Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εμμένει στη διακοπή απόσπασης εκπαιδευτικών του εξωτερικού- σχόλιο Κ. Μουσουρούλη

Εμμένει στη διακοπή απόσπασης εκπαιδευτικών του εξωτερικού- σχόλιο Κ. Μουσουρούλη

6

Τρίτη, 16.11.2010

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εμμένει στη διακοπή απόσπασης εκπαιδευτικών του εξωτερικού το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε για την υπ’ αριθμόν 2762/79 -14/09/2010 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Βουλευτή Ν. Χίου, Κωστή Μουσουρούλη, σχετικά με την ελληνόφωνη εκπαίδευση στο εξωτερικό.

 Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται να προχωρήσει σε διακοπή απόσπασης ή μετακινήσεις εκπαιδευτικών, μέσα στις επόμενες βδομάδες, με αιτιολογία, τον «περιορισμό σπατάλης πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών», αλλά και την τοποθέτηση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης σε «νέα υγιή βάση». Όπως αναφέρει, στόχος του Υπουργείου, είναι «η διατήρηση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού, πάντα στο πλαίσιο μιας υγιούς και ριζικής αναθεώρησης του υπάρχοντος εκπαιδευτικού μοντέλου στα σχολεία της ομογένειας», κι όπως φαίνεται, αυτό θα το πετύχει με τη ‘διαρθρωτική μεταρρύθμιση’ της μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων!   

 Χαρακτηριστικό της κακής οργάνωσης που η αρμόδια Υπουργός ευαγγελίζεται ότι διορθώνει, είναι ότι καταθέτει Πίνακα με αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών, με στοιχεία όπως «Εκπαιδευτικοί 2010-2011» ανά χώρα. Στη συνέχεια, υποσημείωση του Πίνακα αναφέρει ότι η αποτύπωση βρίσκεται σε εξέλιξη και «η οποιαδήποτε παράθεση στοιχείων για το 2010-2011 θα ήταν ανακριβής και ελλιπής». Το Υπουργείο καταθέτει στοιχεία που δήθεν τεκμηριώνουν (θα υπέθετε κανείς) τις θέσεις του και ταυτόχρονα μας καλεί να μην τα λάβουμε υπόψη! Πέραν του εμπαιγμού της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αποτελεί προκλητική απόδειξη του ότι το Υπουργείο δεν έχει εκπονήσει καμία μελέτη με πραγματικά στοιχεία στα οποία να βασίζει τις αποφάσεις του, αντίθετα αυτές λαμβάνονται ερήμην των αναγκών, ερήμην των ανθρώπων, ερήμην της ανάγκης για ελληνική παιδεία στους απογόνους των μεταναστών. Πράγματι, είναι αδύνατο να αναδειχθεί ασφαλές συμπέρασμα από τα στοιχεία στον εν λόγω Πίνακα, καθώς π.χ. σε πολλές σχολικές μονάδες δεν είναι καταγεγραμμένος ο αριθμός των μαθητών, ενώ σε άλλες, η αναλογία εκπαιδευτικού /μαθητή είναι εξωπραγματική. Ενδεικτικά, στην Ιταλία είναι 1:98, στην Ισπανία 1:61, ενώ στην Αρμενία αντιστοιχεί 1 εκπαιδευτικός σε 410 μαθητές.

Το Υπουργείο λαμβάνει τις αποφάσεις του με μικροπολιτικά κριτήρια, ή άλλου είδους πολιτικές, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση των αναγκών των μαθητών του εξωτερικού, ως ένα ακόμη κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό που πρέπει, αδιακρίτως, να περικοπεί. Άλλη απόδειξη αυτού, αποτελεί η μικροπολιτική αναφορά σε αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών εξωτερικού επί Νέας Δημοκρατίας από 1650 σε 2439, ενώ από την άλλη ο αριθμός υπηρετούντων για το σχολικό έτος 2009-2010 (Μάρτιος 2010) αθροίζει σε 1748. Και εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι να αποφανθεί η πολιτεία υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, εάν απαιτούνται για τις ανάγκες 1000, ή ακόμα και 3000 εκπαιδευτικοί. Όσο για το ερώτημα του Κωστή Μουσουρούλη, για ποιους ακριβώς λόγους η Κυβέρνηση προβαίνει στην ανάκληση των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει συγκεκριμένα μία τριετία και ποιες οικονομικές ανάγκες θα εξυπηρετεί κάτι τέτοιο, δεν δίνεται καμία απάντηση.

 Η χρηματοδότηση της Παιδείας δεν αποτελεί δαπάνη, αλλά καθαρή επένδυση και μάλιστα από τις πλέον παραγωγικές (όταν βεβαίως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πιάσει τόπο). Άλλωστε η Κυβέρνηση όταν πρόκειται για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών φαίνεται να ευρίσκει οικονομικούς πόρους, όπως πρόσφατα, παρότι αυτοακυρώνεται, έχοντας ψηφίσει Νόμο για τον περιορισμό του θεσμού των ωρομισθίων, πριν από λίγο καιρό. Εκτός αν πρόκειται πάλι για τα απλήρωτα θύματα του αύριο.

 Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» παρουσιάζει απορρόφηση πόρων 4,09% (διαθέσιμα στοιχεία Οκτ. 2010).