Αρχική Νέα Τοπικά Συνάντηση κλιμακίου του Οικολογικού Ανέμου Βορείου Αιγαίου με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου...

Συνάντηση κλιμακίου του Οικολογικού Ανέμου Βορείου Αιγαίου με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Σ. Θεολογίτου

5

 

Λέσβος, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010


Συνάντηση κλιμακίου του Οικολογικού Ανέμου Βορείου Αιγαίου

με την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου

 

Το πρωί της 3/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου του συνδυασμού, αποτελούμενη από τον Ηλία Γιαννίρη, υποψ. Περιφερειάρχη, Μιχάλη Μπάκα, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και τη Λενιώ Μυριβίλη, υποψ. Περιφερειακή Σύμβουλο, με την Περιφερειάρχη Σοφία Θεολογίτου σε φιλική ατμόσφαιρα.

Η Κα Θεολογίτου ενημέρωσε  το κλιμάκιο του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Β. Αιγαίο» για τη δράση της Περιφέρειας.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τους προγραμματικούς άξονες του Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο όπως:

-το στόχο της αναθεώρησης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου του 2007, ώστε να προστεθεί ο Ανατολικός Άξονας της χώρας, που είχε προβλεφθεί από τους μελετητές αλλά αφαιρέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

-το στόχο να αποκτήσει κάθε νησί δικό του σχέδιο και πρόγραμμα ιεράρχησης έργων 10ετούς τουλάχιστον ορίζοντα. Σε αυτό το σημείο υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων.

-το στόχο της υποβολής από την Ελλάδα στην Ε.Ε. ενός πειστικού φακέλου για την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου ώστε να επιτρέπεται η εφαρμογή ειδικών πολιτικών. Η Κα Θεολογίτου συμφώνησε ότι στα νησιά χρειάζονται ειδικές πολιτικές και ενημέρωσε ότι το Δεκέμβρη η Περιφέρεια θα διοργανώσει ειδικό συνέδριο με θέμα τη νησιωτικότητα, ώστε να είναι εξοπλισμένη η νέα αιρετή περιφέρεια για να αντιμετωπίσει ένα σημαντικότατο ζήτημα της νέας της θητείας.

-το ζήτημα των ελλείψεων του σχεδίου Οργανισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε σημαντικές Διευθύνσεις και Τμήματα σε επίπεδο παλιού Νομού και Επαρχίας. Η Κα Θεολογίτου ανέφερε ότι η Περιφέρεια ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα των οργανισμών των 7 κρατικών Περιφερειακών Διοικήσεων και ότι συμμετείχε στη σχετική διαβούλευση, τον Ιούλιο 2010. Το κλιμάκιο του συνδυασμού παρέδωσε στην Κα Περιφερειάρχη φάκελο με συγκριτική ανάλυση που έχει κάνει ο συνδυασμός «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» μεταξύ των σχεδίων Οργανισμών των αιρετών Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπου φαίνονται με λεπτομέρεια σημαντικές παραλείψεις υπηρεσιών για τις Περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου (παλιές νομαρχίες) και Λήμνου και Ικαρίας (παλιές Επαρχίες).  

Επίσης, υπήρξε ταύτιση απόψεων σε σχέση με τον τρόπο που γίνονται τα δημόσια έργα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα δημόσια έργα δεν γίνονται σωστά.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της ανάθεσης της παρακολούθησης των έργων της Περιφέρειας από την εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ». Η Κα Περιφερειάρχης ενημέρωσε το κλιμάκιο ότι υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εν λόγω ανάθεση, και ότι τότε δεν είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις. Το κλιμάκιο ενημέρωσε την Κα Θεολογίτου για τις θέσεις του συνδυασμού, όπως έχουν εκφραστεί σε σχετικά δελτία τύπου.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας κ. Αγαπητό και ενημερώθηκε ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας στη διαβούλευση αφορούσε τον Οργανισμό της κρατικής Περιφερειακής Διοίκησης Αιγαίου (Β. και Ν. Αιγαίο, Κρήτη), και ότι θα εξετάσει το ζήτημα που τέθηκε από το συνδυασμό «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» σχετικά με τον Οργανισμό της αιρετής Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

 

Το γραφείο τύπου

επικοινωνία:  6944654785, 6984185330