Αρχική Νέα Τοπικά Παπανδρέου προς αιρετούς: Έχουμε μια «καθαρή 3ετία δουλειάς» για τις αλλαγές

Παπανδρέου προς αιρετούς: Έχουμε μια «καθαρή 3ετία δουλειάς» για τις αλλαγές

9

«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία καθαρή τριετία δουλειάς», τόνισε ο πρωθυπουργός προκειμένου να διασκεδάσει τις εντεινόμενες φήμες για νέα προσφυγή στις κάλπες, ενώ υπογράμμισε ως «πολύτιμο αγαθό» για την έξοδο από την κρίση τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Η ομιλία του κ. Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε στη διημερίδα  για τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους που οργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» εκπροσωπεί την «ηθική επαναθεμελίωση του κράτους» και συνιστά ευκαιρία για την αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος. Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επαναβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων των εργαζομένων  στους δήμους και ότι έχουν διασφαλιστεί τα 4 δις. ευρώ για την επόμενη πενταετία, από το πρόγραμμα «Ελλάδα», με έμφαση στην κοινωνική πρόνοιας.

Αναλυτικότερα:

Στις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τέτοιες είναι η απογραφή του δημοσίου τομέα, η εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στις προσλήψεις και η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, ενώ η μεγαλύτερη τομή από όλες είναι ο «Καλλικράτης» ως μια «ιστορική ευκαιρία για μία νέα αρχή» στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ελλάδα

Ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι η Η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις, προσβλέποντας στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, το οποίο μέχρι τώρα, παρέμεινε αναξιοποίητο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της κρατικής εξουσίας, αλλά και σημαντικά βήματα για την αναδιοργάνωση  του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκατασταθεί  η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, αλλά και ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί προς το συμφέρον του κάθε Έλληνα πολίτη.

Μίλησε και για τα οικονομικά ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα προχωρήσουμε στον περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή στην μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα, ενώ αναφερόμενος στην κρίση της Ιρλανδίας, υπογράμμισε ότι «οι αγορές δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν τα κράτη παίρνουν τα σωστά μέτρα» γι΄ αυτό και «είχαμε δίκιο όταν επιμέναμε για την δημιουργία μηχανισμού και στη συνέχεια για την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού».

Ραγκούσης για εργαζόμενους και πόρους

Δεν τίθεται θέμα απολύσεων των εργαζομένων στους δήμους, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες των νέων υπηρεσιών θα καλυφθούν με τις μετατάξεις του προσωπικού από τα 6.000 δημοτικά νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις 1.500 νεοσύστατες, που καθορίζει ο “Καλλικράτης”.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2011 παρά τις δυσκολίες ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του λαμβάνοντας υπόψιν και τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η αυτοδιοίκηση», ενώ το πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ” είναι ύψους 4 δισ. ευρώ για την πενταετία 2011 -2016 και με αυτό θα χρηματοδοτηθούν έργα σε δήμους και περιφέρειες με στόχευση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: eklogika.gr