Αρχική Νέα Τοπικά Ενωση Ελλήνων Χημικών- περ. τμήμα Β. Αιγαίου: ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς...

Ενωση Ελλήνων Χημικών- περ. τμήμα Β. Αιγαίου: ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου 7th AEGEAN ANALYTICAL CHEMISTRY DAYS (AACD 2010)

6

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 5:00 το απόγευμα,  με την επίσημη τελετή λήξης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου 7th AEGEAN ANALYTICAL CHEMISTRY DAYS (AACD 2010). Το συνέδριο, που ήταν το έβδομο της σειράς των AEGEAN ANALYTICAL CHEMISTRY DAYS, διοργανώθηκε από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν οι νέες μεθοδολογίες της χημικής ανάλυσης και οι ανακαλύψεις στο χώρο της επιστήμης της Χημείας, που έγιναν προσφάτως, με έμφαση στη νανοτεχνολογία και τις εφαρμογές της.

Το πρόγραμμά του περιελάμβανε  συνεδρίες κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, που άρχισαν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Πέμπτη 30/9 και συνεχίστηκαν στο ξενοδοχείο «ΖΑΪΡΑ» στη Σκάλα Λουτρών μέχρι την Κυριακή 3/10.

Κατά την εναρκτήρια τελετή βραβεύτηκαν πέντε επιστήμονες για την προσφορά τους στην επιστήμη της Αναλυτικής Χημείας, αλλά και την γενικότερη υποστήριξη τους στην ανάπτυξη της Αναλυτικής Χημείας και των συνεδρίων της στην Ελλάδα. Ήταν οι καθηγητές Alan Townshend (Ηνωμένο Βασίλειο), Freddy Adams (Βέλγιο), Gürel Nişli (Τουρκία), Μιλτιάδης Καραγιάννης (Ελλάδα) και ο επίσης Έλληνας, καταγόμενος από τη Μυτιλήνη, Δρ Χημικός Απόστολος Γρημάνης.

Συμμετείχαν με εργασίες 286 επιστήμονες της αναλυτικής χημείας προερχόμενοι από 32 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης, με σημαντική συμμετοχή από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Κύπρο, επίσης η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία, Αραβικές χώρες κοκ. Πρέπει να επισημανθεί ότι, μετά τους Έλληνες, σημαντικότερη παρουσία, τόσο ως προς τον αριθμό των συνέδρων (73), όσο και ως προς τον αριθμό εργασιών που παρουσίασαν είχαν οι Τούρκοι Χημικοί.

Τα θέματα τα οποία έτυχαν παρουσίασης και επεξεργασίας είχαν σχέση με ιατροβιολογικές εφαρμογές, νανοτεχνολογία, αρχαιομετρία, με έλεγχο ποιότητας σε προϊόντα διατροφής και κοινής χρήσης, με περιβαλλοντική χημεία και ρύπανση περιβάλλοντος, με εγκληματολογική Χημεία, κοκ. Συνολικά παρουσιάστηκαν  και συζητήθηκαν 306 εργασίες, είτε από βήμα, είτε με ανάρτηση posters.

Κατά την τελετή της  λήξης, βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες εργασίες νέων επιστημόνων σε posters, ενώ κατατέθηκε από όλους, διοργανωτές και συνέδρους, ότι το συνέδριο στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, ορίστηκε μάλιστα το επόμενο να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη το έτος 2012. Πολλοί σύνεδροι εξακολουθούν να στέλνουν ευχαριστήριες επιστολές και συγχαρητήρια για την διοργάνωση.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου, από τη φύση τους, δεν μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά από το πλατύ κοινό. Όλοι μας, όμως, θα ωφεληθούμε από αυτά, από τη στιγμή που τούτα θα περάσουν στην εφαρμογή. Πρόκειται για διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Εκτός των συνεδριάσεων δόθηκε η ευκαιρία στους συνέδρους να γνωρίσουν την πόλη της Μυτιλήνης, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης και το Μουσείο Βρανά στον Παπάδο. Ακόμη γνώρισαν τοπικούς χορούς, στους οποίους δοκίμασαν τις ικανότητές τους και άκουσαν παραδοσιακούς ελληνικούς ήχους από εκλεκτά συγκροτήματα (το «Αναγνωστήριο Αγιάσου» και το συγκρότημα της Γιώτας Μιχαλλέλη), σε δύο δείπνα που παραχωρήθηκαν, το ένα από τον Δήμο Γέρας στο Πέραμα και το άλλο από  την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. Επίσης και με φροντίδα των επιχειρήσεων που τα παράγουν, γνώρισαν τα τοπικά μας προϊόντα ούζο, λάδι, κρασί και σαπούνι, τα οποία πήραν μαζί τους στις πατρίδες τους.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί όλους, όσοι συνέδραμαν στην επιτυχία της διοργάνωσης με προσφορά χορηγιών, τη Γεν. Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, το Δήμο Μυτιλήνης, το Δήμο Γέρας,  τις επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις επιστημονικών οργάνων και χημικών.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

του 7th ACCD (2010)

 

Καθηγητής Αντ. Καλοκαιρινός,

Επίκ. Καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης,

Ηλίας Πολυχνιάτης, Πρόεδρος ΕΕΧ/ΠΤΒΑ