Αρχική Νέα Τοπικά Δεμένα σήμερα τα πλοία- απεργιακή κινητοποίηση για συλλογικές συμβάσεις

Δεμένα σήμερα τα πλοία- απεργιακή κινητοποίηση για συλλογικές συμβάσεις

9

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν την Τρίτη όλα τα επιβατηγά πλοία, λόγω της 24ωρης απεργίας, με προοπτική κλιμάκωσης, που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Η ΠΝΟ ζητεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς. Θεωρεί δε απαράδεκτο το γεγονός περικοπής των συντάξεων των ναυτεργατών και κάνει λόγο για θλιβερή κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση.

Βεντούρης: «Να βρούμε λύση»

Έκκληση στην ΠΝΟ να αναστείλει την αυριανή απεργία της για 20 ημέρες απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απ. Βεντούρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο κλάδος της ακτοπλοΐας, όταν το επέτρεπε ο καιρός ήταν γενναιόδωρος. Τώρα δεν έχουμε να δώσουμε – καλώ την ΠΝΟ να αναστείλει την αυριανή απεργία της για 20 ημέρες και να καθίσουμε άμεσα όλοι μαζί να βρούμε λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βεντούρης σημειώσε ότι «ο ελάχιστος πράγματι καταβαλλόμενος μισθός ενός ναυτικού είναι 2.400 � ο μέσος όρος μισθού 3.500 � επί 12 μήνες (10 μήνες υποχρεωτική στελέχωση και 2 μήνες επιδόματα) ή επί 14 μήνες για ναυτικούς επιβατηγών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια συνεχώς», προσθέτοντας ότι όλες οι πλοιοκτήτριες εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΝ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς δήλωσε: «Από το Δεκέμβριο του 2009 κάθε τόσο και λίγο συζητάμε για τη σύμβαση. Γίνεται αναστολή, η μία μετά την άλλη να το συζητήσουμε, να το κοιτάξουμε και να φτάσουμε σε ένα σημείο το οποίο θα μπορέσει να γίνει αποδεκτό τουλάχιστον. Δεν έχω καμία αντίρρηση και τώρα να κάνω την οποιαδήποτε συζήτηση εποικοδομητική υπό την προϋπόθεση όμως να έχει υπογραφεί η σύμβαση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ