Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Προέδρου ΔΣ Δρομοκαϊτειου για τις καταγγελίες στον τύπο

Επιστολή Προέδρου ΔΣ Δρομοκαϊτειου για τις καταγγελίες στον τύπο

15
Στο blog, //psi-action.blogspot.com δημοσιεύθηκε η ακόλουθη επιστολή του Προέδρου του Δρομοκαϊτείου, Νίκου Τσική, ως απάντηση για θέματα του νοσοκομείου που απασχόλησαν και την ιστοσελίδα του συγκεκριμένου blog.
 
 
        ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ   

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

                
ΘΕΜΑ: Ειλικρινέστατη ενημέρωση

Αξιότιμε κ. Διευθυντά

1. Με τη δέουσα εκτίμηση:
α) Προς την προσωπικότητα και το πρόσωπό σας
β) Προς την εφημερίδα σας

2. Με πλήρη σεβασμό προς την αλήθεια
 
3. Με την πεποίθηση ότι θεωρούμε και επιτελούμε τα καθήκοντά μας ως ανώτατη νομική και ηθική κι όχι απλώς φιλάνθρωπη, αλλά ανθρωπιστική επιταγή, αναγκαζόμαστε, κατόπιν αποφάσεως, την οποίαν έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του 2089/26-10-2010 (θέμα 25ο) να προβούμε σε ειλικρινέστατην ενημέρωσή σας, αφού προηγουμένως αιτιολογήσουμε τη χρήση του ρήματος αναγκαζόμαστε:
 
Θέλαμε και επιδιώκαμε αλλά δεν κατορθώσαμε επί μήνες πάρα πολλούς να οδηγήσουμε τις δύο καταγγέλουσες (το ορθό: συκοφαντούσες) ψυχολόγους να επιτελούν το έργο που τους ανατέθηκε και τους επιβάλλει η νομοθεσία και η δεοντολογία και όχι η οποιαδήποτε δογματική και κομματική ιδεολογία.
 
Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να τις πείσουμε με τις συμβουλές μας.

Και τότε αποφασίσαμε να λάβουμε το πιο ανώδυνο μέτρο:

Τη μετακίνηση από ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο. Από το τμήμα που η τακτική εκείνη ήταν εφαρμόσιμη σε τμήμα που δεν είναι εφαρμόσιμη. Σε απόσταση 200 μέτρων μέσα στον ίδιο ενιαίο χώρο και μάλιστα σε κεντρικό σημείο. Είναι αυτό δυσμενής μετάθεση; Ενέχει αυτό ίχνος εκδίκησης;

 
Εμείς, κύριε Διευθυντά  ΔΕΝ εκδικούμαστε.

Για την κατηγορία αυτή έχουμε την εντύπωση ότι οι κυρίες ψυχολόγοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Αρκετά -ίσως και υπεραρκετά δημοσιογραφικώς και εκδοτικώς– τα παραπάνω γενικά.

Και ερχόμαστε στα ειδικότερα:

1) Για την κατηγορία (= τη συκοφαντία) για «περικοπές στην ένδυση», αφού επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο δεν υποχρεούται να χορηγεί στους περιθαλπόμενους υπόδηση και ενδυμασία, αναφέρουμε τα εξής:

    
Εζητήθησαν:

Για πέντε (5) άρρενες:
16 παντελόνια
19 πουλόβερ
9 ζεύγη υποδημάτων και πολλά άλλα.

Για τέσσερεις (4) γυναίκες:
10 γυναικεία παντελόνια
12 μπλούζες και πολλά άλλα.
6 ζεύγη υποδημάτων
2 ζεύγη μπότες

 
Πώς κρίνονται τα παραπάνω;

Εμείς τα περικόψαμε. Εσφάλαμε.

(Βλ. τα πρακτικά του Δ.Σ., Συνεδρία με αρ. 2066/10-12-2009, θ. 14ο).

2) Για την κατηγορία (= τη συκοφαντία)  για τη μεταφορά των Εξωτερικών Ιατρείων από την οδό  Κωλέττη, στα Εξάρχεια,  στο Νοσοκομείο απαντούμε ότι αποφασίστηκε μετά από επανειλημμένες απειλητικές γραφές στους τοίχους τους με μαύρα γράμματα:

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ (αισχρότητα) ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ
(Βλ. τα Πρακτικά του Δ.Σ., Συνεδρία 2062/8-10-2009,θέμα 27ο) και κατόπιν συνεννοήσεως των αρμοδίων οργάνων, δηλ. του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

3) Σχετικά με τις περικοπές δαπάνης για εκδρομές ασθενών, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι είναι π.χ. απαράδεκτο να ζητούνται 16.830 € για μια εκδρομή ενός Ξενώνα 10 ασθενών στη Ρόδο, 14.700 € για έναν άλλο Ξενώνα, 23.710 € για έναν άλλο κ.ο.κ., όταν γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικών οικογενειών δεν έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν ούτε 1000 € για μια εκδρομή.

 
4) Την κατηγορία (= τη συκοφαντία) ότι κλείσαμε, δηλαδή διακόψαμε τη λειτουργία εξωτερικών δομών, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε τουλάχιστον ανόητη, αφού είναι ευκολότατο να διαπιστώσει οποιοσδήποτε ότι ΟΧΙ μόνον δεν κλείσαμε, αλλά βελτιώνουμε ριζικά και αποφασιστικά την ύπαρξη και τη λειτουργία τους και μάλιστα με όχι μικρές δαπάνες.

Και όμως, οι κυρίες το ψεύδος αυτό χρησιμοποιούσαν για να φοβίζουν και να εξοργίζουν τους περιθαλπόμενους εναντίον του Νοσοκομείου και της διοικήσεώς του και να τους ωθούν σε απεργίες.

Σημειωτέον ότι σήμερα διαβιούν στις εξωνοσοκομειακές στεγαστικές δομές  περί τους 100 χρόνιους ασθενείς και –το σημαντικότερο: Στις επαγγελματικής κατάρτισης δομές (εργαστήρια, κοινοτικά καταστήματα κλπ.) καταρτίζονται αμειβόμενοι με το θεραπευτικό κίνητρο περί τους  110  περιθαλπομένους.
 
Αλήθεια, ποιο άλλο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έχει να επιδείξει τέτοιο έργο; Διερωτήθησαν οι συκοφαντούσες;

 
5) Τα περί περιορισμού της «μισθοδοσίας» (!) των νοσηλευομένων έχουν ως εξής:

α) Μισθοδοσία νοσηλευομένων δεν είναι νοητή και ΔΕΝ υπάρχει και, όπως είναι ευνόητο, θα ήταν αδιανόητο να υπάρχει. Υπάρχει το ονομαζόμενο και καθιερωμένο από το Υπουργείο Υγείας «θεραπευτικό κίνητρο» που ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας σε 176 € το μήνα ανά ασθενή.

Τα 176 € είχαν ανέλθει παρανόμως επί προηγούμενης Διοίκησης για ορισμένους ασθενείς σε 300 και 400 €.

Αυτή την παρανομία θεραπεύσαμε πριν την αντιληφθεί η Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ενεργήσει τα δέοντα και κατηγορηθούμε για διασπάθιση Δημοσίου χρήματος.

 
Ευχαρίστως θα προχωρήσουμε σε αύξησή του, αν την αποφασίσει το Υπουργείο. Από συκοφαντικές και ανεπίτρεπτες για υπαλλήλους και μάλιστα εντεταλμένους να φροντίζουν για τη θεραπεία και όχι για τη «μισθοδοσία»  των περιθαλπομένων  δεν θα πτοηθούμε.

6) Συκοφαντική καταλήγει να είναι και η άλλη κατηγορία των καταγγελλουσών:  ‘Ότι από το ταβάνι κτηρίου έπεσε σοβάς και κόντεψε να σκοτώσει ασθενή.

Πράγματι έπεσε σοβάς, αλλά κανένας δεν κινδύνευσε. Και έπεσε ο σοβάς, όχι ένεκα φυσικής φθοράς, αλλά ένεκα του ότι στην αντίστοιχη εξωτερική όψη του τοίχου έγινε εσφαλμένος χειρισμός κρουστικού μηχανήματος από μέλος ιδιωτικού συνεργείου, το οποίο προβαίνει σε εργασίες συντήρησης και ευπρεπισμού του κτιρίου. Σημειωτέον ότι την περίοδο αυτή ανακαινίζονται τα δύο τελευταία σε χρήση κτήρια του Νοσοκομείου, ενώ όλα τα εν χρήσει κτίρια του Νοσοκομείου είναι ριζικά ανακαινισμένα.

 
7) Τελευταία -είναι αντικειμενική ανάγκη όχι να τελειώσουμε, αλλά να ολοκληρώσουμε το απαντητικό τούτο κείμενο- θα αναφέρουμε τη συκοφαντία περί στοιβάγματος των ασθενών.

Και δηλώνουμε: ΟΥΔΕΠΟΤΕ, σε κανένα Νοσηλευτικό Τμήμα δεν νοσηλεύτηκαν  περισσότεροι από τους καθορισμένους από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου ασθενείς. Σημειωτέον ότι πρόσφατα, προ μηνών, μειώθηκε δραστικά από το Διοικ. Συμβούλιο ο αριθμός αυτός.

Ειδικότερα –και τούτο είναι χαρακτηριστικότατο- σε Νοσηλευτικά Τμήματα, στα οποία αναφέρονται οι κυρίες , οι νοσηλευόμενοι, κατά κάποιο περίεργο και για τη Διοίκηση τρόπο- η πληρότητα φθάνει το 60%, δηλαδή σχεδόν οι μισές κλίνες είναι κενές, όχι με υπαιτιότητα της Διοίκησης. Την προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε αυτή την απαράδεκτη και επιζήμια για τους πολίτες ανωμαλία διαστρεβλώνουν αναίσχυντα οι καλές κυρίες.
   
‘Οποιος αμφιβάλλει για οτιδήποτε από τα παραπάνω, ας προσέλθει και ας βάλει «την χείρα επί τον τύπον των ήλων». Θα μας είναι πολύ ευπρόσδεκτος.

 
Κύριε Διευθυντά,

Α) Δεν αποτελεί τρανό αποδεικτικό στοιχείο για το ποιόν των ενεργειών και των συμπεριφορών των δύο κυριών το ότι ετόλμησαν να παραπλανήσουν δια πλήθους μέσων μαζικής ενημέρωσης την κοινή γνώμη;

 
Β) Σας απευθύνουμε μια παράκληση που νομίζουμε ότι είναι ορθό και δίκαιο να ικανοποιήσετε και πιστεύουμε ότι θα την ικανοποιήσετε:

Αντιμετωπίστε την απάντησή μας όπως αντιμετωπίσατε τις συκοφαντικές καταγγελίες των κυριών, δηλαδή: Ανακοινώσετε, δημοσιεύσετε σε θέση αντίστοιχη, με αντίστοιχα γράμματα και με αντίστοιχη πληρότητα την απάντησή μας.

 
Γ) Δηλώνουμε ότι θλιβόμαστε, που αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε σε συκοφαντίες. Αλλά «ανάγκα και θεοί πείθονται». Γι’ αυτό ευχόμαστε, μιμούμενοι  εμείς οι μικροί το μεγάλο Σεφέρη, (μιμητικό ζώο βέβαια ο άνθρωπος):

Ο θεός να μη μας αξιώσει να ξανααντιμετωπίσουμε τέτοιες ενέργειες και να γράψουμε κείμενο το οποίο να εκθέτει  συνανθρώπους μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚ. Γ.ΤΣΙΚΗΣ