Αρχική Νέα Τοπικά Σύνδεσμος Κληρικών Μητρόπολης Χίου: για τις πλημμύρες, το μάθημα των θρησκευτικών και...

Σύνδεσμος Κληρικών Μητρόπολης Χίου: για τις πλημμύρες, το μάθημα των θρησκευτικών και το ημερολόγιο του Συνδέσμου

6
   
   
   
   
 
   

Τη θλίψη του για το χαμό ενός αξιόλογου συμπολίτη μας από τους Ολύμπους κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου που συνεδρίασε την Πέμπτη 21/10/2010. Στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. απασχόλησε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών, καθώς και το που θα γίνει η γιορτή του Συνδέσμου ενώ παρουσιάζεται και το ημερολόγιο για το 2011 που είναι αφιερωμένο στους Αγίους που γεννήθηκαν, ασκήτεψαν, μαρτύρησαν ή πέρασαν από τη Χίο.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:

 

1)      Το Δ.Σ. με νωπές ακόμα τις εικόνες από τις τραγικές επιπτώσεις της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χίο μας εκφράζει τη θλίψη του για το χαμό ενός αξιόλογου συμπατριώτη μας στους Ολύμπους και τις καταστροφές στην περιουσία των πολιτών, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμος εκφράζει προς όλους τους πλημμυροπαθείς την αμέριστη συμπαράστασή του και παρακαλεί την Ελληνική Πολιτεία δια των αρμοδίων φορέων της να παράσχει κάθε βοήθεια για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή της ακριτικής πατρίδας μας στους κανονικούς της ρυθμούς.

 

2)      Με αφορμή την από 2-10-2010 δημοσίευση του νέου υπό συζήτηση Σχεδίου Προγράμματος μαθημάτων για τις τρεις τάξεις του Λυκείου που επεξεργάζεται και προωθεί ομάδα εργασίας του Υπουργείου Παιδείας κρίναμε απαραίτητο να διατυπώσουμε εγγράφως την έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου μας για το ρόλο που προβλέπεται ότι θα έχει το θρησκευτικό μάθημα στο νέο σχολείο. Η ένταξη του θρησκευτικού μαθήματος σε πολυπληθείς ομάδες-κύκλους επιλεγόμενων μαθημάτων, μαζί με μαθήματα που έχουν διαφορετική γνωστική αποστολή και δεν έχουν κάποια συγγένεια με τα Θρησκευτικά, ή έχουν ιδιάζουσα βαρύτητα στο σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την ύπαρξη του μαθήματος. Η επιστολή διαμαρτυρίας θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες προς το Υπουργείο Παιδείας και θα κοινοποιηθεί δεόντως.

 

3)      Το Δ.Σ προωθώντας την ομόφωνη απόφαση-αίτημα της Γενικής μας Συνέλευσης για  κατάργηση του ορίου ηλικίας που προβλέπεται για τους εν ενεργεία κληρικούς προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν (σήμερα ισχύει το 70ον έτος) και την απόλυτη εναρμόνιση και συμφωνία με τα όρια ηλικίας των Δημοσίων Υπαλλήλων (προαιρετικά 65ον) επικροτεί την πρόταση του Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος προς την Ιερά Σύνοδο για την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο σχετικό άρθρο. Το Δ. Σ. επικροτεί και όλες τις άλλες αποφάσεις-προτάσεις του Ι.Σ.Κ.Ε. (συνεδρίαση 27/9/1010) όπως διατυπώθηκαν στη σχετική ανακοίνωση του και αναμένει την εξέτασή τους από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

4)      Το Δ.Σ. εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί πολλά από τα μέλη του Συνδέσμου μας επέλεξαν να έχουν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του μέλους του Ι.Σ.Κ.Ε. μεταφέροντας στην ακριτική μας Χίο την δύναμη του αρχαιότερου και μεγαλύτερου εκκλησιαστικού Συνδέσμου, με τον οποίο υπάρχει συνεχής επαφή και συνεργασία.

 

5)      Το Δ.Σ. αποφάσισε για εφέτος να φιλοξενηθεί η ετήσια εορτή του προστάτου Αγίου του Συνδέσμου Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010 στις 5μ.μ. με την τέλεση Πανηγυρικού Εσπερινού.

 

6)      Τέλος το Δ. Σ. παρουσιάζει στη χιακή κοινωνία το ημερολόγιο του Συνδέσμου για το 2011 που επιγράφεται «ΧΙΑΚΟΝ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΝ» και στα 13 φύλλα του ο αναγνώστης μπορεί να δει πέραν του εορτολογίου ολόκληρου του έτους και το ειδικό εορτολόγιο με τους Αγίους που γεννήθηκαν, ασκήτεψαν, μαρτύρησαν, διήλθαν εκ Χίου ή τιμώνται ιδιαίτερα στη νησιωτική μας μητρόπολη και τις εικόνες τους.  

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου         Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Πύρρος