Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για την τύχη 2 νέων σχολείων που περιμένει η...

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για την τύχη 2 νέων σχολείων που περιμένει η Χίος

13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ερώτηση, σχετικά με την κατασκευή και ανέγερση δυο σχολείων, του 4ου Λυκείου Χίου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, κατέθεσε σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

« Στο πλαίσιο του πενταετούς Προγραμματισμού Σχολικής Στέγης, η κατασκευή του 4ου Λυκείου Χίου στη βόρεια πλευρά της πόλης της Χίου, έχει ενταχθεί στις ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων[1] Πελοποννήσου – Βορείου & Νοτίου Αιγαίου – Κρήτης ήδη από τις αρχές του 2009[2]. Παρά τη διαπιστωμένη αναγκαιότητά[3] του έργου για τη βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και τη λειτουργία της πόλης γενικότερα, οι διαδικασίες δημοπράτησης δεν έχουν, μέχρι σήμερα, προχωρήσει.

 

Επιπλέον, μετά και από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε το νησί, τέθηκε εκτός λειτουργίας το Ειδικό Σχολείο που (με πολύ μεγάλες ελλείψεις) λειτουργούσε στο Νομό. Αν και ο χώρος ανέγερσης νέου κτιρίου έχει εξασφαλισθεί, οι κατατεθειμένες μελέτες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί[4].     

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

 

1.      Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση κατασκευής του 4ου Λυκείου Χίου στη βόρεια πλευρά της πόλης της Χίου και ποιος είναι ο χρονικός προγραμματισμός της; Για ποιους λόγους δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα; Προτίθεται η Κυβέρνηση να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχολικές υποδομές στο Ν. Χίου;

 

2.      Σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο για την άμεση λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, έπειτα από τις καταστροφές που υπέστη το κτίριο; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανέγερσης του νέου κτιρίου και ποιος ο χρονικός προγραμματισμός της; »[1]   Οι ΣΔΙΤ προβλέπουν τη μελέτη και κατασκευή σχολικών υποδομών σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΟΣΚ ΑΕ καθώς και τη συντήρηση και φύλαξη τους για 25 χρόνια. Τα έργα αποπληρώνονται με πληρωμές διαθεσιμότητας αμέσως μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, το δε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ορίζεται σε 2 έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι οι σχολικές υποδομές που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ εγγυώνται έγκαιρη παράδοση των έργων, υψηλή ποιότητα κατασκευής και υπηρεσιών, καλύτερη συντήρηση και βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

[3]    Για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων σχολικών υποδομών στη Χίο, πραγματοποιήθηκε, το καλοκαίρι του 2009, ειδική σύσκεψη παρουσία του ΔΣ του Ο.Σ.Κ. ΑΕ, όπου διαπιστώθηκε η έλλειψη σχολικών αιθουσών στα σχολεία της δεύτερης βαθμίδας εκπαίδευσης καθώς και η δυνατότητα δημοπράτησης έργων Σ.Δ.Ι.Τ. μέχρι το Νοέμβριο του 2009.

[4]    Σχετικά το υπ’ αριθμ. πρωτ. 76788/ΣΤ1/12-6-2008 έγγραφο του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπ. αριθμ. πρωτ. ΕΓ.38.Τ2/20371/23-7-2009 έγγραφο του ΟΣΚ ΑΕ