Αρχική Πολιτισμός ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ: ποιητικά & μουσικά ταξίδια στο ΟΜΗΡΕΙΟ

ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ: ποιητικά & μουσικά ταξίδια στο ΟΜΗΡΕΙΟ

15

Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου διοργανώνει ακόμα μια σημαντική εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυσή του.
Αυτή τη φορά στη σκηνή του Κέντρου θα εμφανιστεί η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Ποιητικά & Μουσικά ταξίδια». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα θεάτρου του Ομηρείου Π.Κ.Δ.Χ. με την ευγενική χορηγία των απογόνων των ιδρυτών του Κέντρου Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Αλίκη Καγιαλόγλου είμαι μια τραγουδίστρια αφηγήτρια (performer) που έχοντας μια ειδική σχέση με την τέχνη του τραγουδιού – αυτή που άγει την ψυχή – και λατρεύοντας τα ταξίδια – πραγματικά και φανταστικά – αλλά και τα παραμύθια (κυρίως τα αυτοσχεδιαστικά) θέλει να αφηγηθεί τραγουδώντας ιστορίες για τον έρωτα, τη ζωή, το θάνατο.

Σ’ αυτά τα ταξίδια, έχει εφόδια μοναδικά: τους εξαίρετους στίχους του Νίκου Γκάτσου του Federico Garcia Lorca, του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Horacio Ferrer, του Felix Luna, του Fernando Pessoa κ.α. και τις εξαίσιες μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, του Astro Piazzolla, του Μίκη Θεοδωράκη, του Ariel Ramirez κ.α., καθώς και τις παραδοσιακές μουσικές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Χιλής και της Αργεντινής. Και δεινούς συμπαραστάτες τους διακεκριμένους μουσικούς Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο, Μιχάλη Σουρβίνο στην κλασική και πορτογαλική κιθάρα και Νίκο Μανιταρά στην κλασική κιθάρα.

 

 

…Η Αλίκη Καγιαλόγλου φανερώνεται άξια ερμηνεύτρια παίζοντας και μεταπηδώντας από το ύφος της Γκρέτα Γκάρμπο στην πληθωρικότητα της Μανιάνι η την τραγική έξαρση της Κατίνας Παξινού. Με την ερμηνεία της το έργο αποκαλύπτεται. Κι έτσι με την απόσταση του χρόνου και με την ωριμότητα της ερμηνείας φανερώθηκαν ξανά οι Αντικατοπτρισμοί στην Αθήνα του 93.

Μανος Χατζιδακις  

 

…Με πολλή συγκίνηση άκουσα την μεγαλειώδη, την υπέροχη ALFONSINA που τραγουδάει η Αλίκη Καγιαλόγλου. Λίγες φορές, ίσως καμιά, αισθάνθηκα μια αναδημιουργία τόσο ολοκληρωμένη και πλούσια από μια ξένη τραγουδίστρια, που δεν φαίνεται ξένη με τον τρόπο που λέει την κάθε λέξη και δίνει την σωστή συγκίνηση. Συγχαρητήρια γιατί έχει πάρει το ποίημα και το έχει προχωρήσει.

Felix Luna