Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Χαιρετισμοί Σηφουνάκη, Τσουρή στην παράδοση- παραλαβή ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής πολιτικής στη...

Χαιρετισμοί Σηφουνάκη, Τσουρή στην παράδοση- παραλαβή ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη

9

 

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Με σεμνότητα και απλότητα πραγματοποιήθηκε χθες  24 Νοεμβρίου στις 12 τ
ο μεσημέρι η παράδοση και παραλαβή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη προς την υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος, ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών  και οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης παραδίδοντας στην Υφυπουργό κ. Ελπίδα Τσουρή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ένας φορέας με ξεχωριστή σημασία γιατί είναι ο θεσμικός εκφραστής του μεγαλύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Ευρώπης με  ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία στα Νοτιο-ανατολικά σύνορά της.».

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραματίζει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι «με βαθιά πίστη σε αυτόν τον ξεχωριστό ρόλο της  Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προσπαθήσαμε, τη χρονιά που πέρασε, να επανεντάξουμε το Αρχιπέλαγος στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης, μετά πεντέμισι χρόνια πλήρους αδράνειας της κυβέρνησης της ΝΔ. Και επειδή δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες υποδομές,  οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής, ήταν να αποκατασταθεί η ενδοεπικοινωνία των νησιών για το 2010, βάσει διαγωνισμού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στις άγονες γραμμές, να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, ώστε να αντιμετωπίσουμε οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών , καθώς και την προστασία  του τοπίου και του φυσικού και ανθρω-πογενούς περιβάλλοντος των νησιών, που παραμένουν μια πολιτική της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με διαχρονική ισχύ.»

 

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, που η Ελπίδα Τσουρή θα έχει στο εξής την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, μια νέα γυναίκα, με επιστημονική και πολιτική επάρκεια, με βαθιά γνώση της ιδιαιτερότητας του Αρχιπελάγους. Είμαι βέβαιος πως όχι μόνο θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα της καθήκοντα, αλλά θα φέρει μια νέα κουλτούρα στην εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής της χώρας με το νέο Υπουργείο».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή επεσήμανε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την πολιτική βούληση και έχει βαρύνουσα σημασία στους τομείς που δραστηριοποιείται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, σημειώνοντας, ότι η εφαρμογή των αντίστοιχων πολιτικών, σε ότι αφορά τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, ένα μέσο για την υλοποίησή τους, αλλά αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, σηματοδοτώντας την κυβερνητική προτεραιότητα και στοχεύοντας ευθέως στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Αναφορικά με τα κυριότερα εγγενή προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου  η κ. Τσουρή τόνισε ότι  «αυτά αφορούν στις διαπεριφερειακές ανισότητες, οι οποίες, δεν εντοπίζονται μόνο σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιφέρειες, αλλά και μεταξύ των νησιωτικών περιφερειών. Ακόμη παρατηρούνται και ανισότητες μεταξύ των νησιών της ίδιας περιφέρειας, οι οποίες, έχουν μεγαλύτερη σημασία απ΄ ότι στην ηπειρωτική χώρα, σε επίπεδο οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό».

Η κ. Τσουρή παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «έλαβε υπόψη τα προβλήματα και έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες, καθορίζουμε ανάλογα τις προτεραιότητες, οι οποίες, πρέπει να υπάρξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα και η οικονομία της, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Οι βασικοί άξονες  όπως τους περίγραψε η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας αφορούν:

Στη συγκρότηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού Σχεδίου, που θα λαμβάνει υπόψη τόσο το σύνολο του νησιωτικού χώρου, όσο και την ταυτότητα και τις δυνατότητες κάθε νησιού.

Στην εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.

Στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, για την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων.

Στην ανάδειξη των νησιών του Αιγαίου, ως προνομιακού χώρου για την πράσινη ανάπτυξη, με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων.

Στην ίδρυση Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, για την υποστήριξη των δράσεων των νησιωτικών κοινωνιών και αγορών και τη διεθνή συνεργασία.

Στη στήριξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της τοπικής τεχνογνωσίας και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Στον εξορθολογισμό και την επανασχεδίαση του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες επικοινωνίας των νησιών, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το «μεταφορικό ισοδύναμο» με βάση της βέλτιστη μελέτη ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

 Και τέλος στην υποστήριξη και το συντονισμό της προώθησης του θαλάσσιου τουρισμού ( κρουαζιέρες, γιώτιγκ, καταδυτικά πάρκα) με παράλληλη ενίσχυση της επαγγελματικότητας στο κλάδο.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία της η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, υποστήριξε  ότι «γνωρίζω πως οι στόχοι μας είναι υψηλοί και οι προσδοκίες μας μεγάλες. Γνωρίζω ότι θα απαιτηθεί πολύ και μεθοδική δουλειά και υπέρβαση των αγκυλώσεων, καθυστερήσεων δυσμενών προβλημάτων. Γνωρίζω επίσης ότι θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με κατεστημένες πρακτικές, αντιλήψεις και συμφέροντα, είμαι όμως βέβαιη ότι με τη συνεργασία όλων, με επιμονή και με συστηματική προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.