Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία δικαστικών υπαλλήλων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα θέματα της Χίου

Διαμαρτυρία δικαστικών υπαλλήλων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα θέματα της Χίου

21

 

                                                    Χίος  27 Οκτωβρίου 2010

 

                                                    Αρ. Πρωτ:  13                                                           

                                                 

                                                                Προς                            

                                               Τον Υπουργό Δικαιοσύνης,

                                             Διαφάνειας και Ανθρωπίνων                                                                                                                                                                                                                                  

                                        Δικαιωμάτων, κ. Χάρη Καστανίδη                         

         Σύλλογος Δικαστικών

           Υπαλλήλων   Χίου                                                      

               Σ.Δ.Υ.Χ                                                     

 

                Αξιότιμε κε Υπουργέ

 

          Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δικαστικές υπηρεσίες της Χίου, σας είναι γνωστή. Εδώ και πολλά χρόνια «βομβαρδίζουμε» το Υπουργείο σας με έγγραφα, στα οποία αναλύουμε λεπτομερώς τα προβλήματά μας. Κτιριακό, μηχανολογικός εξοπλισμός, ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, είναι μερικά από τα προβλήματά μας.

          Η χαριστική βολή δόθηκε με την θεομηνία που έπληξε το νησί μας την περασμένη εβδομάδα (18-10-2010) και κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η  έντονη βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Η πόλη μας πολιορκήθηκε από χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού και τόνους λάσπης, που κατέβασαν οι ορμητικοί χείμαρροι από τα γύρω βουνά. Υπόγεια και ισόγεια πλημμύρισαν καταστρέφοντας τις περιουσίες των ανθρώπων.

          Ανοχύρωτα αποδείχθηκαν και τα δύο παλαιά κτίρια που στεγάζουν το Πρωτοδικείο της Χίου, το ένα ιδιοκτησίας του δημοσίου και το άλλο ανήκει σε ιδιώτη. Οι στέγες παλιές δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά. Σε κάποια σημεία οι ψευδοροφές υποχώρησαν. Τα πορτοπαράθυρα και οι μπαλκονόπορτες έβαζαν νερά. Τα κτίρια έγιναν πλωτά.  Τα νερά του πρώτου κτιρίου, ιδιοκτησίας δημοσίου, κύλησαν από τον πάνω όροφο στο ισόγειο όπου βρίσκεται το ακροατήριο και πέρασαν μέσα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Οι υποθέσεις Μονομελούς και Τριμελούς εκδικάζονται σε αίθουσα του Ειρηνοδικείου Χίου, που είναι αρκετά μικρή, δεν πληροί τις προϋποθέσεις και είναι ήδη κατειλημμένη από τις δικασίμους του Πταισματοδικείου.   Ο παλαιός ηλεκτρολογικός εξοπλισμός θέτει σε κίνδυνο  τις ζωές δικαστών, υπαλλήλων, δικηγόρων και πολιτών. Κλήθηκε ηλεκτρολόγος, που έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στο άλλο επίσης προβληματικό κτίριο. Τα υπόγεια γέμισαν νερά και ένα μέρος των αρχείων καταστράφηκαν. Το ηλεκτρονικό υλικό, υπολογιστές, server, εκτυπωτές κλπ., κινδύνευσαν από τα νερά.

          Παραμονές εκλογών και η υπηρεσία είναι ανάστατη. Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να καθίσουν στα γραφεία τους να εργαστούν. Η εξυπηρέτηση των πολιτών καθίσταται προβληματική. Μια τριτοκοσμική εικόνα που δεν τιμά κανέναν μας.

          Αξιότιμε    κε Υπουργέ

            Ο κόμπος δεν έφτασε μόνο στο χτένι, αλλά το ξεπέρασε. Δεκαετίες αγωνιζόμαστε για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου. Τα τελευταία χρόνια οι τοπικοί φορείς που εμπλέκονται με το θέμα, εξασφάλισαν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται, για την ανέγερση του μεγάρου. Γιατί το ΤΑΧΔΙΚ κωλυσιεργεί; Γιατί δεν προχωράμε στην κατασκευή του κτιρίου, που θα λύσει χρονίζοντα στεγαστικά προβλήματα και θα συστεγάσει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες του νησιού, που είναι διασκορπισμένες σε μισθωμένα κτίρια μέσα στην πόλη;

         Ζητάμε κε Υπουργέ:

1.  Να ενεργήσετε καταλυτικά, ώστε να αρθούν άμεσα όλα τα εμπόδια που μπαίνουν τροχοπέδη στην ανέγερση του δικαστικού μεγάρου. Το ΤΑΧΔΙΚ χωρίς καμιά καθυστέρηση, να υλοποιήσει άμεσα το έργο.

2.          Να λάβετε σοβαρά υπόψη όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις δικαστικές υπηρεσίες του νομού μας, που σας έχουν γνωστοποιηθεί. Να προχωρήσετε στην ανακατανομή των υφιστάμενων οργανικών θέσεων γραμματέων και επιμελητών, σύμφωνα με το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και να προχωρήσετε στην πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Αισθανόμαστε ντροπή για την κατάσταση που επικρατεί. Η δικαιοσύνη έφτασε στα όρια της αρνησιδικίας. Είναι στοιχείο δημοκρατίας και πολιτισμού, η ορθή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Δημιουργήστε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Για το Δ.. Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου

Κοινοποίηση:

1. κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου,

2.     κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

3.     κ. Πρόεδρο Εφετών Αιγαίου

4.     κ Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου

5.     κα Πρόεδρο Πρωτοδικών Χίου

6.     κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου

7.  κα Ειρηνοδίκη Χίου

8.     ΤΑΧΔΙΚ (ΘΕΜΙΣ)

9.     Υφυπουργό και Βουλευτή Χίου κα. Ελπίδα Τσουρή

10.  Βουλευτή Χίου κ. Κωστή Μουσουρούλη

11.    Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

12.    Δικηγορικό Σύλλογο Χίου.

13.    ΜΜΕ

 

Διαφήμιση