Αρχική Νέα Τοπικά Εορτή Αγ. Δημητρίου Τσαγκαράδων

Εορτή Αγ. Δημητρίου Τσαγκαράδων

7

 

 

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου (ημέρα εορτής του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτη του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου) πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων ιδιοκτησίας του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

 

 

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος Εσπερινός.

 

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

 

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από την δημιουργία του Μουσείου Υποδηματοποιών στον αύλειο χώρο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί επιμνημόσυνος δέηση υπέρ πάντων των προαναπαυσαμένων  υποδηματοποιών, υποδηματοπωλών και των συγγενών τους.

 

Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων θα παραμείνει ανοικτός :

την Κυριακή 24 Οκτωβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τη δύση του ήλιου

την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου από τις 3:30 μμ έως και μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού

και την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, όλη την ημέρα.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΝ

Το «Μουσείο Υποδηματοποιών» δημιουργήθηκε το 1990 από το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.

Βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Αγίου Δημητρίου των Τσαγκαράδων. Στεγάζεται δίπλα σε πανύψηλους, σκιερούς πεύκους σε ένα υπέροχο κυλινδρικό κτίριο μικρών διαστάσεων, όπως μικρά ήταν και τα παλιά τσαγκαράδικα τα οποία προσπαθεί να απεικονίσει. Το σχήμα του θυμίζει μικρό ανεμόμυλο ή μινιατούρα κάποιας βίγλας που στέκεται εκεί για να φυλάει μέσα της θησαυρούς αλλοτινών εποχών.

Τα εκθέματα του «Μουσείου Υποδηματοποιών» είναι ως επί το πλείστον υλικά και εργαλεία της χειρωνακτικής εργασίας των τσαγκάρηδων του 20ου αιώνα. Μέσα σε αυτό, το σφυρί, η φαλτσέτα, το σουβλί και τα άλλα εργαλεία μοιάζουν να αποκτούν ζωή και ψάχνουν για ένα κομμάτι δέρμα για να αρχίσουν σιγά σιγά να του δίνουν σχήμα και να φτιάξουν, όπως τα χρόνια τα παλιά, ένα δημιούργημα που θα ντύσει και πάλι τα βήματα μας.