, μαστίχα, κτηνοτροφία, αλιεία κ.λπ.).

§               Για υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, το φυσικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά μας.

§               Για υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα, το εισόδημα των αγροτών και κάθε εργαζομένου και των απομάχων της εργασίας

§               Για ένα καλύτερο μέλλον της νέας γενιάς.

§               Για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

§               Για την αποτροπή της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής.

§               Για αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

§               Για άμεση έξοδο της χώρας μας από τον καταστροφικό μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και άμεση ακύρωση όλων των κατεδαφιστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιό του.

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η συγκρότηση του ψηφοδελτίου και στους τρεις νομούς με στόχο να συσπειρώσει γύρω του ενεργούς πολίτες, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά με αδιαπραγμάτευτη θέληση να είναι η Περιφερειακή μας παράταξη ” Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό” το ανάχωμα αναχρονιστικών και αντιλαϊκών πολιτικών και πρωταγωνιστής στους αγώνες που είναι ανάγκη να ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα για αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που συνεχώς θα οξύνεται.

Στη προσπάθειά μας αυτή έχουμε απευθυνθεί σε πολλούς και πολλές φίλους και φίλες για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και η ανταπόκριση είναι πέρα για πέρα ικανοποιητική, αν ληφθεί υπόψη η δύσκολη οικονομική κατάσταση που καθιστά το πολίτη ευάλωτο σε συναλλαγές χωρίς αρχές, σε εκβιασμούς και σε ρουσφέτια.

Η πολυσυλλεκτικότητα που επιδιώκουμε εμείς δεν αφορά σε “συστέγαση” πολιτικά και κοινωνικά ετερόκλητων δυνάμεων με μοναδικό κριτήριο την ψηφοθηρία, αλλά έχει σαν στόχο τη συστράτευση ενεργών πολιτών με κύρια χαρακτηριστικό τη συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα και τους διεκδικητικούς αγώνες, την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα και την επαγγελματική και κοινωνική τους καταξίωση.

Έχουμε ήδη ανακοινώσει την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, τη Βασιλική Ανδρεαδέλλη, υγειονομική υπάλληλο του νοσοκομείου Μυτιλήνης με πλούσια κοινωνική δράση και τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, τον Αλέκο Γαϊτάνο, δημ. υπάλληλο Ομηρούπολης και επικεφαλή της  νομαρχιακής παράταξης Χίου, της “Αριστερής Ενωτικής Κίνησης».

Σήμερα ανακοινώνουμε και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, τον Γιώργο Κουτσοδόντη, σημερινό δήμαρχο Μαραθοκάμπου Σάμου, άνθρωπο της αυτοδιοίκησης από το 1986, χημικό στο επάγγελμα, διευθυντή του εργοστασίου της Ε.Ο.Σ.Σ. στο Καρλόβασι..

Το ψηφοδέλτιό μας θα το ανακοινώσουμε μια και καλή όταν θα ολοκληρωθεί. Έτσι και αλλιώς εμείς είμαστε ξένοι με τις λογικές του εντυπωσιασμού και του «σας πήραμε σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο» που βλέπουμε αυτές τις μέρες και που κάνει ακόμα πιο αποκρουστική την ενασχόληση των απλών πολιτών με την πολιτική και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

 

Και μιας που αναφερθήκαμε στην αποκρουστική εικόνα που έχουν οι απλοί πολίτες για την πολιτική, θα θέλαμε να τελειώσουμε με λίγα λόγια για τη στάση των ψηφοφόρων απέναντι σε αυτές τις εκλογές.

Θέλουμε να τους πούμε ότι κάνουν λάθος όταν λένε ότι όλοι είναι ίδιοι, όπως ο κ. Πάγκαλος είπε προχτές «όλοι φάγαμε μαζί». Μικρή κοινωνία είμαστε και μπορούμε να δούμε ποιοι κέρδισαν από τη πολιτική και ποιοι αφήνουν σπίτι και δουλειά, ποιοί πολιτεύονται με γνώμονα το πολιτικό κόστος και ποιοι πάνε κόντρα στα παραταξιακά ακόμα και προσωπικά τους συμφέροντα, προκειμένου να είναι απλά συνεπείς με μια στάση ζωής ενεργού και ανιδιοτελούς πολίτη.

Θέλουμε να πούμε σε όλους αυτούς που είναι απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι με αυτούς που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 20 χρόνια, ότι δεν θα τους τιμωρήσουν αν ρίξουν λευκό, άκυρο ή πάνε εκδρομή στις 7 Νοέμβρη. Αυτή η στάση δεν καταμετριέται, μετριουνται μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια και αν ακολουθήσουν αυτή τη τακτική θα ξαναβγάλουν πλειοψηφία και παντοδύναμους στο μετεκλογικό σκηνικό αυτούς που θέλουν υποτίθεται να τιμωρήσουν. Το βράδυ των εκλογών θα περιμένουν την τιμωρία των « πράσινων» και των «μπλε», κι όμως θα δουν το χάρτη της Ελλάδας γεμάτο πράσινο και μπλε.

Και τότε τα νέα μέτρα που κρατάει στο ψυγείο η κυβέρνηση θα βγουν στην επιφάνεια και θα πέσουν ακόμη σκληρότερα στη πλάτη μας.

Ας σκεφτούν λοιπόν όλοι οι συμπολίτες μας νηφάλια, ας κρίνουν ποιοι τους κορόϊδεψαν, ποιοι τους εκμεταλλεύτηκαν και αυτούς να μαυρίσουν. Και ας ανταμείψουν τη προσφορά και το τρέξιμο αυτών που με συνέπεια αγωνίζονται και προσπαθούν για το καλό του τόπου και των κοινωνικά και οικονομικά αδύνατων.

 

Στον προεκλογικό αγώνα των περιφερειακών εκλογών σαν συνδυασμός θα έχουμε απέναντί μας τους δύο «κυβερνητικούς» συνδυασμούς:

Αυτόν του κ. Γιακαλή, του σημερινού δήμαρχου Μυτιλήνης, που κατεβαίνει με τη στήριξη του κόμματος που σήμερα κυβερνά και από την άλλη αυτόν του κ Βογιατζή, του σημερινού νομάρχη που κατεβαίνει με τη στήριξη του κόμματος που κυβερνούσε τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Ας μη θελήσουν να μας παραστήσουν ότι θα αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων μας. Τους γνωρίσαμε τους μάθαμε και ξέρουμε ότι πάντα πάνε πάσο με τις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων που τους στήριξαν.

Με τα ψηφοδέλτια από την αριστερή πλευρά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξουμε μέτωπο, δεν είναι εκεί ο αντίπαλος.

Μόνο μία, απορία έχουμε, οι φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πού ανακάλυψαν –όπως είπαν- συνεργασία και συμπόρευση κατά το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ με Βογιατζή, Γιακαλή;

 

(28/9/2010)

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΤΟΜΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ