Αρχική Νέα Τοπικά 1,3 εκ. ΕΥΡΩ για μέτρηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των τουριστών, μέσω του...

1,3 εκ. ΕΥΡΩ για μέτρηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των τουριστών, μέσω του έργου CARBONTOUR

5

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

  Μετά την έγκριση του έργου με τίτλο «CARBONTOUR» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ιούνιος 2010) και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης (Σεπτέμβριος 2010) υλοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου η εναρκτήρια τεχνική σύσκεψη παρουσία όλων των εταίρων. Αναλυτικότερα, το έργο με προϋπολογισμό 1,3 εκατομμύρια Ευρώ, συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Πρόγραμμα «LIFE Περιβάλλον» και αφορά τον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Έξι (6) εταίροι από την Ελλάδα και την Κύπρο, με συντονιστή την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα συνεργαστούν για 28 μήνες προκειμένου να μετρήσουν με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Κύπρο. Με άλλα λόγια στόχος του έργου είναι αφενός η μέτρηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που προκαλείται από την παραμονή τουριστών σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και αφετέρου η διατύπωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων για την μείωση της εν λόγω επιβάρυνσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, 80 μονάδες προβλέπεται να επιλεγούν για μετρήσεις κατανάλωσης νερού, ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων, με τελικό στόχο την μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Τα δύο ξενοδοχεία που μετέχουν ως εταίροι και συγχρηματοδοτούν το έργο, δηλαδή το Aeolian Village στην Ερεσό και το Mayfair στην Πάφο της Κύπρου, θα λειτουργήσουν ως «πιλότοι» για την εκπόνηση του συστήματος μετρήσεων, ώστε αυτό να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικό. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια και την εξειδικευμένη γνώση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που επίσης συμμετέχει ως εταίρος και συγχρηματοδοτεί το έργο, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων με στόχο την δημιουργία ενός ευέλικτου λογισμικού, καθώς και ενός οδηγού για δράσεις, αλλά και συμπεριφορές, που συμβάλλουν στην μείωση του «περιβαλλοντικού αποτυπώματος» δηλαδή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, που προκαλείται σε μια περιοχή από τους τουρίστες. Είναι γνωστή η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η ζήτηση αυτή στις μέρες μας, ενισχύεται από μια συμπληρωματική ζήτηση για μονάδες αρμονικά ενταγμένες στο φυσικό τους περίγυρο τον οποίο σέβονται και δεν ρυπαίνουν.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κυρία Σοφία Θεολογίτου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της τεχνικής σύσκεψης, τόνισε την σημασία που αποδίδει στη σωστή υλοποίηση του έργου, τόσο σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος όσο και σε επίπεδο περιεχομένου. Υπογράμμισε επίσης τον πολύ σημαντικό τομέα της κλιματικής αλλαγής στον οποίο εντάσσεται το έργο καθώς και την διακρατική του διάσταση με τους εταίρους που συμμετέχουν από την Κύπρο.

Η Καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μαρία Λοϊζίδου δήλωσε ότι ο τομέας του τουρισμού δεν έχει μελετηθεί συστηματικά ως προς αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχουν κατάλληλα στατιστικά στοιχεία. Εδώ λοιπόν εστιάζεται και το επιστημονικό ενδιαφέρον του έργου καθώς και η προσφορά του στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της προτροπής για αλλαγή συμπεριφορών.

Στην τεχνική σύσκεψη συμμετείχε και η εκπρόσωπος της ομάδας επίβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αναστασίας Κουτσολιούτσου η οποία δήλωσε ότι είναι η πρώτη εναρκτήρια σύσκεψη στην οποία παρευρίσκεται, όσον αφορά βεβαίως, τη «νέα γενιά» εγκεκριμένων έργων LIFE. Αυτό σημαίνει ότι το έργο ξεκίνησε όπως προβλεπόταν και χωρίς καθυστέρηση.