Αρχική Νέα Τοπικά Να τι σημαίνει περικοπές! Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ για τη διακοπή μεταφοράς μαθητών των...

Να τι σημαίνει περικοπές! Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ για τη διακοπή μεταφοράς μαθητών των αθλητικών σχολείων

8

Την έντονη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να λειτουργήσει από φέτος εκείνα τα τμήματα των αθλητικών σχολείων που δεν απαιτούν μεταφορές μαθητών. Το υπουργείο προτείνει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς, ενώ μέσω των διευθύνσεων των σχολείων ζητά από τους γονείς να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της απαράδεκτης απόφασης και συμφωνούν!
Η ΕΛΜΕ πάντως ενώ απαιτεί να ανακληθεί η απόφαση αυτή του υπουργείου, καλεί Νομαρχία και Δήμους να αναλάβουν τη δαπάνη μεταφοράς μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος
Στο έγγραφο προς την υπουργό Παιδείας, τη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και προς το Νομάρχη και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και την ΟΛΜΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

 

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ διαμαρτύρεται έντονα για  την εγκύκλιο με θέμα «ενημέρωση σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών που φοιτούν στα ΤΑΔ – ΕΤΑΔ» (τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης) της 16-11-10 του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

 

 

Σ΄αυτή το ΥΠΔΒΜ  δηλώνει ότι θα λειτουργήσει για το τρέχον σχολικό έτος τα Τμήματα εκείνα (των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ) για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς των μαθητών (την ευθύνη της οποίας έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) και αναθέτει  στους  διευθυντές των σχολείων όπου υπάρχουν Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων και Λυκείων  να ζητήσουν από τους γονείς των μαθητών να τους καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση για τη μη ύπαρξη δρομολογίων μεταφοράς και ότι επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση της φοίτησης του εγγεγραμμένου μαθητή στο αντίστοιχο Άθλημα. Στο τέλος δε της εγκυκλίου το Υπουργείο προτείνει να αναζητητηθούν  εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς – εάν υπάρχουν – σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς.

 Με την εγκύκλιο αυτή τίθεται τέλος στην δωρεάν μεταφορά  των μαθητών που φοιτούν στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ από το σχολείο προς τους χώρους άθλησης όπου γίνεται η προπόνησή τους και αντίστροφα.

Εγκαταλείπεται η εν λόγω εφαρμοζόμενη εδώ και μερικά χρόνια υποχρέωση της πολιτείας και μετατίθεται στις πλάτες των γονιών αφού αυτοί  εμμέσως πλην σαφώς καλούνται να αναλάβουν  με δικό τους κόστος ( χρήματος- χρόνου) την μεταφορά των παιδιών τους οι ίδιοι.

Το γεγονός αυτό – και μάλιστα στις 16 Νοεμβρίου, δύο και πλέον μήνες από την έναρξη της σχ. χρονιάς- αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ τα οποία μέχρι σήμερα στενάζουν από έλλειψη προσωπικού.

Στο Νομό μας από τις εξελίξεις αυτές, υπάρχει ενδεχόμενο  να επηρεαστούν τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στα τρία σχολεία 3ου Γυμνασίου, Γυμνασίου Κάμπου και 1ου Λυκείου Χίου   για τα οποία απαιτείται μεταφορά μαθητών από και προς το Ιωνικό Κολυμβητήριο και το κλειστό Γυμναστήριο Χίου. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι η

Για τους λόγους αυτούς:

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το ΥΠΔΒΜ την άμεση ανάκληση της  συγκεκριμένης εγκυκλίου και την κάλυψη των δαπανών μεταφοράς με τα απαραίτητα κονδύλια που οφείλει να εξασφαλίσει η Γ.Γ. Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
  •  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να στηριχθεί ο θεσμός των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ με κάθε τρόπο χωρίς να επιβαρυνθούν οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σ΄αυτά.
  • Ζητούμε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και από τον νέο Δήμο Χίου να αναλάβει την δαπάνη αυτής της μεταφοράς μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος από την Γ.Γ. Αθλητισμού. 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

         ΜΠΡΙΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ                                            ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ