Αρχική Νέα Τοπικά Κ. Μουσουρούλης- Δ. Παπαληός: γιατί με τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Κ. Μουσουρούλης- Δ. Παπαληός: γιατί με τη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

19

                                                                      Χίος,
Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

 

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Προς Δημήτρη Παπαληό: αισθάνεστε άνετα σε αυτή την αίθουσα με όλα τα στελέχη και σ’ ένα συνδυασμό που στηρίζεται από τη ΝΔ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΠΑΠΑΛΗΟΥ: 


Θα’ θελα την ανοχή σας ως προς το χρόνο να καταθέσω το γιατί βρίσκομαι εδώ.

Ο Καλλικράτης είναι μια από τις πιο βαθιές τομές που εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον επεδίωκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καλλικράτης σημαίνει ένα άπλωμα, μια δημοκρατία που φθάνει στις ρίζες, φθάνει στον τελευταίο πολίτη.

Υπήρξε ένα μεγάλο δίλημμα όταν μου έγινε η πρόταση από το συνδυασμό του κ. Λαμπρινούδη αν πρέπει να μετέχω ή όχι. Όλοι γνωρίζετε την πολιτική μου καταγωγή και το χώρο στον οποίο κινούμαι, ότι είναι το ΠΑΣΟΚ. Θεώρησα ότι ήταν αδύνατο μετά την εμπειρία μου κοντά στον κ. Λαμπρινούδη, τα 4 τελευταία τουλάχιστον χρόνια, να συλλειτουργήσω μέσα σε ένα πνεύμα το οποίο δεν συμβαδίζει ούτε με τον Καλλικράτη ούτε με τις αρχές μου.

Αν θέλετε αναφέρομαι και σε μία παλαιότερη δήλωση του πρώην βουλευτού και υπουργού του ΠΑΣΟΚ του κ. Κοτσακά ο οποίος είπε κάποτε, πριν από λίγους μήνες, ότι ο κ. Λαμπρινούδης έχει συνηθίσει να δρα ως κοινοτάρχης. Εγώ προσθέτω ως παλαιοκομματικός κοινοτάρχης.

Είμαι ένα πολιτικό πρόσωπο που τουλάχιστον μεταπολιτευτικά προσπάθησα να καταλάβω που μπορώ να κατατάξω τον κ. Λαμπρινούδη στο κομματικό γίγνεσθαι που είχα και έχω αν θέλετε τη δραστηριότητά μου. Προσπάθησα να δω απέχει; είναι πιο πάνω ή κάτω, από το Στέφανο Τσουρή, από το Γιάννη Μπουμπάρη, από το Γιώργη Βαρκάρη, από το Μάρκο Μεννή; Είχα αδυναμία να τον κατατάξω διότι δεν παράγει πολιτική. Δεν καταθέτει πολιτικό πολιτισμό.

Έβαλα και το δίλημμα αν και κατά πόσο και με άλλους παλαιότερους Δημάρχους, οι οποίοι δεν ήταν στον πολιτικό μου χώρο και δεν συνεργάστηκα, μπορεί να συγκριθεί. Και αυτό μου ήταν δύσκολο και αδιανόητο. Δεν μπορώ να το συγκρίνω ούτε με τη δράση ούτε με τη γενικότερη φιλοσοφία του συγχωρεμένου Γιώργου  Καλουτά, ούτε με τον Πέτρο Παντελάρα.

Είχα λοιπόν μία ασφυκτική κατάσταση, η οποία προτιμούσα ή στο σπίτι μου ή να δω τι θα κάνω και αν και κατά πόσο μπορώ να συνεργαστώ με άλλους πολιτικούς χώρους σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται Καλλικράτης. Μέσα από μία έννοια, επιτέλους, αντίληψη προς τα έξω (της Χίου προς την Περιφέρεια και προς οποιαδήποτε τρίτο).

Μπαίνει ένα μεγάλο δίλημμα από κάποιους: πως μπορεί και συνυπάρχει ο Παπαληός για παράδειγμα, με τον Κώστα Μουσουρούλη που είναι βουλευτής της ΝΔ.

Ο Κώστας Μουρουρούλης έχει ένα θεσμικό ρόλο στο γραφείο του, αλλά έχει και ένα πρωτεύοντα ρόλο, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διότι κουβαλά μαζί του μία γνώση, μία εμπειρία από την Ε.Ε. που ήταν επί σειρά δεκαετιών και την έχουμε ανάγκη.

Όταν ήμουν Δήμαρχος επισκέφτηκα 15 διαφορετικούς Δήμους στην Κρήτη για να εισπράξω τον τρόπο που συνεργάζονται οι Κρητικοί και μου έκανε εντύπωση ότι στους 15 Δήμαρχους που συνάντησα οι 4 ήταν από το κόμμα της ΝΔ. Οι οποίοι όμως είχαν ενταχθεί σε μια φιλοσοφία για το καλό της Κρήτης κάτω από την ομπρέλα του Σταύρου Αρναουτάκη που ήταν τότε στην Ε.Ε.

Έρχομαι και λέω λοιπόν, έχω τα ειδικά περιθώρια, την πολυτέλεια να αποφύγω μια τέτοια ποιοτική συνεργασία προς όφελος του νησιού μου; Όχι!

Όσοι λοιπόν καταγγέλλουν τον Παπαληό ή τον οποιαδήποτε από τους 15-20 του ΠΑΣΟΚ που είμαστε σε αυτή την παράταξη της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ έχω να τους απαντήσω το εξής: εμείς αυτή μας την δυσφορία την έχουμε καταθέσει στο παρελθόν, τη μετατρέπουμε σε μια δυναμική κάτω από μια ανεξάρτητη παράταξη με το Γιάννη Χαλλιορή.

Και ερωτώ; Εμείς το καταθέσαμε στον κόσμο και θα εισπράξουμε το καλώς ή κακώς έχει. Ο κ. Λαμπρινούδης που έχει εισπράξει και εκείνος ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ –της παλαιοκομματικής δε- πως το ερμηνεύει; Πεφωτισμένη δεξιά που ελέγετο κάποτε;

Εμείς λοιπόν ξεκαθαρίζουμε και λέμε: μπροστά στο μέλλον της Χίου χαιρόμαστε που βρίσκονται άνθρωποι που μπορούν να κρατήσουν το πολιτικό σκεπτικό που αφορά το εν γένει πολιτικό γίγνεσθαι αλλά για τη Χίο συνεργάζονται και καταθέτουν διάθεση συνεργασίας. Και κάνουν μια πρόκληση στο χιώτικο λαό. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία αν στην τοπική αυτοδιοίκηση της Χίου, ένας πολυσυλλεκτικός συνδυασμός ο οποίος θα λειτουργήσει ανεξάρτητα, με έναν Μουσουρούλη ο οποίος έχει όλο το know how της Ευρώπης (γιατί Ευρώπη δεν είναι μόνο μνημόνιο, είναι και πολλά άλλα καλά για το νησί), και με μία βουλευτή του νησιού που μετέχει και έχει στα χέρια της την Περιφερειακή Ανάπτυξη των νησιών, είναι μία και μοναδική ευκαιρία για το νησί μας.

Ή θα αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ή θα εγκλωβιστούμε μέσα σε ένα περιχαράκωμα κομματικό το οποίο δεν θα έχει κανένα άλλο όφελος παρά μόνο το ατομικό.

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Ο κ. Χαλλιορής με κάλυψε απόλυτα όσο αφορά στην εκτίμηση που έχει για τις επιπτώσεις που έχει το μνημόνιο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και δεν θα επεκταθώ.

Απλώς με την ευκαιρία να σας πω ότι η πρόκληση της συμμετοχής μου στο συνδυασμό αυτό δεν είναι ο προφανής συμβολισμός της αλλά η αδήριτη ανάγκη να οργανωθεί σωστά η μετάβαση από το σημερινό ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ στον αυριανό ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Αυτή είναι η ουσία της συμμετοχής και με αυτό το κίνητρο δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να περιμένει την επόμενη πτήση (το λέω συμβολικά).

Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα και σε αυτό το κάλεσμα του συνδυασμού ανταποκρίθηκα με ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Είμαι αισιόδοξος ότι μετά τις εκλογές όλοι μαζί θα μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και καταβάλλοντας τον καλύτερο εαυτό μας, καταθέτοντας τη γνώση και την εμπειρία μας να κάνουμε αυτή την πρόκληση, στην ουσία μια ευκαιρία έτσι ώστε η Χίος να βγει μπροστά, δυναμικά ανταγωνιστικά και να διεκδικήσει αυτό το μερίδιο που όλοι πιστεύουμε -ανεξαρτήτως συμμετοχής στον ένα ή στον άλλο συνδυασμό- μας αξίζει. Και ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχουμε μια κοινή διαπίστωση ότι δεν είναι αυτό που μας αξίζει.

Ευχαριστώ.

////////