Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δημοκρατική Αριστερά: Με το νέο προϋπολογισμό, θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα...

Δημοκρατική Αριστερά: Με το νέο προϋπολογισμό, θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα

10

 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011

 

18/11/2010

 Με το νέο προϋπολογισμό, θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα

Οι ακροβασίες με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2011, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την ουσία του. Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπου και πάλι τα βάρη του, τα συνολικά μέτρα ύψους 14δις ευρώ, θα κληθούν να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Η συνεχής πυροδότηση του ΦΠΑ για τα είδη διατροφής και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, μαζί και η αύξηση των έμμεσων φόρων θα παροξύνουν την άνοδο του πληθωρισμού, θα συντελέσουν στην περαιτέρω αφαίμαξη των μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων και θα έχουν και άμεσες επιπτώσεις στο τζίρο των χειμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κοινωνία έχει βιώσει τις υπέρογκες υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη την κάλυψη της επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσπάθειας των 5 δις στο πεδίο των δαπανών του δημοσίου. Συγκεκριμένα μέτρα και τομείς δεν αναφέρονται και είναι τόσο γενικού χαρακτήρα που οι πάντες δικαιούνται να έχουν τη βάσιμη υποψία πως οι συνήθεις αστοχίες, καθυστερήσεις και αδυναμίες σχεδιασμού και υλοποίησης μέτρων, τελικά θα αφορούν τις συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων των φορέων ή και την ίδια την απασχόληση τους.

Η κοινωνία διεκδικεί και στον Προϋπολογισμό του 2011 την άρση των ανισοτήτων και των βαρών από τις πλάτες του κόσμου της μισθωτής εργασίας, την αναδιανομή, την αλληλεγγύη και τον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης, μέσα από το σταθερό προσανατολισμό για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την ουσιαστική συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων