Αρχική Νέα Τοπικά ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: συγκέντρωση και ομιλία Γ. Χαλλιορή

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: συγκέντρωση και ομιλία Γ. Χαλλιορή

5

 

Την Κεντρική Προεκλογική συγκέντρωση έκανε την Πέμπτη το βράδυ ο συνδυασμός της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ.
Παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας του υποψήφιου Δημάρχου Χίου Γιάννη Χαλλιορή, καθώς και σχετικό βίντεο με τις δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα του συνδυασμού:

 

Σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης της πολιτικής και των πολιτικών η σημερινή μας συγκέντρωση έχει ιδιαίτερη αξία. Από κάθε γωνιά της πόλης, αλλά και της υπαίθρου, άνθρωποι όλων των αποχρώσεων – ενδεχομένως μέχρι χτες σε αντίπαλα στρατόπεδα – βρίσκονται σήμερα εδώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας.

Αυτή είναι η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!

Είναι ο τόπος που ενώνει. Είναι ο τόπος συνάντησης ανθρώπων, είναι η κιβωτός των ιδεών. Και αυτό είναι για μας μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Η σπορά ήταν πράγματι καλή και ο καρπός θα αποδειχθεί γλυκύς. Όχι για τους σπορείς, αλλά για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Γιατί αν το 2006 μια ομάδα, ανήσυχων συμπολιτών – από αυτούς που συνηθίζουμε να λέμε οραματιστές – ίδρυσαν τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ και αξιώθηκαν να τη δουν να κατακτά την πρώτη θέση – μεταξύ των ανεξαρτήτων κινήσεων σε όλη την Ελλάδα – με εκείνο το 24% της εμπιστοσύνης σας, τώρα την καμαρώνουν να διεκδικεί όχι απλά επί ίσοις όροις, αλλά και από την πρώτη Κυριακή τον ενιαίο πλέον δήμο της Χίου, τον Καλλικρατικό! 

Και όλα αυτά χάρη στην αγάπη και τη στήριξή σας. Γιατί εσείς -καλύτερα από τον καθένα – μπορείτε να ξεχωρίσετε την αλήθεια από το ψέμα, το παλιό από το νέο, το φθαρμένο από το αγνό, το οραματικό από το διαχειριστικό.

 

Φίλες και φίλοι,

Ζούμε στην εποχή της χρεοκοπίας, των σκληρών μέτρων, του μνημονίου και της διεθνούς επιτροπείας. Ο λαός μας στενάζει, και ακόμα δυσκολότερες μέρες έρχονται.

Η οικονομική κρίση συνοδεύεται και από βαθιά κρίση θεσμών και αξιών και ολοκληρώνεται με τη κρίση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, έως σημείου απαξίωσης.

Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα επιχειρείται με τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Μπορεί ο Καλλικράτης να  σημάνει μια νέα αρχή για την τοπική αυτοδιοίκηση; Μπορεί να αποδειχθεί ικανός να διαμορφώσει μια νέα συλλογική συνείδηση; Είναι τελικά ευκαιρία, πρόκληση ή απειλή;

Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ – με τη συμμετοχή της στην εκλογική μάχη – επιμένει απαντώντας θετικά. Γιατί από την ιδρυτική μας διακήρυξη του 2006,  ο Δήμος είναι το σχολειό που διαμορφώνει τη συλλογική συνείδηση.
Είναι το κατώφλι που θα μας βάλει στο ναό της Δημοκρατίας. Είναι το πεδίο στο οποίο οφείλουμε να συμφωνήσουμε  για την οργάνωση του κοινού μας βίου, με όρους σύγχρονους, με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον. 
Για τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ και τους ανθρώπους της ο Δήμος δεν είναι η ευκαιρία για τη ζεστασιά της καρέκλας ή η ηδονή της εξουσίας.
Πολύ δε περισσότερο ο Δήμος δεν είναι η ευκαιρία για ατομικό πλουτισμό, ή για απόκτηση έμμισθης – επαγγελματικής – σχέσης με την αυτοδιοίκηση.
Αυτό είναι σήμερα και το πνεύμα, αυτό και το διακύβευμα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Όπως σωστά επισημαίνεται κρίσιμο ζητούμενο είναι να υπάρξει νέα αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, με διαφάνεια, συλλογικότητα, διαρκή λογοδοσία, ποιότητα και αποτελεσματικότητα.
Νέα αντίληψη στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σχέδιο και νέο πολιτικό προσωπικό, μια και τις παθογένειες του συστήματος θα τις εξαλείψουν άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα από εκείνων που στα πράγματα έφεραν την ανυποληψία, τη συναλλαγή, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά, την προχειρότητα. Και σε τοπικό επίπεδο τα παραδείγματα είναι πολλά.
Αλίμονό μας  αν πιστέψουμε πως για την οικονομική κρίση, τα κλεμμένα και τα χαμένα λεφτά του ελληνικού λαού, φταίνε απλά και μόνο οι Αθηναίοι, και πως όλα εδώ στη Χίο δούλεψαν ρολόι.

Το ίδιο πολιτικό προσωπικό, η ίδια νοοτροπία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, οι ίδιες πρακτικές, επομένως και οι ίδιες, μεγάλες,  ευθύνες. Όλα έχουν ονοματεπώνυμο. Η κοινωνία μας είναι μικρή και μας γνωρίζει όλους πολύ καλά.

Και εδώ στη Χίο  – όπου γυρίσεις – βλέπεις έργα κουφάρια, έργα ημιτελή, έργα άχρηστα, μη λειτουργικά, δαπανηρά, ρουσφετολογικά. Διαπιστώνεις πως πετάχτηκαν χρήματα. Χωρίς την έννοια να πιάσουν τόπο.

Την ανάπτυξη όμως τη φέρνουν τα έργα πνοής, τα έργα προστιθέμενης αξίας,  αυτά που είναι προπομποί της ευημερίας και της προόδου.

Έργα που φέρνουν θέσεις εργασίας, επιτρέποντας στους νέους να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο τους.

Πόσα τέτοια έργα έγιναν την τελευταία οκταετία;  Μην ψάχνετε άδικα, γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα!

Ακόμα και αυτός ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του πρώτου αιρετού Νομάρχη, του αείμνηστου Γιώργου Καλουτά, εκτροχιάστηκε πλήρως στα χέρια του κ. Λαμπρινούδη. Τι έμεινε στ΄ αλήθεια από το Συνεδριακό Κέντρο, από το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής, από την αναπτυξιακή λογική της Ε.Ν.Α; Πόσες καινοτόμες προτάσεις νέων επενδυτικών σχεδίων παρουσιάστηκαν;

Μην κουράζεστε καμία απολύτως. Μικροέργα, μικροεξυπηρετήσεις, μικροπολιτική.
Στον αντίποδα, στη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ τολμούμε  να κάνουμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Δεσμευόμαστε απλά και με σαφήνεια σε τέσσερις άξονες προτεραιοτήτων, από την επόμενη κιόλας ημέρα.

1ος. Η οργάνωση και η λειτουργία του νέου δήμου, πάνω σε σύγχρονα πρότυπα, με στόχο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, τη αξιοποίηση των πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, και το νοικοκύρεμα παντού, στους δημόσιους χώρους, τα κτήρια και τις υποδομές.

2ος. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας του πολίτη, με στόχο την οριστική λύση του υδρευτικού, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, καθώς και την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

Δέσμευσή μας: Να μην ξαναζήσει το νησί σκηνές παρόμοιες με τις πρόσφατες.

3ος. Η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, με στόχο την εξωστρεφή και ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την απασχόληση των νέων.

4ος. Την αποτίμηση όλων των έργων που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη πάνω στο νησί, προκειμένου να αξιολογηθεί ποιά από αυτά είναι λειτουργικά, ποιά χρήσιμα, ποιά άχρηστα, ημιτελή ή ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Φίλες και φίλοι,

Από τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ θα ακούτε μόνο αλήθειες, όσο πικρές και αν είναι αυτές. Δε βρεθήκαμε στα κοινά για να χαϊδεύουμε αυτιά, για να γινόμαστε πρόσκαιρα αρεστοί. Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Αισθανόμαστε και είμαστε ελεύθεροι από βάρη, δουλείες και συμφέροντα.

Κοιτάξτε το κεντρικό μας σύνθημα και εμβαθύνετε σε αυτό.

Νέος τρόπος σκέψης, νέος τρόπος ζωής. Αν κάτι περιμένουμε να βγει από αυτή την μπόρα είναι η νέα σχέση πολίτη και πολιτικής. Να ξαναγεννηθεί η εμπιστοσύνη και η ελπίδα.

Το μόνο λοιπόν που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι πολύ δουλειά, νοικοκυριό, λίγα λόγια, σεβασμός και αξιοπρέπεια. Ό, τι δηλαδή χάθηκε και τη θέση τους πήραν το ρουσφέτι, η συναλλαγή,  η διαφθορά, η ανυποληψία.

Για όλα τούτα την καλύτερη εγγύηση αποτελούν οι άνθρωποι.

Αυτοί που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας. Αυτούς καλώ τώρα να ανέβουν μαζί μου στην εξέδρα. Ας έρχονται ένας – ένας.

Αυτή είναι η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ! Πρόσωπα λαμπερά, πρόσωπα ικανά, πρόσωπα καθαρά. Επιστήμονες, τεχνοκράτες, επαγγελματίες, νέοι άνθρωποι. Άνθρωποι βγαλμένοι από το κοινωνικό μετερίζι, με γνώσεις και αγάπη για τον τόπο, με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς, άνθρωποι που έρχονται να δώσουν και όχι να πάρουν.

Αυτοί είναι η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ! Σκορπίστε μαζί τους το μήνυμα της ελπίδας, το μήνυμα της νίκης, από άκρη σ΄ άκρη, σε όλη τη Χίο.

Δώστε μαζί τους τον αγώνα της μαζικής συμμετοχής στην κάλπη.

Αυτή είναι ώρα για ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!

Ο τόπος θα αλλάξει σελίδα, θα βγει από τη μιζέρια. Μιλήστε με όλους. Μιλήστε στη γειτονιά, μιλήστε στο χωριό. Έχουμε την ποιότητα, έχουμε τα επιχειρήματα να πείσουμε. Κάτι αλλάζει στη Χίο, κάτι νέο γεννιέται.  Είναι η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ!