Αρχική Νέα Τοπικά Μάρκος Σκούφαλος: συν. τύπου για τη ΛΑΣ, γιατί όχι σε άκυρο- λευκό

Μάρκος Σκούφαλος: συν. τύπου για τη ΛΑΣ, γιατί όχι σε άκυρο- λευκό

4

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ, συνέντευξη τύπου Παρασκευή, 22/10

 

Η συνέντευξη τύπου της παράταξης μας συμπίπτει με τις τραγικές στιγμές που έζησε το νησί μας πριν 4 μέρες με τις πλημμύρες που έθαψαν στη λάσπη και στο βούρκο όνειρα και κόπους μιας ζωής και δυστυχώς ήταν η αφορμή να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Οι καταστροφές όμως που υπέστη το νησί και οι άνθρωποι του αποδεικνύουν με χαρακτηριστικό και έντονο τρόπο και τη γύμνια και τις βαριές ευθύνες των τοπικών αρχόντων του δικομματισμού και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν μετατρέψει το νησί σε ανοχύρωτη πόλη, σε πεδίο βολής των καιρικών και φυσικών φαινομένων.

Πόσες δεκαετίες ασχολούνται όλοι αυτοί Δήμαρχοι και Νομάρχες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την επέκταση του αεροδρομίου, με οδικούς άξονες, με ανατολικές και δυτικές πύλες, με αναπτυξιολαγνείες και καινοτομίες και μας έχουν αφήσει γυμνούς και ανυπεράσπιστους σε πλημμύρες, σεισμούς και καταποντισμούς;

Αντί να ασχολούνται με τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, αυτοί μπάζωσαν ρέματα, τσιμεντώνουν κοίτες, στενεύουν χείμαρρους και ρυάκια.

Έχουν όμως το θράσος οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, ο σημερινός Νομάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και μας δουλεύουν με τα κυβερνητικά κλιμάκια τριών υπουργών που έφεραν τα καθρεφτάκια ψευτοαποζημιώσεων, φωτογραφήθηκαν με φόντο την καταστροφή και μας εμπαίζουν για πολλοστή φορά.

Αυτό όμως το πολιτικό τοπίο ταιριάζει πλήρως με αυτά που ζούμε όλο αυτό το διάστημα. Ταιριάζει πλήρως με τα άθλια αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ αρπάζουν το ψωμί πάνω από το τραπέζι μας, μας φτηναίνουν ακόμα περισσότερο, μας πισωγυρίζουν δεκαετίες περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις, ακριβαίνουν τα πάντα, δημιουργούν συνθήκες μιας σύγχρονης δουλείας υπό τη σιδερένια φτέρνα του απάνθρωπου συστήματος τους, που άλλοτε το λένε ελεύθερη αγορά, ελεύθερη οικονομία για να κρύψουν την ωμή και σκληρή πραγματικότητα του καπιταλισμού.

Απέναντι σ’ αυτή την ολέθρια για τη ζωή μας πραγματικότητα, εμείς στη Λαϊκή Συσπείρωση – Αγωνιστική πρωτοβουλία είτε σε επίπεδο ¨Δήμου είτε σε επίπεδο Περιφέρειας παίρνουμε θέση.

Εμείς που την απαρτίζουμε κομμουνιστές, ριζοσπάστες, δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι, ανένταχτοι αγωνιστές από εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, διανοούμενους, νέους και νέες, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους, έχουμε βρει ένα κοινό τόπο:

Να αντισταθούμε, να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο, να οργανώσουμε τη λαϊκή εξουσία που δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό.

Εμείς δεν επιδιώκουμε να καταγράψουμε κομματικές και παραταξιακές δυνάμεις, κυρίως επιδιώκουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να αναπτερώσουμε την ελπίδα του λαού μας ότι μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, να ανατρέψουμε ο στημένο πολιτικό σκηνικό τν δύο μονομάχων γι’ αυτό και επιδιώκουμε να περάσουμε στο Β’ γύρο των τοπικών εκλογών. Επιδιώκουμε να γίνουμε αυτό που φοβούνται, το φάντασμα της λαϊκής κυριαρχίας που θα πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους.

Κι εμείς ρωτάμε ευθέως ως ΛΑΣ, όπως και για 4 χρόνια ρωτούσαμε στην Ομηρούπολη ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία ή ως ΝΑΣ στη Νομαρχία και ΔΑΣ στη Χίο: Μπορούμε να πάμε στις τοπικές εκλογές και να καμωνόμαστε ότι η φτώχια και η εξαθλίωση του λαού μας, το άθλιο παζάρι της Τρόικας με την Κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην πλάτη μας, δεν μας αφορά;

Μπορούμε να πάμε στις τοπικές εκλογές και να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι από το πρόβλημα του πετρελαίου που λείπει από τις οικογένειά και από τα σχολεία , από το πρόβλημα της λακκούβας μέχρι το πρόβλημα της συγκοινωνίας του νησιού ή της επιβίωσης του, δεν συνδέετε με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση;

Μπορούμε να πάμε στις τοπικές εκλογές με την ψευδαίσθηση ότι ο Καλλικράτης έχει να προσφέρει αυτά που δεν πρόσφερε ο Καποδίστριας;

Με την ψευδαίσθηση ότι το Κράτος της Siemens, των Μαντέληδων, των βατοπεδινών, τραπεζιτών και των λοιπών μεγιστάνων του πλούτου, το κράτος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό εκτός από τη βία και  την εκμετάλλευση μέσα από τον Καλλικράτη;

Ένα νόμο που αποτελεί το τοπικό μνημόνιο, έναν νόμο που έχει συνδεθεί με τις ρήτρες του μνημονίου ώστε να εξοικονομήσει πόρους από την τοπική φορολογία, μέσα από την ανταποδοτικότητα και αντιληπτικότητα, δηλαδή πλήρωνε για να έχεις υπηρεσίες, πλήρωνε το αυξημένο αλατόνερο, την αποχέτευση, τα σκουπίδια, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, την υγεία, την πρόνοια μέσα σε ένα απέραντο super market που είναι πλέον ο Καλλικρατικός Δήμος.

Για όλα αυτά οι υποψήφιοι του δικομματισμού σιωπούν, αναπτυξιολογούν, παραπλανούν και βεβαίως ρουσφετολογούν ασύστολα και ιδιαίτερα η νομαρχία και οι παρατρεχάμενοι που πλιατσικολογούν πάνω στις ανθρώπινες ψυχές ιδιαίτερα των νέων.

Γι’ αυτό ως ΛΑΣ λέμε ξεκάθαρα στο λαό μας ότι πρέπει να πάρει την ευθύνη!

Στις 7 Νοεμβρίου δεν ψηφίζουν, όσοι ψηφίζουν, τον κ. Λαμπρινούδη αλλά ψηφίζουν τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και την αντιλαϊκή ολέθρια πολιτική του.

Στις 7 Νοεμβρίου δεν ψηφίζουν τον δήθεν ανεξάρτητο κ. Χαλλιορή που τον στηρίζει η ΝΔ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι ο βουλευτής της κ. Μουσουρούλης, αλλά ψηφίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε γαλάζιο φόντο.

Είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Γι’ αυτό και βλέπεις πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο του κ. Λαμπρινούδη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον κ. Χαλλιορή.

Πρόκειται για τη συσκευασία του ενός και μοναδικού κόσμου, του κόσμου του δικομματισμού, του κόσμου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των τοπικών αρχόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κατάντησαν το νησί, ένα νησί με την υψηλότερη ανεργία στους νέους, απομονωμένο συγκοινωνιακά, υποβαθμισμένο ως προς τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, μαρασμένο πολιτισμικά, αλλοιωμένο και καταστραμμένο σε ένα μεγάλο μέρος του περιβαλλοντικά.

Το έχουν καταντήσει ένα νησί που το δωρίζουν μαζί με το χειμαζόμενο λαό μας πότε ο ένας , πότε ο άλλος στην εκάστοτε γαλάζια και πράσινη κυβέρνηση.

Κι εμείς ρωτάμε τους απλούς ανθρώπους , τους μεροκαματιάρηδες που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, τι σχέση έχει η ζωή τους με όλο αυτό το αλισβερίσι; Τι σχέση έχει η ζωή τους με  τις πολιτικές μεταγραφές και το κυνήγι της καρέκλας για να συνεχίζουν όλοι αυτοί  το χορό στο σβέρκο του;

Γι αυτό και η ψήφος στις 7 Νοέμβρη έχει τεράστια πολιτική σημασία.

Η υπερψήφιση τους είναι το πράσινο φως για να έρθουν και άλλα χειρότερα μέτρα, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για νέες αυξήσεις και παραπέρα ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης.

Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου το είπε ξεκάθαρα: έγκριση της πολιτικής του θέλει.

Γι αυτό ως ΛΑΣ λέμε ότι ο Καλλικράτης και οι τοπικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την ανάπτυξη, ούτε ,με τη δημοκρατία. Η μόνη σχέση που έχουν είναι με το πώς η πλουτοκρατία θα αυγατίζει τα κέρδη της μέσα από τα διάφορα ΕΣΠΑ και αναπτυξιακά προγράμματα, με το πώς ο λαός μας θα αλέθεται στις μυλόπετρες της για να θρέφει μια χούφτα πατρικίων ντόπιων και ξένων.

Εμείς λοιπόν προτάσεις επί χάρτου όπως αυτές που θα δείτε σε ιλουστρασιόν φυλλάδια των δικομματικών εταίρων δεν θα κάνουμε.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα είναι ανέκαθεν δικό τους προνόμιο.

Ας μην περιμένουν από εμάς να τους πούμε πόσο θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη, ποιες συμπράξεις θα κάνουμε με το ιδιωτικό κεφάλαιο, σε ποιους θα ξεπουλήσουμε τα σχολειά μας ή ποιους χορηγούς να βρουν για το Πανεπιστήμιο ή το Νοσοκομείο.

Ας μην περιμένουν να τους πούμε πόσους εργαζόμενους και από πού θα απολύσουμε ή τι σύμφωνα απασχόλησης θα κάνουμε με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με ανθρώπους σκυμμένους που θα έρπουν για το βασικό τους δικαίωμα να βρουν μια δουλειά.

Εμείς ως Δημοτική εξουσία πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα θα δώσουμε τη μάχη της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας στον Καλλικράτη, και στις μνημονιακές απαιτήσεις.

Μαζί με το λαό θα δώσουμε τη μάχη για να μας επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ξεπερνούν από το 1994 τα 12 δις ΕΥΡΩ και για το νησί μας επιμερίζονται σε πάνω από 70 εκατομμύρια.

Μαζί με το λαό θα απαιτήσουμε να δοθεί το 10% του προϋπολογισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μαζί με το λαό θα αρνηθούμε να αυξήσουμε τα τέλη να επιβάλλουμε νέες φορολογίες, να ξεπουλήσουμε τα σχολειά μας, την παιδεία, υγεία, πρόνοια που πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν αγαθά.

Μαζί με το λαό μας θα δώσουμε τη μάχη για την προστασία της παραδοσιακής οικονομίας,, της μαστιχοκαλλιέργειας, της κτηνοτροφίας από τις ολέθριες αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ , για την προστασία των παράκτιων αλιέων.

Μαζί με το λαό μας θα αγωνιστούμε για να προστατέψουμε και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, με μέτρο που θέτει η φύση και η βιώσιμη ανάπτυξη, αρνούμενοι την άλωση των βουνών μας από τεράστια αιολικά πάρκα ή την άλωση των θαλασσών μας από τις επεκτάσεις των ιχθυοκαλλιεργητών.

Θα είμαστε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων για δουλειές για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις στις κοινωνικές δομές και οργανισμούς του Δήμου.

Θα δώσουμε τη μάχη για την προαγωγή του λαϊκού πολιτισμού και του μαζικού αθλητισμού, για τον αγώνα ενάντιας τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.

Θα βοηθήσουμε τον επαγγελματία και αυτοαπασχολούμενο να σταθεί στα πόδια του, με το φτηνό ενοίκιο, με την απαίτηση να σταματήσει η αδικία της περαίωσης που αποτελεί κεφαλικό φόρο, με την απαίτηση της δωρεάν και άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων πλημμυροπαθών εμπόρων και ιδιωτών, με αναβολή της απόδοσης του ΦΠΑ μέχρι να ορθοποδήσουν τα μαγαζιά.

Αγαπητοί φίλοι,

Μέσα από αυτό το πλαίσιο αγώνα η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ- ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καλεί τους Χιώτες και τις Χιώτισσες να δώσουν τη μάχη.

Καλεί τους εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους, επαγγελματίες, νέους και νέες του νησιού μας να σκεφτούν την τάξης τους, να σκεφτούν που ανήκουν, τους καλεί να διορθώσουν την ψήφο τους και να ψηφίσουν μαζικά τη ΛΑΣ.

Να ρίξουν στην κάλπη την οργή τους, το θυμό τους, να κατανοήσουν ότι ψηφίζοντας τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τους παραχωρούν την αξιοπρέπεια τους, τους δίνουν το δικαίωμα να τους τσαλαπατούν και να βαυκαλίζονται ότι το κάνουν με την άδεια τους.

Τους καλούμε να μην πέσουν στην παγίδα για ΑΚΥΡΟ, λευκό, σκωπτικό ή ό,τι άλλο είναι! Δοκιμάστηκε αυτή η συνταγή στις ευρωεκλογές, δοκιμάστηκε με μικρότερη ένταση στις βουλευτικές, δοκιμάστηκε σε Ευρώπη και Αμερική.

Τι έφερε;

Αντιδραστικές Κυβερνήσεις των μνημονίων, των περικοπών, των σκανδάλων, της σήψης και της ρεμούλας.

Η αποχή είναι δώρο για όλους αυτούς που μας διαφεντεύουν, μας θένε άβουλους και μοιραίους, επαναστάτες της πολυθρόνας και της παντόφλας.

Η ψήφος στη ΛΑΣ είναι αυτή που τους πονά, γιατί είναι ψήφος ριζοσπαστική, ελπιδοφόρα, ψήφος που φωτίζει το μέλλον του ανθρώπου χωρίς αδικία και εκμετάλλευση.

Αυτό το μέλλον  μπορούμε να το βαδίσουμε. Έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που το αντανακλά, ένα ψηφοδέλτιο τίμιων ανθρώπων, ανθρώπων του μόχθου χειρωνακτικού & πνευματικού, που γνωρίζουν καλά ότι τίποτε δεν χαρίζεται. Τα πάντα κατακτώνται.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να στείλουμε τη ΛΑΣ στο β΄ γύρο, να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο μας.