Αρχική Νέα Τοπικά Γιακαλής κατά Θεολογίτου, για δάνειο του Δήμου Μυτιλήνης

Γιακαλής κατά Θεολογίτου, για δάνειο του Δήμου Μυτιλήνης

36
 
Με δεδομένο ότι από 1/1/2011 αιρετός περιφερειάρχης Β. Αιγαίου θα είναι ο νυν Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, αφορούν και τα νησιά μας τα τεκταινόμενα στο γειτονικό νησί. Αναδημοσιεύουμε έτσι από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ το σχετικό θέμα που αφορά την κόντρα Γιακαλή- Θεολογίτου:

«Έριξε το γάντι», χθες (σημείωση 25/11) με δήλωσή του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, στην περιφερειάρχη Σοφία Θεολογίτου. Κι αυτό μετά τη νέα ακυρωτική απόφαση για τα δάνεια που αποφάσισε να πάρει ο Δήμος, προκειμένου να καλύψει άμεσες οικονομικές ανάγκεςγια πληρωμή μισθών και προμηθευτών, αλλά και για να καλύψει ένα δάνειο overdraft που είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο κ. Γιακαλής, με μια σκληρή δήλωση, κατηγορεί ευθέως την κ. Θεολογίτου ότι σκόπιμα ήθελε να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα φρόντισε να «διαρρεύσει» και το έγγραφο της ακυρωτικής απόφασης σε συγκεκριμένη εφημερίδα, πριν καν ο Δήμος ενημερωθεί. Ο κ. Γιακαλής καταγγέλλει την περιφερειάρχη ότι γίνεται η αιτία να μείνουν απλήρωτοι εργαζόμενοι εν όψει των εορτών, αίσθηση όμως αναμένεται να προκαλέσει το χαρακτηριστικό σχόλιο του δημάρχου Μυτιλήνης ότι για όλες τις μέχρι τώρα επιλογές της «ήταν λάθος η επιλογή της κ. Θεολογίτου για τη συγκεκριμένη θέση».

Στη χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο κ. Γιακαλής αναφέρεται στα δύο δάνεια που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνάψει ο Δήμος, και συγκεκριμένα ένα δάνειο ύψους 1.490.000 ευρώ ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, οι εργολάβοι καθαριότητας και οι προμηθευτές του Δήμου και ενός δανείου που – όπως υπογραμμίζει – είναι υποχρεωμένος ο Δήμος από το νόμο να πάρει, προκειμένου να κλείσει λογαριασμό overdraft στην Εμπορική Τράπεζα, ύψους 1.759.000 ευρώ, που ανοίχτηκε με δάνειο που είχε πάρει η δημοτική αρχή του κ. Χατζηκομνηνού.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης τονίζει, μάλιστα, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, «γνωρίζοντας ότι όλοι σχεδόν οι δήμοι στη χώρα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, επέτρεψε τη λήψη δανείων, με δεδομένο ότι κατά το 2010 έγιναν μεγάλες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των δήμων λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας (συγκεκριμένα περικόπηκαν 4.000.000 ευρώ για το Δήμο Μυτιλήνης)».
Σχετικά με το επιχείρημα που προβάλλει η Περιφέρεια για την ακύρωση της απόφασης, ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής, ο κ. Γιακαλής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια ακόμα πρόφαση της κ. Θεολογίτου, η οποία για 40 ημέρες έψαχνε τρόπο να ακυρώσει την απόφαση και να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε ανθρώπους που πρέπει να πληρωθούν.
Γιατί, όπως όλοι όσοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν, το όργανο που είναι κυρίαρχο και αποφασίζει είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο πάντα η δημαρχιακή επιτροπή παραπέμπει τα κρίσιμα θέματα. Η ίδια διαδικασία, εξάλλου, είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν, με Γ.Γ. της Περιφέρειας τον κ. Λέκκα, χωρίς κανένα πρόβλημα.»
Κάνει γνωστό, επίσης, ότι θα προσφύγει σήμερα κιόλας στην Επιτροπή του άρθρου 152, κατά της απόφασης της κ. Θεολογίτου.

Διέρρευσε…
Στην ίδια δήλωση, ο κ. Γιακαλής καταγγέλλει την πρακτική της κ. Θεολογίτου να «διαρρεύσει» την ακυρωτική απόφαση σε μια εφημερίδα πριν καν ενημερωθεί ο Δήμος. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτό έγινε την Τρίτη, που οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν κλειστές λόγω απεργίας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ. Ο Δήμος ενημερώθηκε για την απόφαση, με έγγραφο, την Τετάρτη το πρωί, όταν ήδη αυτή είχε δημοσιευτεί!
«Είναι παντελώς απαράδεκτο και φανερώνει το χαρακτήρα της κ. Θεολογίτου, η οποία επιλέχθηκε να υπηρετήσει από τη θέση τής Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και να συνεργαστεί με την αυτοδιοίκηση, το ότι την απόφασή της τη διοχέτευσε επιλεκτικά σε μια εφημερίδα. Δεν είχε καν την ευγένεια ή την πρόνοια να σηκώσει το τηλέφωνο και να τη γνωστοποιήσει, όχι στο μόλις πριν λίγες μέρες εκλεγέντα περιφερειάρχη, αλλά στο δήμαρχο της πόλης που τη φιλοξενεί», τονίζει χαρακτηριστικά..
Συμπληρώνει, επίσης, ότι ο ίδιος επιδιώκει να έχει πάντα καλή συνεργασία ακόμα και με τους πολιτικούς αντιπάλους του, «τους οποίους σέβομαι ως ανθρώπους και ως αυτοδιοικητικά και πολιτικά στελέχη. Για την κ. Θεολογίτου φαίνεται ότι αυτά είναι “ψιλά γράμματα”, εάν δε φανερώνουν κάτι άλλο…».
Και καταλήγει: «Λυπάμαι, αλλά εκείνη επέλεξε αυτόν το δρόμο. Εκείνη δεν επέδειξε καμμία ευαισθησία για ένα σοβαρό ζήτημα, που έχει να κάνει με ανθρώπους και τη ζωή τους, τις γιορτινές μέρες που έρχονται. Για να επιβεβαιώσει περίτρανα όλους εκείνους που συζητούν ότι η επιλογή της ήταν – όπως αποδεικνύεται καθημερινά – μια λάθος επιλογή.»
Η κ. Θεολογίτου απέφυγε χθες να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε σε βάρος της ο δήμαρχος Μυτιλήνης, περιοριζόμενη μόνο σ’ ένα σχολιασμό με αφορμή και το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Ε»: «Δουλειά μας είναι να ελέγχουμε τη νομιμότητα των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Τα χρέη και οι απλήρωτοι υπάλληλοι δεν αφορούν εμάς, αλλά το Δήμο.»

 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ, 26/11/2010