Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Διεθνής Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA...

Διεθνής Ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000

20

Διεθνή Ημερίδα με θέμα: “Προστασία βιοποικιλότητας και βιώσιμες τοπικές οικονομίες: ο ρόλος του δικτύου NATURA 2000” φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

Η Ημερίδα που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Βιοποικιλότητας, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2010 από τον Ο.Η.Ε., φιλοξένησε εισηγητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και διεθνείς και ελληνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Στόχος της ήταν να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σε ότι αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και των περιοχών του δικτύου NATURA2000, καθώς και να διερευνηθούν οι  προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων και έργων προστασίας.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη εκπροσώπων φορέων και περιβαλλοντικών ΜΚΟ από την Ελλάδα που ασχολούνται με την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση περιοχών του δικτύου NATURA 2000, μετά από πρόσκληση του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Πριν την Ημερίδα η ομάδα των επισκεπτών μαζί με τον ευρωβουλευτή είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κλιμάκιο της Μονάδας Φύση και Βιοποικιλότητα, Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Φώτης Παπούλιας εκ μέρους της Επιτροπής παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και το μέλλον του δικτύου NATURA2000 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 ανέπτυξαν τα προβλήματα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και των διαχειριστικών σχεδίων στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, τα λινκ για τις εισηγήσεις της Ημερίδας:

Εισαγωγή από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο (Οικολόγοι Πράσινοι)

SandrineBelier, ευρωβουλευτής Ομάδα Πρασίνων/ Ευρώπη- Οικολογία (Γαλλία), συντονίστρια θεμάτων βιοποικιλότητας, “Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της βιοποικιλότητας”

Marco Fritz, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Μονάδα Φύση και Βιοποικιλότητα, “Οι πολιτικές της ΕΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας και την διαχείριση των περιοχών του δικτύου NATURA2000″

TatianaNemcova, BirdlifeInternational, NATURA2000: από τις συγκρούσεις έως την ανάπτυξη”.

Δημόπουλος Παναγιώτης, Εθνική Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, “Το δίκτυο NATURA2000 στην Ελλάδα: δεσμεύσεις παρακολούθησης, υφιστάμενη κατάσταση και μελλοντικός σχεδιασμός”.

Χρυσοπολίτου Βασιλική, Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων (ΕΚΒΥ), “Η ανάγκη οριστικοποίησης της ελληνικής εθνικής στρατηγικής για την βιοποικιλότητα και η υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων”.

Προμπονάς Μιχάλης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, “Αποτυχίες και ελπίδες για το δίκτυο NATURA2000 στην Ελλάδα”.

Ευάγγελος Παράβας, Mom, “Πράσινα επαγγέλματα και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές”

Νίκη Παρδαλού, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, “Εφαρμογή της νομοθεσίας για τις περιοχές NATURA2000 στην Ελλάδα, προκλήσεις και δυσκολίες για τα παράκτια οικοσυστήματα”.