Αρχική Απόψεις Aρθρα Λίτσα Λύκου- αντινομάρχης: για την Παγκόσμια Μέρα εξάλειψης της βίας κατά των...

Λίτσα Λύκου- αντινομάρχης: για την Παγκόσμια Μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

10

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

 

25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών. Αρκεί άραγε μια ημέρα το χρόνο για να μας ευαισθητοποιήσει, να μας προβληματίσει και να ενεργοποιήσει δράσεις μας; Φυσικά και όχι, γιατί μας προλαβαίνουν δυστυχώς τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών που καθημερινά εμφανίζονται, πολλαπλασιάζονται και συγκαλύπτονται . Τα στοιχεία είναι πραγματικά τρομακτικά, και δεν φαίνεται να μπορούν να τα σταματήσουν  η συνεχής ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και οι σχετικές δράσεις που βρίσκονται και αυτές σε ανοδική πορεία. Ενδημούν παντού , δίπλα μας, γύρω μας, αλλά και πολύ μακριά μας. Είναι τραγικό αν αναλογισθούμε ότι στην Ευρώπη η ενδοοικογενειακή βία είναι η πρώτη αιτία θανάτου ή αναπηρίας σε γυναίκες.

Είναι παράλληλα και μια ισχυρή ένδειξη ότι το παιχνίδι της σιωπής παίζεται ακόμη και ότι η διεθνής αποτυχία παρά τη νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες στην καταπολέμησή της είναι φανερή.

Πιθανή απόρροια της πατριαρχικής δομής των κοινωνιών και των εξουσιαστικών σχέσεων με καθαρά κοινωνικά αίτια όπως αποφαίνονται οι ειδικοί, η βία κατά των γυναικών εθελοτυφλεί παντού. Στην οικονομική τάξη, στη μόρφωση, το βιοτικό κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο και status, στο επάγγελμα , στην ηλικία, χτυπάει την διπλανή μας πόρτα σχεδόν καθημερινά. Σωματική, λεκτική, ψυχολογική , σεξουαλική αλλά και οικονομική , η βία απέναντι στο γυναικείο πληθυσμό, δυστυχώς βρίσκει ακόμα τη γυναίκα όχι μόνο ανήμπορη να την αντιμετωπίσει, αλλά ακόμα , να τη θεωρεί και η ίδια ως μια μορφή απόδοσης δικαιοσύνης και να την υπομένει σιωπηρά.

Η χρόνια απουσία βασικών υποδομών, η ελλειπής οργάνωση υπηρεσιών στήριξης και τα «στραβά μάτια» δυστυχώς δεν συμβάλλουν στην άρση της «αντικειμενοποίησης» αυτής των γυναικών, και μακροπρόθεσμα ενισχύουν την αποδοχή της ιδιοκτησίας – κυριαρχίας των ανδρών επί των γυναικών. Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι ότι η μέρα αυτή εξακολουθεί  να παραμένει μια Παγκόσμια Ημέρα με εθιμοτυπικό χαρακτήρα και όλοι μας βρισκόμαστε εν έτη 2010 να αντιμετωπίζουμε ακόμα ένα φαύλο κύκλο.

Έναν φαύλο κύκλο με πολλαπλές επιπτώσεις και με πολλές παραμέτρους. Νομική, κοινωνική, οικονομική, υγείας, ανάπτυξης, ανθρώπινων δικαιωμάτων και Ισότητας των φύλλων. Μια πραγματικά ειδεχθής και σημαντική παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο, που δεν έχει αφήσει την χώρα μας αλλά και το νησί μας απέξω. Τρομακτικά τα στοιχεία και στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2009 μόνο τα συμβουλευτικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά δέχθηκαν 1661 τηλεφωνήματα και διεξήγαγαν 657 ραντεβού με γυναίκες που ζήτησαν και έλαβαν στήριξη και συμβουλές σε θέματα κακοποίησης τους.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων , που πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εντάξει στις δράσεις της προγράμματα με απόλυτη προτεραιότητα, που αφορούν στη στήριξη των γυναικών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υιοθέτηση Ευρωπαϊκών πολιτικών για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, την βελτίωση και ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας , υπηρεσίες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης και δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων.

Παρόλα αυτά ο δρόμος τόσο από πλευράς Πολιτείας, όσο και από κοινωνικής πλευράς είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι όμως και μονόδρομος. Οφείλουμε να τον περπατήσουμε με συνείδηση της ευθύνης όλων μας. Της ευθύνης να βάλουμε τέλος στη σιωπή, την ανοχή και την συγκάλυψη της ευθύνης να δείξουμε αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις κακοποιημένες γυναίκες. Στην ευθύνη της παραπάνω διερεύνησης του φαινομένου, αλλά και την ένταξη της πολιτικής ισότητας και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε ατομική και πολιτική μας πράξη. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε αποτελεσματικά μια κοινωνία πιο ισχυρή, πιο ευαίσθητη, πιο αξιοπρεπή, πιο αλληλέγγυη, πιο δίκαιη  και πιο ανθρώπινη όταν το «συγνώμη» δεν θα είναι πλέον αρκετό.

 

                                                                                                ΛΙΤΣΑ ΛΥΚΟΥ

                                                                                        ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

 

Σημ. Η Διεύθυνση Πρόνειας και το Γραφείο Ισότητας των Φύλλων της Ν.Α.Χίου είναι καθημερινά στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενης.