Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: Η Κυβέρνηση μετέτρεψε την Ελλάδα σε ‘’Σπιναλόγκα της Ευρώπης’’- ομιλία...

Κ. Μουσουρούλης: Η Κυβέρνηση μετέτρεψε την Ελλάδα σε ‘’Σπιναλόγκα της Ευρώπης’’- ομιλία στην ολομέλεια για το FAST TRACK

10

 Πέμπτη, 18.11.2010

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η Κυβέρνηση, με τα κατορθώματά της, μετέτρεψε την Ελλάδα σε ‘’Σπιναλόγκα της Ευρώπης’’, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, σήμερα, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Επικρατείας: «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» (Fast Track).

 Ο Βουλευτής Ν. Χίου υπογράμμισε ότι μπορεί το νομοσχέδιο να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όμως το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων προσκρούει στη γραφειοκρατία, στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ρευστότητα, στην έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, στην έλλειψη σοβαρότητας από πλευράς της Κυβέρνησης αλλά και κατάλληλου πολιτικού κλίματος. Ο Κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε επίσης, στη σημερινή κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος, όπως είπε, μετά από 112 χρόνια παύει να αποτελεί εσωτερική υπόθεση της χώρας, αφού την κατάρτισή του έχει αναλάβει η Τρόικα.

 Αναλυτικά, κατά την ομιλία του, ο Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε:

 «Κύριοι συνάδελφοι,

 Σε λίγη ώρα θα κατατεθεί από τον Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο προϋπολογισμός του 2011. Με αυτήν την αφορμή θέλω να κάνω μια θλιβερή διαπίστωση: για πρώτη φορά, μετά από 112 χρόνια, από την εποχή που εγκαταστάθηκε, δίκην Τρόικας, ο Εδουάρδος Λω στη χώρα, ο προϋπολογισμός έπαψε να αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση της χώρας μας κι αυτό είναι ένα ‘’κατόρθωμα’’ της Κυβέρνησης.

 Κύριε Υπουργέ,

 Σήμερα συζητάμε ρυθμίσεις διαμεσολάβησης της πολιτικής εξουσίας μεταξύ κράτους και επενδυτών. Ρυθμίσεις για την παρέκκλιση- όχι την άρση- των εμποδίων για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων που θα έχουν μια σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη. Η διαμεσολάβηση αυτή λαμβάνει διάφορες μορφές. Αν η επένδυση είναι ιδιωτική, η παρέμβαση γίνεται στο κράτος για την παρέκκλιση των διαδικασιών ή στο τραπεζικό σύστημα για την παρέκκλιση των χρηματοπιστωτικών κανόνων. Στο παρελθόν είχαμε τα θαλασσοδάνεια, προσφάτως έχουμε τις κρατικές εγγυήσεις. Αν η επένδυση αφορά φορέα ο οποίος διοικείται ως δημόσιος, η παρέμβαση γίνεται σε ιδιώτες εταίρους για την παρέκκλιση των κανόνων ανταγωνισμού και της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ή σε Συνδικάτα για την αποδοχή των παρεκκλίσεων αυτών, έναντι εκχώρησης προνομίων. Κι εδώ θέλω να καταθέσω μια, που κατά τη γνώμη μου, παράνομη και πρωτοφανή απόφαση της ΔΕΗ με την οποία, άκουσον-άκουσον, επιχορηγεί, με 500.000 Ευρώ τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ! Πρωτοφανές, ο εργοδότης να επιχορηγεί οικονομικά συνδικαλιστική οργάνωση και παράνομο, καθώς απαγορεύεται από την εργατική νομοθεσία, από τον νόμο 1264/82.

 Επανέρχομαι στη διαμεσολάβηση. Γιατί είναι αναγκαία; Λόγω της γραφειοκρατίας, που αύξησε με γεωμετρική πρόοδο τα σημεία τριβής του κράτους με την πολιτική εξουσία που είναι και ο “επισπεύδον”. Και είναι γνωστό ότι η γραφειοκρατία επηρεάζει αρνητικά το κόστος κεφαλαίου, οδηγώντας σε λιγότερες επενδύσεις και άρα, σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Το πρόβλημα λοιπόν, είναι συστημικό και δε λύνεται με εκθέσεις προθέσεων που είναι τα περισσότερα νομοθετήματά σας. Η λύση είναι το να επανακτήσουν οι θεσμοί το κύρος τους. Μην ξεχνάτε ότι και οι fast track επενδύσεις θα περάσουν από τις πολεοδομίες, από τις εφορίες, από τους Δήμους, δηλαδή από υπηρεσίες που κατέχουν τα πρωτεία της διαφθοράς.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η αφαίρεση της ρευστότητας από την οικονομία. Θα σας δώσω κάποια ιστορικά δεδομένα των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας: Δεκαετία του ’60: 8,5% , δεκαετία του ’70: 4,7% , δεκαετία του ’80: κάτω από το 1%, λόγω της διόγκωσης του δημόσιου τομέα και των ελλειμμάτων και βεβαίως λόγω των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών που αύξησαν τον πληθωρισμό και φρέναραν τις επενδύσεις. Η ανάκαμψη ήρθε τη δεκαετία του ’90 με ρυθμούς ανάπτυξης στο 3% και κορυφώθηκε στη δεκαετία του ’00 σχεδόν στο 4,5%. Στην πενηντάχρονη αυτή πορεία, παρά τις διεθνείς κρίσεις όπως η ενεργειακή του 1974 κ.α., το πρόσημο της ανάπτυξης στη χώρα μας ήταν πάντα θετικό. Η ανάπτυξη, δυστυχώς, γκρεμίστηκε στα δικά σας χέρια με τη βαθειά ύφεση, στην οποία οδηγήσατε την οικονομία με αυτά που κάνατε ή με αυτά που δεν κάνατε. Έτσι, αφαιρέθηκε και ρευστότητα και χρόνος από την οικονομία. Είναι λοιπόν προφανές ότι η επείγουσα αυτή κατάσταση επιβάλλει νέες ρυθμίσεις σαν κι αυτές που φέρνετε στη Βουλή, τις οποίες και εμείς αποδεχόμαστε επί της αρχής.          

Το τρίτο πρόβλημα είναι η έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης, με την οποία να συναρτώνται οι επενδύσεις αυτές. Μια στρατηγική ολοκληρωμένη, έτσι ώστε να μη δέσουμε το άρμα μας σε έναν μόνο τομέα, μια στρατηγική γεωγραφικά ισόρροπη, ώστε να μην αυξηθούν οι περιφερειακές ανισότητες και μια στρατηγική στοχευμένη, που να βασίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρας. Ας δούμε, τι από αυτά συμβαίνει, κατά τη γνώμη μου, κανένα. Και στέκομαι στα 4-5 βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, το ανθρώπινο δυναμικό. Όταν φεύγουν οι επιστήμονες στο εξωτερικό, πώς θα βελτιώσουμε την παραγωγική μας βάση, πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα; Δεύτερον, η επιχειρηματικότητα, στην οποία παραδοσιακά ρέπει ο Έλληνας. Με τη φορολογία που επιβάλετε αλλά και με την έλλειψη εργαλείων όπως ο αναπτυξιακός νόμος, δεν στηρίζεται η επιχειρηματικότητα. Τρίτο πλεονέκτημα: η ενέργεια όπου, δυστυχώς, έχουν σταματήσει οι διεθνείς διασυνδέσεις ή έχουν ανακοπεί οι περισσότερες επενδύσεις υποδομών ΑΠΕ. Τέταρτο πλεονέκτημα: οι υπηρεσίες και κυρίως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Δεν θα αναλώσω χρόνο, τα έχω πει επανειλημμένα πώς οι τομείς αυτοί έχουν ξεπέσει στα χέρια σας. Πέμπτο πλεονέκτημα: η ενίσχυση και επέκταση των υποδομών. Αναφέρομαι, βεβαίως, στο ΕΣΠΑ και την καθήλωσή του. Το μόνο πλεονέκτημα που δεν έχει υποστεί βλάβη είναι η γεωγραφική θέση της χώρας.

Προχωρώ στο μείζον θέμα της ανταγωνιστικότητας, όπου η κατάσταση παραμένει στάσιμη, ενώ όλα τα άλλα έχουν γίνει χειρότερα. Γνωρίζετε ότι οι διεθνείς επενδυτές, οι ξένες κυβερνήσεις αλλά και οι μεγάλες εταιρίες, πριν αποφασίσουν μια επένδυση, μελετούν εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ κ.ο.κ. Αυτές οι εκθέσεις βαθμολογούν ορισμένους δείκτες που αφορούν τη συνολική πολιτική μιας κυβέρνησης όπως για παράδειγμα τα πνευματικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, ακόμα και η εμπιστοσύνη που δίνει μια κυβέρνηση στους επαγγελματίες μανατζερς. Οι δείκτες αυτοί που αφορούν, όπως είπα, τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, έχουν βαθμολογηθεί με πολύ χαμηλές τιμές για τη χώρα μας, ακριβώς γιατί δεν έχετε προβλέψει ένα διϋπουργικό όργανο ή έναν μηχανισμό, κάποια δομή, που να τους παρακολουθεί έναν- έναν και να παρεμβαίνει νομοθετικά, επιχειρησιακά ή με άλλο τρόπο, εκεί που χρειάζεται. Γι’ αυτό και κατρακυλήσαμε στη διεθνή κατάσταση ανταγωνιστικότητας.

Ανέφερα για το συστημικό πρόβλημα, το πρόβλημα ρευστότητας, το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας γιατί πρόκειται για πολυδιάστατες έννοιες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αποσπασματικές λύσεις. Επιπλέον, οι επενδύσεις, εκτός από στρατηγική, απαιτούν πάνω από όλα, σοβαρότητα, την οποία δυστυχώς, στερείστε.

Κι επιτρέψτε μου να αναφερθώ, στο θέμα του Αστακού. Προσέξτε ορισμένες ημερομηνίες, τις οποίες καταθέτω στα Πρακτικά: Στο τέλος Ιανουαρίου 2010 ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κουβέλης, ανακοινώνει επένδυση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από το Κατάρ στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Στις 7 Μαρτίου, εσείς κύριε Παμπούκη, επιβεβαιώνετε ότι πρόκειται για τερματικό σταθμό LNG και μάλιστα εξαγωγικού χαρακτήρα. Στις 21 Απριλίου εμφανίζεται η ASTAKOS POWER PLAN CONSORTIUM, η οποία ζητάει άδεια ηλεκτροπαραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), 1010 Mw όχι από LNG αλλά από το επικίνδυνο για την ασφάλεια LPG, δηλαδή υγραέριο και μάλιστα, περίληψη της αίτησης αυτής δημοσιεύεται στις εφημερίδες «Αυγή» και «Ελεύθερη Ώρα». Μέχρι τότε αναρωτιόμουν κατά πόσο μια τέτοια επένδυση συνδέεται με τη γενικότερη ενεργειακή στρατηγική της χώρας και αν είναι συμπληρωματική ή ανταγωνιστική του αγωγού φυσικού αερίου ITGI. Προφανώς δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο. Αν εσείς ξέρατε εξαρχής ότι επρόκειτο για LPG τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Η συνέχεια που δόθηκε αποτελεί κλασικό παράδειγμα fast track διαδικασίας αδειοδότησης. Προσέξτε: Στις 17 Μαΐου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ζητά από το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να της πει αν τα δίκτυα της περιοχής αντέχουν τα 1010 Mw. Ο ΔΕΣΜΗΕ απαντά αυθημερόν. Την επόμενη μέρα, η ΡΑΕ ζητά από τον κ. Κουβέλη να της διαβιβάσει το Μνημόνιο Κατανόησης με το Κατάρ που είχε υπογραφεί στο Μαξίμου. Η ΡΑΕ το λαμβάνει και αυθημερόν, δηλαδή στις 18 Μάιου, χορηγεί την άδεια ηλεκτροπαραγωγής! Στις 7 Σεπτεμβρίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, αλλάζουν οι Περιβαλλοντικοί Όροι στη Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή Αστακού. Τελικά, στις 20 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η ακύρωση της επένδυσης, όμως στο μεταξύ, στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός, εδώ στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή του στην επένδυση, πρώτον, καταθέτει πίνακα με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG στην Ευρώπη, μόνο που ξέχασε να πει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δε συνδέονται με ηλεκτροπαραγωγή σε καμία χώρα της Ε.Ε. και δεύτερον, αναφέρεται στη μελέτη ασφάλειας την οποία ανέθεσε η ΔΕΠΑ σε κάποιον ξένο οίκο, χωρίς επίσης να πει, ότι σε αυτές τις μελέτες ασφαλείας μπαίνουν τέτοιες ρήτρες και προδιαγραφές, που στην ουσία, ο μελετητής δεν έχει καμία ευθύνη.

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Όλα όσα προανέφερα, ακυρώνουν τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όχι επειδή δεν είναι καλή, αλλά επειδή εμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων.

 Κλείνω με ένα θεμελιώδες, κατά τη γνώμη μου, θέμα που δυναμιτίζει οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία στη χώρα: το πολιτικό κλίμα που διαμορφώσατε με τη δημαγωγία και τον ρεβανσισμό σας στο εσωτερικό της χώρας και με την κατασυκοφάντησή της στο εξωτερικό, που μας έβαλε σε όλα τα διεθνή πρωτοσέλιδα. Ξεμπροστιάζοντας την κατάσταση, δηλαδή ομολογώντας την αναξιοπιστία, πιστέψατε ότι θα εξασφαλίσετε τη σύμπνοια των εταίρων μας. Και όταν αυτό δεν έγινε, αρχίσατε τις λεβεντιές με τις διάφορες “μπλόφες” και “αγριάδες” που πληρώνουμε σήμερα. Αυτά είναι τα “fast track” κατορθώματά σας, που, όπως πολύ εύστοχα άκουσα σε ένα ραδιόφωνο, μετέτρεψαν την Ελλάδα, σε ‘’Σπιναλόγκα της Ευρώπης’’.

  Σας ευχαριστώ ».

 

 

 

Δείτε την ομιλία και σε video στο link: https://rcpt.yousendit.com/991922989/972b9abe86bf29acefc0bf799ae7c2f0