Αρχική Πολιτισμός Χιώτικη διάκριση σε σατιρικό διαγωνισμό, βραβείο στην Ευγ. Ασλανίδη

Χιώτικη διάκριση σε σατιρικό διαγωνισμό, βραβείο στην Ευγ. Ασλανίδη

36

Τι κοινό έχουν η Ευγενία Ασλανίδη και ο Γεώργιος Σουρής , εκτός από την καταγωγή; Έλαβαν και οι δύο μέρος σε διαγωνισμό έμμετρης σατιρικής ποίησης. Ο Σουρής στον πρώτο και η Ασλανίδη στον δεύτερο!

Ο πρώτος διαγωνισμός έμμετρης σατιρικής ποίησης πραγματοποιήθηκε το 1879 από το τότε περιοδικό «ΤΟΞΟΤΗΣ» με πρόεδρο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Ορφανίδη. Σε εκείνο το διαγωνισμό είχανε λάβει μέρος 9 άτομα εκ των οποίων ο Γ.Σουρής που ήρθε τελευταίος επειδή όπως αποφάνθηκαν οι κριτές δεν ήταν αρκετά καυστικός!!! (τέσσερα  χρόνια αργότερα εξέδωσε τον «Ρωμιό»)ραμε.οαναφΕυγενρικ’ο Γ.Σουρ Ευγεν

Ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε ύστερα από τρεις αιώνες περίπου και συγκεκριμένα το 2010. Φέρει τον τίτλο Διεθνής Διαγωνισμός Έμμετρης Σατιρικής Ποίησης  «Παύλος Πολυχρονάκης» και οργανώθηκε από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων. Σε αυτόν έλαβαν μέρος 297 άτομα μεταξύ των οποίων και η  Ευγενία Ασλανίδη που ήρθε τρίτη κατά σειρά. Συγκεκριμένα, απέσπασε τον πρώτο έπαινο. Πρώτο βραβείο δεν υπήρξε καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού κανείς δεν συγκέντρωσε πάνω από 18 μονάδες,  ενώ δεύτερο και τρίτο βραβείο  απέσπασαν αντίστοιχα  ο Βλαχάκος Βασίλειος από τη Σπάρτη,  και ο Παπασταθόπουλος Γεώργιος, από τοΑίγιο.

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν σε πανηγυρική εκδήλώση στα Χανιά το Σάββατο 2 Οκτωβρίου. Εμπνευστής, χορηγός και ψυχή του διαγωνισμού  (γι αυτό άλλωστε πήρε το όνομά) του,  ο Παύλος Πολυχρονάκης από τον οποίο  λάβαμε και τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες  που προαναφέραμε. Κατά την εκτίμηση του ίδιου οι συμμετοχές θα ήταν χιλιάδες αν δεν υπήρχε ο «ευνουχιστικός» όρος που απαγόρευε τη χρήση δεκαπεντασύλλαβου, μέτρο που συνήθως  χρησιμοποιούν οι ποιητές του είδους της σάτιρας.

Ο κ. Πολυχρονάκης,  συγγραφέας 23 βιβλίων  με έμμετρα και πεζά όπου κυριαρχεί το γέλιο και η σάτιρα, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από  την  διοργάνωση   όχι μόνο για τη συμμετοχή,  αλλά  και γιατί προβλήθηκαν τα Χανιά, αναδείχθηκε η σάτιρα που είχε παραμεληθεί και εκκολάφθηκαν νέοι σατιρικοί ποιητές. «Ο διαγωνισμός είναι πλέον θεσμός και θα γίνεται κάθε χρόνο» μας είπε στέλνοντας χαιρετίσματα στους φίλους που απόκτησε στη Χίο εν έτει 1985-86 όταν υπηρετούσε ως Διευθυντής στις Δικαστικές Φυλακές Χίου.

 Το ποίημα  για το οποίο βραβεύτηκε η χιώτισσα  στιχουργός & δημοσιογράφος  Ευγενία Ασλανίδη,  το οποίο σημειωτέον απέσπασε το μοναδικό 20αρι μεταξύ των βραβευθέντων από το μέλος της κριτικής Επιτροπής Γιάννη Καλαμίτση είναι το παρακάτω:

 

Τρεις και το λουρί στη μάνα

Στης ανάγκης τα θρανία

Ξανακάθισε η Μαριώ.

Με τη τσάντα της τη γκούτσι

Και το τρύπιο της παπούτσι

Κι αρχινά  νοικοκυριό

 

Βάζει κάτω τα δεφτέρια

Την παλιά αριθμητική

Τρεις το λάδι,  τρεις το ξύδι

Ξεπατώνει το γρασίδι

Πιάνει την  κηπουρική

 

Μελιτζάνες, κολοκύθια

Κι άλλα ζαρζαβατικά

Εκτοπίζουνε το σούσι

Γούστα που ‘χουνε κι οι πλούσιοι

Αι σιχτίρι τελικά

 

Διώχνει τη φιλιππινέζα

Κόβει το ντιλιβερά

Και το κόκκινο φουστάνι

Που ‘χε πάρει απ’ του αρμάνι

Στην κουζίνα  το φορά

 

Ξεπουλάει τα τζακούζι

Κι εξοφλά πιστωτικές.

Απ’ τις λίρες του προπάππου

Που ξοδεύτηκαν του κάκου

Είχε μείνει  ο ντενεκές

 

Πιάνει το μικρό απ’ το σβέρκο

Και τον στρώνει στη δουλειά

Τέρμα η τσόντα κι κοπάνα

Τρεις και το λουρί στη μάνα

Όπως ήταν και παλιά…

 

                                     Κόρη του Βορριά*

 

*(το ψευδώνυμο με το οποίο έλαβε μέρος στο διαγωνισμό η Ευγενία Ασλανίδη)