Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: απολογισμός έργου πρώτης χρονιάς

Κ. Μουσουρούλης: απολογισμός έργου πρώτης χρονιάς

11

 

Στη δύσκολη και πολύπλοκη αυτή περίοδο, είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται. Πολλοί επιλέγουν υπερβαίνοντας παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και στερεότυπα. Άλλοι αντιδρούν με αδιαφορία ή καταψηφίζοντας. Οι όψεις του ζητήματος είναι πολλές και οι απόψεις διιστάμενες. Οι περισσότεροι όμως κρίνουν κάθε πολιτική παρουσία ανεξάρτητα από προτίμηση ή προσωπική στάση. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τότε που ανέλαβα ευθύνη αντιπροσώπου του Νομού στο Κοινοβούλιο, αναφέρομαι με μια μικρή πράξη λογοδοσίας: ένα δισέλιδο σημείωμα στο οποίο παραθέτω στοιχεία για τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησαμε τεκμηριωμένες Ερωτήσεις (108), το νομοθετικό έργο στο οποίο συμμετείχα με εισήγηση Νομοσχεδίων και κατάθεση τροπολογιών, τις ομιλίες που πραγματοποίησα στη Βουλή (59), την επιστημονική μελέτη για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού,  αλλά και την υπόλοιπη δράση μου, εντός και εκτός Εθνικής αντιπροσωπείας. Όλα τα ανωτέρω έχουν καταχωρηθεί στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.moussouroulis.gr, όπου έχω επίσης αναρτήσει τυποποιημένα έντυπα τεκμηρίωσης για τους πολίτες εκείνους που επιθυμούν τη συμμετοχή τους στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο.

 

 

 Κωστής Μουσουρούλης

Βουλευτής Νομού Χίου

Νέα Δημοκρατία

 

 

Κοινοβουλευτική δραστηριότητα

 

Κοινοβουλευτικός έλεγχος

         86 Ερωτήσεις για θέματα Οικονομίας – Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας (19),  Υγείας – Εκπαίδευσης (11), Υποδομών (11), Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής (9), Ενέργειας (9), Τουρισμού – Πολιτισμού (9), Αγροτικής ανάπτυξης – Αλιείας (7), Περιβάλλοντος (4), Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2),  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (2), λοιπά θέματα (3). Το 54 % των ερωτήσεων αυτών είχε άμεση σχέση με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος του Νομού Χίου.

         9 Επίκαιρες Ερωτήσεις για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος από τις οποίες οι 5 συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής.

         13 Επίκαιρες Επερωτήσεις με τη συμμετοχή ή σε συνεργασία άλλων Βουλευτών για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, από τις οποίες συζητήθηκαν οι 9 και, τέλος,

         5 Αναφορές για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

 

Νομοθετικό Έργο

         Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σχέδια Νόμου : (α) «Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)» και β) «Ρύθμιση των Χρεών των Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων»,

         Συμμετοχή στην κατάθεση των Προτάσεων Νόμου (α) «Απλούστευση Διαδικασιών Ίδρυσης Επιχειρήσεων» και (β) «Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα  Επιχειρηματικά Πάρκα». Οι δύο προτάσεις νόμου βασίστηκαν σε Σχέδια Νόμου που είχαν προετοιμαστεί στο πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης κατά την εκεί θητεία μου ως Γενικού Γραμματέα, και

         Κατάθεση τροπολογιών σε νομοσχέδια της Κυβέρνησης για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Από αυτές αρκετές έγιναν δεκτές, όπως πχ η πρόταση μου για τα κριτήρια χαρακτηρισμού των αγροτών στις νησιωτικές περιοχές.

 

Ομιλίες – παρεμβάσεις

         Πενήντα εννέα (59) ομιλίες και παρεμβάσεις: 31 ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής και 28 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

 

 

 

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για το Νομό Χίου

 

Προγραμματικές προτάσεις

Ολοκλήρωση και παρουσίαση του Α’ Μέρους ενός Στρατηγικού Σχεδίου Αναφοράς για τη Χίο. Το Α’ Μέρος που αφορά στη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του Νομού, δόθηκε στη δημοσιότητα, ώστε να υπάρξει πιθανή προγραμματική χρήση του, από τους υποψήφιους συνδυασμούς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010. Το Β΄ Μέρος περιλαμβάνει πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού και θα παρουσιαστεί πριν το τέλος του έτους.

 

Γραπτά υπομνήματα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος:

    Προς τον Πρωθυπουργό για την απελευθέρωση από τις αρχές της Βενεζουέλας Ελλήνων ναυτικών.

    Προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη φορολογική αντιμετώπιση του Κάμπου

    Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος για την προώθηση της Γεωθερμίας.

    Προς την πρώην Υπουργό Γεωργίας για θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

    Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, για θέματα πολιτισμού.

    Προς τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας για την προώθηση της Γεωθερμίας.

    Προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ για θέματα αυτόνομων σταθμών παραγωγής ενέργειας στα νησιά.

 

Λοιπές πρωτοβουλίες

    Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης – Δήμου Χίου – Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Χίου.

    Δημιουργία από τη Microsoft σε συνεργασία με το Δήμο Ομηρούπολης, Κέντρου Εκπαίδευσης στη χρήση υπολογιστών για άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες και οικονομικά αδύναμους.

    Προσπάθεια δημιουργίας «Forum Ανοικτής Διαβούλευσης» για αναπτυξιακά ζητήματα με τη Βουλευτή του Νομού  και Υφυπουργό κα Ε.Τσουρή (Προηγήθηκε ανοικτή πρόσκληση προς τους φορείς της Χίου και συνάντηση μαζί τους. Αν και οι φορείς αποδέχθηκαν την ιδέα δημιουργίας του forum, δεν δήλωσαν συμμετοχή στην ειδική πρόσκληση που εκδόθηκε). Έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του forum και εκκρεμεί η υλοποίησή του σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Νησιωτικότητα. Διοργάνωση σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή κα. Μ. Γιαννάκου, επίσκεψης Βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται σε νησιωτικές περιοχές για επαφές και συναντήσεις στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, με αντικείμενο την προώθηση της νησιωτικότητας (Danuta Hübner, Ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος, S. Busutti Ευρωβουλευτής, κα. Μ. Δαμανάκη, Eπίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κλπ). Σε συνέχεια διαβουλεύσεων με την Επιτροπή, προκηρύχθηκε ειδική μελέτη για την ένταξη κριτηρίου νησιωτικότητας στις Κοινοτικές Πολιτικές.

    Επιχειρηματικότητα. Διοργάνωση ενημερωτικής επίσκεψης ομάδας Επιχειρηματιών από τη Χίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή κ. Ι. Τσουκαλά, τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Δεκέμβριος 2009).

 

 

 

Άνοιγμα στην κοινωνία – Επαφή με τον πολίτη

 

Επισκέψεις Τομεαρχών και Γραμματέων της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο

(1) Αγροτικής Ανάπτυξης  – κ. Γ.Κασσαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης,

(2) Τουριστικής Ανάπτυξης  – κα. Ο.Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Ρεθύμνου,

(3) Περιβάλλοντος  – κ. Κ.Μητσοτάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών,

(4) Εθελοντισμού και ΜΚΟ  κα. Φ.Πιπιλή, Βουλευτής Α’ Αθηνών, 

(5) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ.Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών.

(6) Υγείας – κ. Μ.Σαλμάς, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

 

Σε όλες τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν επαφές και ανταλλαγή απόψεων με την τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις.

 

Κοινωνία των Πολιτών

Συγγραφή Εγχειριδίου με τίτλο «Ψηφοφόρος για μια μέρα – Πολίτης κάθε μέρα».  Παρουσιάστηκε με συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου (9 Ιουλίου 2010). Στον οδηγό που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.moussouroulis.gr αναδεικνύεται το έργο τοπικών εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Διερευνάται η δυνατότητα έντυπης έκδοσης. 

 

Επαφή με τον πολίτη

Μετεκλογική επίσκεψη σε όλα χωριά της Χίου, στα Ψαρά και τις Οινούσσες και τουλάχιστον δύο κατά μέσο όρο επισκέψεις στο διάστημα Δεκέμβριος 2009 – Σεπτέμβριος 2010. Στις επισκέψεις γίνεται ελεύθερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Οι περισσότερες γίνονται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

 

 

 

Λοιπές δραστηριότητες

 

    Επισκέψεις σε εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς του Νομού και συναντήσεις εργασίας για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, γεωργίας και αλιείας, μεταφορών, απασχόλησης, πολιτισμού, κοινωνικής προστασίας κλπ 

    Διοργάνωση συναυλίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αμανής Χίου (όπου υπάρχει ήδη εκμετάλλευση ΑΠΕ), σε συνεργασία με την τοπική εθελοντική Ομάδα «19» (31 Ιουλίου 2010).

    Ομιλίες σε ημερίδες και συνέδρια.

 

 

 

Συγγραφικό έργο

 

Έκδοση και κυκλοφορία προσωπικού βιβλίου με τίτλο: «Δημόσιες Επιλογές – Μια προσωπική αφήγηση» σχετικά με θέματα ανάπτυξης και στρατηγικού σχεδιασμού των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, όπως τα επεξεργάστηκα την περίοδο 2004-2007 κατά τη θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο τότε Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών.

 

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 12 Απριλίου 2010 στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κο Α. Σαμαρά και εισηγητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κο Φώτη Κουβέλη και τον Βουλευτή Β Αθήνας της ΝΔ κο Κωστή Χατζηδάκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους 30 Βουλευτές, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κος Διονύσιος, οι Δήμαρχοι κκ Βρουλής, Μαλαφής, Μελιτζάνης και Αγγελάκος, μέλη της Χιακής ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, εκπρόσωποι χιακών σωματείων και πολλοί φίλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Αρθρογραφία: Δημοσιεύτηκαν 17 άρθρα για θέματα ενέργειας, οικονομίας και ανάπτυξης σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και 6 σε Χιακές εφημερίδες για πολιτικά και αυτοδιοικητικά θέματα, καθώς και θέματα πολιτισμού και ενέργειας.

 

 

 

 

 

 

Για τα ανωτέρω οι χρήστες του διαδικτύου ενημερώνονται απευθείας στην ιστοσελίδα www.moussouroulis.gr,  στο Facebook καθώς και στο Twitter («Κωστής Μουσουρούλης»).