Αρχική Απόψεις Aρθρα Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου Ένας Χαμένος Παράδεισος- Πύργος ή… wc

Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου Ένας Χαμένος Παράδεισος- Πύργος ή… wc

12

Το Κάστρο της Χίου είχε οχτώ προμαχώνες (πύργους) που ήταν ενσωματωμένοι στα τείχη ώστε να προστατεύουν το Κάστρο από τις εχθρικές επιδρομές. Σήμερα σώζονται οι εφτά απο αυτούς, αφού,έχει καταστραφεί ο προμαχώνας που βρισκόταν απέναντι από το σημερινό Λιμεναρχείο.
Ποιοι είναι όμως οι εφτά που σώζονται σήμερα; Oι τέσσερις, που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει βρίσκονται στη Δυτική-Νότια πλευρά του Κάστρου (στην περιοχή της τάφρου που σήμερα χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ).

Οι άλλοι δύο βρίσκονται στη Βόρεια πλευρά, ο προμαχώνας Αντόνιο Ζένο, στην περιοχή της σημερινής ιχθυόσκαλας, και στη ΒορειοΔυτική πλευρά, ένας από τους ψηλότερους και επιβλητικότερους προμαχώνες μέχρι και σήμερα του Κάστρου μας.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη ένας έβδομος προμαχώνας, που ο περισσότερος κόσμος έχει περάσει από μπροστά του και δεν τον έχει παρατηρήσει ποτέ.

Βρίσκεται αριστερά, από τη ΒορειοΔυτική πλευρά του Κάστρου (Επάνω Πορτέλλο), αλλά σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του και ακόμα λιγότεροι τον έχουν δει.


Αυτός ο προμαχώνας – Πύργος ήταν ένας μικρός προμαχώνας που λειτουργούσε για να προστατεύει την Πύλη του Επάνω Πορτέλλο αλλά και τη Βόρεια πλευρά της Πύλης.

 

Στα πρακτικά του Α΄ Συνεδρίου (1992) Χίου για την Ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού υπάρχει περιγραφή του μικρού προμαχώνα (Πύργου) ”Ένας μικρός, πολύ κατεστραμμένος σήμερα προμαχώνας, παρόμοιος με εκείνον στη δυτική πλευρά, με πεταλόμορφο εσωτερικό χώρο, με αξονική κανονιοθυρίδα υπεράσπιζε τη θέση Ζ (βόρεια του Επάνω Πορτέλλο) του περιβόλου”.
Υπάρχουν μάλιστα και φωτογραφίες που φαίνεται καθαρά ο προμαχώνας – Πύργος. Στις φωτογραφίες αυτές, οι οποίες είναι παρμένες περίπου το 1910, διακρίνεται ο προμαχώνας σε σχεδόν τέλεια κατάσταση ,άρα η καταστροφή του δεν έγινε από το σεισμό του 1881 αλλά μεταγενέστερα.


Η σημερινή εικόνα του προμαχώνα θα μπορούσα να πω ότι είναι η χειρότερη που θα ξεχώριζα στο Κάστρο της Χίου (τι να πρωτο-ξεχωρίσει βέβαια κανείς από την σημερινή εικόνα όλου του Κάστρου;)
Ο προμαχώνας σήμερα είναι σχεδόν ΑΟΡΑΤΟΣ.

 

DSC02020_640x480 ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ!

Ο λόγος είναι ότι γύρω του, με ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του, έχοντας δημιουργήσει μια χωμάτινη πλατεία η οποία φιλοξενεί ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, ξύλινα σπιτάκια (της αρχαιολογίας), πάρκινγκ αυτοκινήτων (μερικά και εγκαταλελειμμένα), διάφορα δέντρα και φυσικά πολλά σκουπίδια.

 Ο ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΜΑΣΩΝΑΣ,ΜΠΑΖΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ!Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ,ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΞΥΛΙΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ 3ΗΣ ΕΒΑ.

Παρόλα αυτά, όταν καταφέρει κάποιος να τον διακρίνει αλλά και να τον πλησιάσει, θα δει ένα μισογκρεμμισμένο προμαχώνα (πύργο) που με δυσκολία μπορεί να καταλάβει τι ήταν!
Η εικόνα του μισογκρεμμισμένου κι εγκαταλελειμμένου δεν σοκάρει (δυστυχώς πλέον), διότι αυτή η εικόνα παρουσιάζεται σε πάρα πολλά σημεία του Κάστρου.
Εντούτοις, η πιο σοκαριστική εικόνα έρχεται από το εσωτερικό του προμαχώνα(πύργου) όπου υπάρχει ακόμη εγκατεστημένη ΛΕΚΑΝΗ τουαλέτας(!!!!).

 

Όχι, δεν πρόκειται για “αρχαία λεκάνη”, ούτε είναι μια τεράστια ανακάλυψη του αποχετευτικού των Γενοβέζων, αλλά είναι μια αρνητική συνέπεια της κατοίκησης του Κάστρου μετά την Μικρασιατική καταστροφή και φυσικά και της ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ των αρμοδίων που δεν συγκινήθηκε κανείς τόσα χρόνια να πράξει τα αυτονόητα ώστε να έχει ένας μνημειακός χώρος την αξιοπρέπεια που του αρμόζει.


Αυτή η εικόνα σίγουρα προσβάλει όλους μας και τον ίδιο τον πολιτισμό μας και σίγουρα δεν αξίζει σε ένα τέτοιο μνημείο όπως το Κάστρο μας.
Δεν μπορούμε να μιλάμε στη Χίο και στην Ελλάδα γενικότερα, ούτε για πολιτισμό ή ακόμα περισσότερο για τουριστική ανάπτυξη όταν βεβηλώνουμε και ξεφτιλίζουμε οι ίδιοι την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Δεν ξέρω τι άλλο να νιώσω παρά ΝΤΡΟΠΗ, αν και δεν ξέρω βέβαια ποιος πρέπει να ντρέπεται περισσότερο, διότι οι υπεύθυνοι αυτής της κατάντιας σίγουρα δεν ντρέπονται, αλλά προσωπικά σαν Χιώτης ντρέπομαι που ανέχομαι αυτή την κατάσταση!


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: /www.chioscastle.gr