Αρχική Νέα Τοπικά Επιστρέφουν τα Δώρα στους παραπληγικούς

Επιστρέφουν τα Δώρα στους παραπληγικούς

9

Επανέρχονται τα Δώρα στους παραπληγικούς, με νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα.
Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, «η κατάργηση οφείλεται σε παραδρομή και θα επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη» σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να διορθωθεί, εν μέρει, και η αδικία όσων εργάζονται από την εφηβεία και έχουν έως 35 ή 36 έτη ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν έχουν συμπληρώσει καν το 55ο ή 56ο έτος σήμερα.

Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων μέχρι τα τέλη του χρόνου δικαιούται σύνταξη με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας (χωρίς όμως διαδοχική ασφάλιση).

Με το νέο ασφαλιστικό (Ν.3863/10), από το 2011 τίθεται ως όριο ηλικίας το 58ο έτος (με 36 έτη ή 10.800 ένσημα) για τη συνταξιοδότηση, συνδυασμός που παγιδεύει χιλιάδες ασφαλισμένους.

Τώρα το υπουργείο Εργασίας εξετάζει νέα ρύθμιση ώστε όσοι έχουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι τα τέλη του 2010 να βγουν στη σύνταξη με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας (μεταβατική διάταξη). Άρα να διατηρηθεί η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας μέχρι το 2012.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου εργασίας (ασφάλισης) του παρελθόντος, διάστημα κατά το οποίο δεν καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές (δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά.).

Ρυθμίστηκε 1 στα 8 ευρώ οφειλών

* Ως προς τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται ευχαριστημένη για το γεγονός ότι «τακτοποιήθηκε» 1 στα 8 ευρώ των καθυστερημένων εισφορών.

Μέχρι στιγμής ρυθμίστηκαν οφειλές 1,75 δισ. (το 1,5 αφορά το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ) από τα περίπου 15 δισ. των οφειλών.

Και αυτό γιατί το 30% αυτών των χρεών θα πρέπει να θεωρούνται οριστικά χαμένα, καθώς οι επιχειρήσεις που τα χρωστάνε έχουν κλείσει, ενώ μένουν προς διευθέτηση αλλά 2,5 δισ. που οφείλουν 700 μεγαλοοφειλέτες ο καθένας εκ των οποίων χρωστάει άνω των 300.000 ευρώ (η ρύθμιση θα γίνει με ειδικό καθεστώς από επιτροπή).

Πάντως, τα ταμεία από αυτή τη ρύθμιση εισέπραξαν 150 εκατ. (μέχρι την ολοκλήρωσή της οι προκαταβολές και δόσεις θα φτάσουν τα 260 εκατ. ευρώ). Σε αυτά όμως ο κ. Κουτρουμάνης συναθροίζει και τα ποσά της ρύθμισης του περασμένου Μαρτίου και κάνει λόγο για «έσοδα 1 δισ. ευρώ, όταν στο Μνημόνιο υπάρχει αναφορά για έσοδα 650 εκατ.» (σ.σ. με τη διαφορά ότι το Μνημόνιο είναι του Μαΐου και, κατά λογική συνέπεια, αναφέρεται σε εισπράξεις από ρύθμιση οφειλών κατά το β’εξάμηνο).*

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: http://www.enet.gr

3-11-2010