Αρχική Απόψεις Aρθρα Η θαυμαστή οδός του κυρίου Φίλιππου Αργέντη (και ένα σχόλιο)

Η θαυμαστή οδός του κυρίου Φίλιππου Αργέντη (και ένα σχόλιο)

9

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: //kafeneiokentron.blogspot.com/

Κάθε φορά που θα στρίψω από την Απλωταριάς και θα περπατήσω στα στενά πεζοδρόμια της οδού Φίλιππου Αργέντη, ασυναίσθητα θα σταθώ, ενώ το βιαστικό πλήθος θα με σπρώχνει εκνευρισμένο, και θα κοιτάξω κάποια από τα πιο θαυμαστά κτήρια της πόλης της Χίου.
Το του 1ου Γυμνασίου Χίου-«Σχολής Της Χίου», ένα από τα λίγα σχολεία της Ελλάδας που στεγάζεται στο παλαιό του κτήριο, που οικοδομήθηκε το 1881.Στην αρχική του μορφή, ως Σχολής της Χίου, λειτούργησε από το 1792, ενώ το 1863 με το 9179 διάταγμα του Υπουργείου Εκκλησιαστικών Θεμάτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ιδρύθηκε επίσημα το «Γυμνάσιον Χίου».

Με μια υπέροχη είσοδο , με αυλή με βοτσαλωτό , με ένα θαυμαστό και σε λειτουργία «Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής» στα υπόγειά του , με την Ιστορία να έχει ποτίσει κάθε πέτρα του οικήματος, χρόνια καταρρέει σιγά-σιγά.Φέτος πιά , οι αρμόδιοι , ντόπιοι και κεντρική εξουσία, δημοπράτησαν την επισκευή του και μες το χειμώνα –γιατί άραγε δεν έγινε το καλοκαίρι;- οι μαθητές θα ξεσπιτωθούν για «άλλα μέρη».


Ας ελπίσουμε να έχει εκταμιευτεί όλο το ποσό και να μην έχουμε ένα γιαπί για χρόνια αντί για το Ενεργό Μουσείο της Εκπαίδευσης της Χίου που είναι αιώνες τώρα.
Λίγο πρίν , στην οδό Ζολώτα , συναντά το μάτι μας το 11ο Δημοτικό Σχολέιο Χίου. Το 11ο δημοτικό σχολείο Χίου είναι η παλιά αστική σχολή. Η μορφολογία του κτιρίου συνάδει με αυτή της βιβλιοθήκης Κοραή και του 1ου Γυμνασίου Χίου και ανήκει στα λεγόμενα κλασσικίζοντα, λειτούργησε δε για πρώτη φορά το1893.
Προχωρώντας την οδό το μάτι σταματά οριστικά στη Βιβλιοθήκη Κοραή.


Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” , μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες της Ελλάδας, το 1792, άρχισε να λειτουργεί ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου πρώτο δε πυρήνα της αποτέλεσαν τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και Ελλήνων λογίων ομογενών. Κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822, η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε, αλλά ο Κοραής απέστειλε και πάλι βιβλία. Μετά το θάνατο του Αδ. Κοραή, το 1833, και σύμφωνα με τη διαθήκη του, ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων και των χειρογράφων του έρχονται στη Χίο. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί, εκτός των άλλων, η Πινακοθήκη και το Μουσείο Αργέντη με 5 αίθουσες και οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης είναι ανεκτίμητοι. Και όμως, και αυτό το Ίδρυμα βασανίζεται χρόνια.

 

 

 


Χωρίς κονδύλια, χωρίς Διευθυντή, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, και με την χαρακτηριστική αδιαφορία των τοπικών αρχόντων διάχυτη, στηρίζεται στη φιλοτιμία και το μεράκι κάποιων για να επιβιώσει.
Το τοπίο αυτού του θαυμαστού δρόμου συμπληρώνει η Μητρόπολη της πόλης δημιουργώντας ένα τρίγωνο με τη Βιβλιοθήκη και το 1ο Γυμνάσιο.
Πόσο δύσκολο θα ήταν να πεζοδρομηθεί η περιοχή που περιλαμβάνει αυτά τα τέσσερα ιστορικά κτήρια και να γίνει χώρος περιπάτου και πολιτιστικής ανάδειξης του τόπου; Μην μου πείτε πάλι πού θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους οι κάτοικοι , ο Πολιτισμός μιας πόλης δεν υπολογίζεται με τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης των τροχοφόρων της. Ένας ωραίος πεζόδρομος με δέντρα, να περπατούν ντόπιοι και επισκέπτες, με μουσικούς και μικρές ορχήστρες, με ανοιχτές τις αυλόπορτες των σχολειών, μιας και τα παιδιά δεν θα κινδυνεύουν από τροχοφόρα, με υπαίθριους ζωγράφους στα σκαλιά της Μητρόπολης αντί για ζητιάνους, πόσο όνειρο και εξωπραγματικό μας φαίνεται;
Κι αν ο Νομάρχης των δημοσίων έργων δεν ενδιαφέρεται για τέτοια τι προτείνουν ο κ.Χαλλιορής , καθηγητής το επάγγελμα και ο κ.Σκούφαλος , όχι μόνο δάσκαλος το επάγγελμα αλλά και διατελέσας διευθυντής του 11ου Δημοτικού;
Θάρρος και όραμα, κύριοι!
(το φωτογραφικό υλικό είναι δανεισμένο από τις ιστοσελίδες του 1ου Γυμνασίου και της Βιβλιοθήκης Κοραή)
Σοφία Λαμπίκη

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

With tears in my eyes I finished reading the article of Sofia Lampiki’s about Plilippou Argentis street.
 
How true and real are her comments, undoubtedly the monuments symbolize our unparallel heritage, but to some one like me and many others that grew up in Hora and walk up and down this street hundred of times filled with emotions, dreams and hopes this Street it has a special place in our heart.
 
This is the the street we hoped will proudly walk if we pass the “test” to enroll to Chios Gymnasium, this is the street of our famous library, our Cathedral Church
our bookstores were there and who can forget Kronos the signature ice cream store of Chios.
 
I will never forget when our annually academic Gymnasium test results were posted and every body will stick their noses to the glass to search for thier names and if they had success they make a rirht turn towards Aplotaria to stroll up and down proudly like roosters and if the results were not good then a left turn towards Prokimea staring at the seagulls and the choppy sea thinking of what went wrong.
 
Truthfully ” E Othos Ton Oneiron”. Bravo Sofia we lade my day.
 
Regards,
 
Costas Vasilis
Class of 62