Αρχική Απόψεις Aρθρα Εθελοντική Ομάδα Δράσης το Κάστρο της Χίου- ένας χαμένος παράδεισος: Των φρονίμων...

Εθελοντική Ομάδα Δράσης το Κάστρο της Χίου- ένας χαμένος παράδεισος: Των φρονίμων τα παιδιά…

7

Προσφάτως, γίναμε αποδέκτες της δυσάρεστης  είδησης της πυρκαγιάς σε οικία μέσα στον οικισμό του Κάστρου.
Ευτυχώς, η κατάσβεση από την Πυροσβεστική ήταν επιτυχής και οι ζημιές μόνο υλικές.
Ένα γεγονός, βεβαίως, που θα μπορούσε εν δυνάμει να συμβεί σε οποιαδήποτε οικία, οπουδήποτε.
Παρ’ όλα αυτά, το άκουσμα μιας τέτοιας είδησης σε οικισμούς όπως αυτός του Κάστρου, ίσως να προβληματίζει και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ένα παραπάνω. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό, ότι ο οικισμός παρουσιάζει, ούτως ή άλλως, ιδιομορφίες στη ρυμοτομία και διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την πρόσβαση των οχημάτων άμεσης βοήθειας- όπως είναι η πυροσβεστική και τα ασθενοφόρα- και διευκολύνουν τη μετάδοση της φωτιάς. Τα στενά δρομάκια μαζί με  ατάκτως παρκαρισμένα οχήματα, σπίτια που εφάπτονται, ερειπωμένες κατοικίες, πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν, παρατημένες εκτάσεις με άγρια βλάστηση, χορταριασμένα τείχη (μέχρι πρότινος πιο
χορταριασμένα..), συνθέτουν ένα σκηνικό επικινδυνότητας, για το οποίο πολλοί από το
υς κατοίκους έχουν εκφράσει τη δικαιολογημένη τους ανησυχία.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΕΜΕΙΝΑΝ “ΕΞΩ” ,ΔΙΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ¨ΚΡΟΥΝΩΝ” ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΡΟΥΝΟΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΚΙ ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΝΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙ!

Κάποια από αυτά, όπως η στενότητα των δρόμων και η μορφολογία της δόμησης, μπορεί να μην είναι επηρεάσιμα, καθώς αποτελούν απόρροια των ‘ζυμώσεων’ και των διαμορφώσεων του οικισμού και του προσδίδουν, άλλωστε, χαρακτηριστικά τα οποία συντελούν στη γραφικότητα και τη μοναδικότητά του. Άλλοι παράγοντες ,όμως, και να επηρεαστούν μπορούν και να προβλεφθούν. Αυτή η πρόσφατη κακοτυχία ενός συμπολίτη θα μπορούσε να δώσει έναυσμα για ένα σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης του κινδύνου στο μέλλον, προς όφελος ολόκληρου του οικισμού.
Το ζήτημα είναι, το γεγονός να γίνει αφορμή για προνοητικότητα και πρόληψη, αφύπνιση της κρατικής μέριμνας, συνεργασία, σεβασμό στο διπλανό, διευκόλυνση των Υπηρεσιών που προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες. Ότι μπορεί καθένας να επηρεάσει θετικά, ίσως μια μέρα καταστεί δυνατό να σώσει και τη δική του ζωή. Ο εφησυχασμός και η λήθη μετά από κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, ίσως είναι ο χειρότερος οιωνός για το μέλλον.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ //chioscastle.gr