Αρχική Νέα Τοπικά Πλημμυρίσαμε!!! Πολύ το νερό, αλλά και μπαζωμένα τα ποτάμια (φώτο)

Πλημμυρίσαμε!!! Πολύ το νερό, αλλά και μπαζωμένα τα ποτάμια (φώτο)

43

“Νομίζουν ότι είναι θεοί; τα ποτάμια μπαζώνονται; και σε ένα νησί;. Θέλει πολύ μυαλό;”;
Τα λόγια της ηλικιωμένης γυναίκας στα Ταμπάκικα ήταν μαχαιριά σε όλους αυτούς που στο όνομα της δήθεν “ανάπτυξης” αντί για ποτάμια προτιμούν δρόμους.
Με τις σκηνές αγωνίας που πέρασε το βράδυ της Δευτέρας σφηνωμένες στο μυαλό της, όταν είδε να κινδυνεύουν τα δύο εγγόνια της, μας μιλά για τους κόπους μιας ζωής που τους παρέσυρε η βροχή.
“Και που να βρεθούν τώρα λεφτά’, μας είπε η κυρία κοντά στο ΙΚΑ που πρόσφατα είχε ανακαινίσει το παλιό σπιτικό.
Ανθρωποι που προσπαθούσαν να περισώσουν ότι μπορούσαν μέσα από τις λάσπες, που κοίταγαν το πλεχτό που με κόπο είχαν πλέξει, φωτογραφίες που τους έκαναν συντροφιά και τώρα βρέθηκαν μέσα στη λάσπη.

 

Και σε όλα αυτά το σχόλιο του κυβερνητικού κλιμακίου που είναι η αλήθεια ανταποκρίθηκε άμεσα, είναι να κάνουν γρήγορα οι υπηρεσίες και να καταγράψουν τις ζημιές ώστε να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο… Βεβαίως για έναν τέτοιο λόγο δεν χρειάζονταν να έρθουν 3 υφυπουργοί. Ηδη από το πρωί η Νομαρχαική Αυτοδιοίκηση Χίου κατά πως προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σχημάτισε τις επιτροπές για τους επιτόπιους ελέγχους από μεικτά συνεργεία Δήμων και Νομαρχίας για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών (τηλέφωνα επικοινωνάις 22710 44212 44211 44201 44251)

Το σχόλιο του προσβέστη μας είναι ακόμα νωπό στα αυτιά «όπου υπήρχε χείμαρρος πλημμυρίσαμε».
Και πράγματι αυτή είναι η αλήθεια. Και μέσα σε όλα η θλιβερή είδηση του ενός νεκρού στους Ολύμπους, που δυστυχώς για τους φίλους σου, τους μαθητές σου, τους συγχωριανούς σου Νίκο ΛΑτουσάκη δεν ήταν ψέμα…

Και στον καμβά των καταστροφών να προστίθονται δεκάδες επιχειρήσεις, σπίτια, οικόπεδα, περιβόλια πλημμυρισμένα, με το νερό να προξενεί ανυπολόγιστες ζημιές.

 

 

 

Μπαζώματα ποταμών

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 350 κλήσεις, ενώ χρειάστηκε να επέμβει για τον απεγκλωβισμό 10 ατόμων. Μάλιστα από χθες το πρωί δέχτηκε την ενίσχυση μονάδας από το νομό Λέσβου με 8 μοτέρ ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες απάντλησης από τις ντόπιες δυνάμεις που είχαν στη διάθεσή τους 15 αντίστοιχα μηχανήματα. Δύναμη μικρή όταν στην ουσία είχαν να αντιμετωπίσουν χείμαρρους που έπαιρναν πίσω ότι τους έχει αφαιρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Στην πόλη της Χίου ο χείμαρρος Καλοπλύτης είναι γνωστός σήμερα σαν δρόμος. Αποτέλεσμα το νερό να γίνει ένα νέο ποτάμι και να πλημμυρίσει τα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, Απλωταριά, Βενιζέλου, Ροδοκανάκη και Λεωφόρος Αιγαίου.

 

Ο χείμαρρος Κάνδηλας στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης έπληξε τις γειτονιές του κοφινά, Παναγιάς Λέτσαινας, Ταμπάκικα. Οι κάτοικοι είδαν τα νερά να σπάνε μαντρότοιχους, να παρασέρνουν τα πάντα στη διάβα τους, να περνούν από τα ισόγεια των σπιτιών μέχρι να καταλήξουν στη θάλασσα, σε μια ακτίνα ακόμα και 100 μέτρων από τις κοίτες του ποταμού.

«Εγκιβωτισμένος» από τη δεκαετία του ’90, ποτέ δεν εφαρμόστηκε η απόφαση το Συμβουλίου της Επικρατείας να ξεσκεπαστεί και να γίνει και πάλι ποταμός αντί για δρόμος.

Παρόμοια κατάσταση στον Αρμένη ποταμό, στα σύνορα Δήμων Χίου και Ομηρούπολης. Τα περιβόλια που υπήρχαν παλιά στην περιοχή, διέθεταν τις λεγόμενες νεροδιαβασιές ώστε τα νερά από το ένα περιβόλι να περνούν στο άλλο, μέχρι να καταλήξουν στο ποταμό. Με την οικοδόμηση της περιοχής, οι νεροδιαβασιές έκλεισαν, ο χείμαρρος βιάστηκε και αποτέλεσμα ήταν να «θυμώσει» πνίγοντας για μια ακόμα φορά την περιοχή.

Ανάλογο το ρεπορτάζ και σε ορισμένα σημεία του Παρθένη και του ρέματος της Σκύλας που επίσης έχει γίνει δρόμος, αλλά και στις περιοχές Λευκωνιάς, Φάρκαινας, Κοντάρι άλλοτε υδροβιότοποι όπου οι εκβολές του χειμάρρου Κοκκαλά. Και αν τώρα ο Κοκκαλάς δεν δημιούργησε προβλήματα τι θα γίνει αλήθεια όταν στην περιοχή γίνει το νέο λιμάνι;…

Αλλά και στη νότα Χίο υπήρξαν σημαντικά προβλήματα όπως στους οικισμούς Αγία Φωτιά και Μέγα Λημνιώνα, αλλά και στα χωριά του Δήμου Μαστιχοχωρίων Μεστά, Ολύμποι και Λιθί.

Από τις κατολισθήσεις σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο, που πάντως χάρη στις ενέργειες των Δήμων και της Νομαρχίας κρατήθηκαν ανοιχτά.

 
Προβλήματα σε σχολεία

Την Τετάρτη τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ άμεση μεταφορά χρειάζονται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χίου και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) που παραμένουν κλειστά.

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Τρίτης, περί τις 3.00 μ.μ., επισκέφτηκαν το νησί ο  Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας και η Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή, οι οποίοι μαζί με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, επισκέφτηκαν τις περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.

 

Ο κ. Μαγκριώτης εκφράζοντας εκ μέρους της Κυβέρνησης τα συλληπτήρια του για τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους σε Χίο και Ικαρία, επισήμανε ιδιαίτερα τα κακοσχεδιασμένα έργα, τους σκεπασμένους χείμαρρους που έχουν γίνει σπίτια ή επαγγελματικές στέγες σημειώνοντας ότι η φύση εκδικείται και ότι χρειάζεται να υπάρξει νέος σχεδιασμός.

 

Σχετικά με τις καταστροφές τόνισε ότι όλα τα υπουργεία είναι έτοιμα για την καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεων χωρίς πάντως να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά και μέτρα που θα έφερναν ανακούφιση ειδικά στους επαγγελματίες, παραπέμποντας στην πάγια νομοθεσία. Προέτρεψε δε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και των Δήμων να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή και την εκτίμηση.

Τα συγχαρητήρια του στη δράση της των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας έδωσε ο κ. Οθωνας που όπως είπε συνέδραμαν σε όλες τις περιοχές που οι κάτοικοι περνούσαν δύσκολες ώρες.

Από την πλευρά της η Χιώτισσα υφυπουργός Θαλασσίων υποθέσεων κα Τσουρή τόνισε ότι βρέθηκε μπροστά σε μια εικόνα που ήταν κατά πολύ χειρότερη από την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε και σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε και τα προβλήματα να αποκατασταθούν  αλλά και οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν, ενώ επισήμανε ότι άμεσα θα γίνει μεταφορά των μαθητών των δύο προαναφερομενων σχολείων .

 

Θοδωρής Πυλιώτης