Αρχική Απόψεις Aρθρα Θωμάς Κοσμίδης: Δήμος ή Περιφέρεια

Θωμάς Κοσμίδης: Δήμος ή Περιφέρεια

13

Τελευταία υπάρχει μια φρενίτιδα για της επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Συνεχώς ακούμε νέα ονόματα υποψηφίων στον Τύπο. Διάφορες δημοσκοπήσεις και άλλα  συνδράμουν την διαμόρφωση ενός κλίματος άμεσης προτεραιότητας στην περιφέρεια. Όμως, μετά από όλα αυτά μου δημιουργήθηκε ένα ερώτημα και εφόσον γράφω σε Χιώτικη εφημερίδα σας το καταθέτω: Πότε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου νοιάστηκε ουσιαστικά για τη Χίο;

Χρόνια τώρα βλέπουμε τα περισσότερα έργα και τα περισσότερα χρήματα να πηγαίνουν στη γειτονική Λέσβο. Η Λέσβος έχει ένα αρκετά μεγάλο λιμάνι και ένα διεθνές αεροδρόμιο. Η Χίος τι έχει από αυτά; Η απάντηση αυτή είναι λογικό να δοθεί με βάση τους ψήφους που έχει το κάθε νησί. Λογικό με τη νεοελληνική αντίληψη που «στέλνει» τα μεγάλα έργα στα νησιά που έχουν μεγάλο πληθυσμό, άρα και περισσότερους ψήφους.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει ως Χιώτες είναι ο δήμος. Ο δήμος πλέον αλλάζει μορφή. Γίνεται μεγαλύτερος και ισχυρότερος. Καλώς ή κακώς το μεγάλο στοίχημα για τη Χίο είναι ο Δήμος και μόνο. Πρέπει να έχουμε έναν ικανό Δήμαρχο και φυσικά ικανούς δημοτικούς συμβούλους να επωμιστούν το βάρος της ευθύνης που δημιουργεί ο «Καλλικράτης».

Ο Δήμος γυρίζει σελίδα σε μια δύσκολη εποχή. Τα δημοσιονομικά του κράτους είναι σε άθλια κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό θα εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τρία χρόνια, από την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Σε αυτή την αλλαγή σελίδας πρέπει να βρεθεί ένας καλός καπετάνιος και ένα καλό πλήρωμα για να ξεφύγει επιτέλους η Χίος από την εγκατάλειψη, το δημογραφικό μαρασμό και από την οικονομική καχεξία.

Χωρίς να αμφισβητώ την σπουδαιότητα της περιφέρειας καταθέτω την άποψη μου μπας και συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά πρέπει να μας απασχολεί. Αν μου έθεταν το ερώτημα τι σε απασχολεί περισσότερο ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Σαφέστατα ο Δήμος.