Αρχική Απόψεις Aρθρα Κώστας Ζαφείρης: Καλό ταξίδι Νίκο…

Κώστας Ζαφείρης: Καλό ταξίδι Νίκο…

6

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΓΝΩΜΗ ΤΗς ΧΙΟΥ

 

Το Νίκο το Λατουσάκη τον γνώρισα κοινοτάρχη των Ολύμπων τη δεκαετία του 1990. Μου τον γνώρισε ο Τάσος Κ. και συνεργαστήκαμε επανειλημμένα σε προγράμματα της Αυτοδιοίκησης. Πήγαμε παρέα στη Μυτιλήνη κάμποσες φορές, με τις προτάσεις μας παραμάσχαλα, να εξασφαλίσουμε πόρους για το χωριό. 

Άνθρωπος χαρούμενος, αφοσιωμένος στο χωριό του, πασόκος παλαιάς κοπής από εκείνους που πίστευαν στην αυτοδιοίκηση και στις μικρές κοινότητες ανθρώπων.

 Άνθρωπος της ταβέρνας, του ποτηριού και της παρέας. Παθιαζόταν, να μιλάει για την Κοινοτική Τράπεζα, για τη διαδρομή Ολύμπων – Μεστών, για τον τόπο του που αγαπούσε με ανιδιοτέλεια.

Η καλύτερη του ήταν την Καθαρή Δευτέρα στον “Αγά των Ολύμπων”, κερνούσε σούμα και σε προσκαλούσε στο χορό όπως έπαιζαν τα όργανα. Πίστευε σ’ αυτό που έκανε και το κυνηγούσε με πάθος. Η πραγματική “πετριά” του ήταν η ανάδειξη του Σπηλαίου των Ολύμπων πράγμα που πέτυχε με επιμονή και πείσμα.

Το Σπήλαιο είναι επισκέψιμο εδώ και αρκετά χρόνια και είναι από τους πόλους έλξης που λέμε για την περιοχή.

Ο Νίκος είχε τη δική του συμβολή σ’ αυτό και ήταν πρωτοπόρος. Δεν ξέρω κατά πόσον του αναγνωρίστηκε, “ουδείς προφήτης στον τόπο του” λέει η λαϊκή σοφία.Τα τελευταία χρόνια είχαμε χαθεί, ο Νίκος αποτραβήχτηκε από την αυτοδιοίκηση, η κοινότητα Ολύμπων δεν υπήρχε πια λόγω “Καποδίστρια”.

Σήμερα (19/10/10) το πρωί έμαθα ότι σε παράσυρε μέσα στ’ αμάξι σου ένας φουσκωμένος χείμαρρος Νίκο, κι η Πυροσβεστική σε βρήκε να μην ανασαίνεις. Δεν το πιστέψαμε όλοι στη αρχή.

Σπρωγμένος από τα νερά της γης σου κατέβηκες στα αγαπημένα σου σπήλαια ρε μπαγάσα. 

Βάλε ένα και για μας εκεί που είσαι Α… ρε Νίκο. Καλό ταξίδι, τι άλλο να πω…

Κώστας Ζαφείρης