Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Κ. Μουσουρούλη για νομοσχέδιο Οδικής Ασφάλειας

Ομιλία Κ. Μουσουρούλη για νομοσχέδιο Οδικής Ασφάλειας

32

Τετάρτη, 1.12.2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την κατάρτιση ενός περιφερειακού προγράμματος παρεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, πρότεινε ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, χθες, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών: «Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, εποπτεία και βελτίωση του θεσμού, του Τεχνικού Ελέγχου οχημάτων για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και την προστασία του Περιβάλλοντος, Κύρωση Σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. και άλλες διατάξεις».

Ο Βουλευτής Ν. Χίου σημείωσε πως μόνο αν απαλειφθούν οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση του σημερινού συστήματος. Όπως είπε, με μικρές αλλαγές στο οδικό δίκτυο μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, αρκεί να καταγραφούν σε επίπεδο νομαρχίας, όλα τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και, στη συνέχεια, να αξιολογηθούν κατάλληλα, προκειμένου να επιλεγούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Αναλυτικά, η ομιλία του Κ. Μουσουρούλη έχει ως εξής:

« Κύριε Υπουργέ, επειδή προηγουμένως ακούσαμε για το θέμα των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους, συνεισφέρω στον προβληματισμό με ερωτήματα. Πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε: Ποιος πληρώνει, ο χρήστης των υποδομών ή ο  φορολογούμενος; Και πότε πληρώνει; Ποιος και πώς κατασκευάζει τα έργα; Το Υπουργείο Υποδομών ή ο παραχωρησιούχος; Αν δεν τα απαντήσουμε αυτά, καλύτερα να μην λέμε πολλά για τα διόδια και ειδικά για την Εγνατία που γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σας πιέζει εδώ και καιρό να εγκαταστήσετε σταθμούς διοδίων.

Προχωρώ στο νομοσχέδιο. Δημιουργείται ένα Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, προφανώς για να διαμορφώνει στρατηγική, μία Διυπουργική Επιτροπή, προφανώς για να χαράσσει πολιτική και μία Γενική Διεύθυνση με Προεδρικό Διάταγμα -και ξέρουμε όλοι πόσο γρήγορα δημιουργούνται και πόσο σωστά στελεχώνονται οι Γενικές Διευθύνσεις στα Υπουργεία- για να σχεδιάζει, να παρακολουθεί και να υλοποιεί τις δράσεις. Πάρα πολύ ωραία. Αυτά, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τα παρουσιάζετε ως μεταρρυθμίσεις. Κατά τη γνώμη μου, μεταρρύθμιση είναι μία καινοτομική αναμόρφωση ενός υφιστάμενου συστήματος με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, στη χώρα μας έχουμε εκατόν τριάντα περίπου νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους το χρόνο, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, που έχει τριάντα οκτώ. Αναφέρει επίσης το Ινστιτούτο ότι τα τροχαία οφείλονται στις υποδομές, στα οχήματα και βέβαια στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Βέβαια, η ανθρώπινη συμπεριφορά αλλάζει πολύ πιο εύκολα και πιο ανέξοδα απ’ ό,τι οι υποδομές και τα οχήματα.

Θέλω όμως να παραμείνω στις υποδομές. Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, οι οδικές μεταφορές καλύπτουν το 98% περίπου των χερσαίων μεταφορών στην Ελλάδα. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο κατά δώδεκα περίπου μονάδες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -διορθώστε με, αν κάνω λάθος- για τις επιβατικές μεταφορές και κατά δεκαεννέα για τις εμπορικές. Μια ακόμη πληροφορία δίνει ο δείκτης αναλογίας οδικού μεταφορικού έργου προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ελλάδα. Αυτός ο δείκτης αυξάνεται σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο, είκοσι φορές πιο γρήγορα για τις εμπορικές και τρεις για τις επιβατικές, όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόσημο είναι αρνητικό. Και τέλος, ο δείκτης αναλογίας ΙΧ ανά κάτοικο στην Ελλάδα -προ της κρίσης- είναι πολλαπλάσιος από το μέσο κοινοτικό όρο, το δε ποσοστό της χρήσης ΙΧ σε βάρος των αστικών μαζικών μεταφορών είναι επίσης πολλαπλάσιο. Προσέξτε τώρα το εξής: το Ελληνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων είναι μικρότερο σε αναλογία χιλιομέτρων ανά κάτοικο σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο.

Μέσα από αυτά τα στοιχεία προκύπτουν οι λόγοι που και περιβαλλοντική επιβάρυνση έχουμε, και κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι αυτό το κόστος εξαρτάται από τις πολιτικές του κράτους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των μεταφορικών μέσων, λόγω της καλής γεωμορφολογίας που δεν έχουμε εμείς, λόγω των διασυνδέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των μεταφορικών μέσων και υποδομών που, επίσης, δεν έχουμε εμείς, και λόγω της παραγωγής και της παροχής φθηνότερων μεταφορικών υπηρεσιών που έχουν εκείνοι, για λόγους που καλύτερα να μην αναπτύξω απόψε, και εννοώ, βεβαίως, τα ακριβά δημόσια έργα, αλλά και τη μη ορθολογική χρέωση των μεταφορικών υπηρεσιών. 

Επίσης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, διαμορφώνουν τη μεταφορική ζήτηση που επιθυμούν να έχει το κάθε μέσο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής, όπως τη φορολογία, την απασχόληση, το περιβάλλον, το εμπόριο, τη χωροταξία, ακόμα και τη δημογραφία. Εμείς στην Ελλάδα, ως γνωστόν, ασχολούμαστε παραδοσιακά μόνο με την προσφορά και πολύ λίγο με τη ζήτηση.

Θέλω να σημειώσω εδώ ότι τη ζήτηση επηρεάζει και η τεχνολογία, δηλαδή η τηλεματική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η τηλεργασία. Τι κάνει ακριβώς η τεχνολογία; Μπορεί να μειώσει τον όγκο των μετακινήσεων και άρα το κόστος και τα ατυχήματα και, βέβαια, να επιφέρει και μεγάλη περιβαλλοντική ελάφρυνση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν το εξής: Μπορείτε εσείς ως Κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές να αντιμετωπίσετε τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων; Μόνο τότε θα μιλάμε για πραγματική μεταρρύθμιση και εμείς, τότε, θα τη στηρίζαμε.

Συνεχίζω αναφέροντας κάποια στοιχεία από τα αποτελέσματα ενός συμποσίου σχετικά με την οδική ασφάλεια που έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Χίο, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο Συμπόσιο αυτό, παρουσιάστηκε μία έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία πήρε το τρίτο βραβείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ εβδομήντα πέντε υποψηφίων από τριάντα πέντε χώρες.

Η έρευνα έγινε από την κυρία Μαρία Καρκαγιάννη και αφορούσε στην οδική συμπεριφορά των εφήβων. Ακούστε τι προέκυψε από τα ερωτηματολόγια: ότι οι περισσότεροι έφηβοι που οδηγούν δίκυκλα δεν έχουν δίπλωμα, ότι άρχισαν να οδηγούν στα 13 τους χρόνια και μάλιστα, σε γνώση των γονέων τους και, τέλος, ότι ορισμένοι είχαν την πρώτη εμπειρία οδήγησης δικύκλου στα 8 τους! Απαντήσεις που πράγματι εντυπωσιάζουν.

Σας προτρέπω πάντως, κύριε Υπουργέ, τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες – γιατί πρέπει να ξέρετε ότι η έρευνα αυτή δεν έλαβε καμία κρατική χρηματοδότησηνα τις εντοπίζετε, να τις ενισχύετε και να δίνετε τα συμπεράσματά τους στα όργανα που σήμερα θεσμοθετούνται, προκειμένου να τα λαμβάνουν υπόψη στη χάραξη πολιτικών.

Στο συμπόσιο αυτό έγιναν επίσης και κάποιες προτάσεις που θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμες. Πρώτον, να γίνει μία διοικητική κατάταξη των οδών σε σχέση με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας. Δεύτερον, να συνταχθεί ένα μητρώο οδών με ηλεκτρονική διαχείριση GIS. Τρίτον, να δημιουργηθεί μία τεχνική επιτροπή οδικής ασφάλειας σε επίπεδο αιρετής πλέον, περιφέρειας και τέταρτον, να δημιουργηθεί ένα γραφείο οδικής ασφάλειας σε κάθε πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για να καταγράψει όλα τα προβληματικά τμήματα του οδικού δικτύου που, λόγω του κακού τους σχεδιασμού, προκαλούν ατυχήματα και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Θέλω να αναφέρω στη σημείο αυτό ότι στην τρίτη άτυπη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου –το οποίο, αν έχω καταλάβει καλά, έχει κάνει ήδη τρεις συνεδριάσεις πριν ψηφιστεί ο νόμος, αυτό είναι fast track, μπράβο σας!- ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ, με 60 μελέτες μέσα στο 2011 και παρεμβάσεις σε 100 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου στην Αττική. Πάρα πολύ ωραία!

Είπε μάλιστα – είδα τις σχετικές σημειώσεις – ότι το 50% των πόρων αυτών θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και επειδή «σκάλισα» λίγο το θέμα αυτό, γιατί είχα την τιμή να είμαι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επί μία διετία, σας λέω ότι δεν βρήκα ίχνη της προσπάθειάς σας να επιτύχετε χρηματοδότηση από την Τράπεζα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μακάρι πάντως να βρείτε τα χρήματα.

Θέλω, επίσης να πω ότι στο συμπόσιο που σας ανέφερα, ο κ. Μουρατίδης –ο εξαίρετος καθηγητής και Πρόεδρος της Εγνατίας, είπε ότι με πολύ μικρές αλλαγές στο οδικό δίκτυο μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Ας το σημειώσουμε αυτό.

Σας προτείνω λοιπόν κύριε Υπουργέ, και σας ζητώ να δεσμευθείτε, ει δυνατόν σήμερα, ότι θα καταρτίσετε ένα περιφερειακό πρόγραμμα παρεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Μπορείτε μάλιστα, ως νομοτεχνική βελτίωση, να επιφυλάξετε στο Νομοσχέδιο μία Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός τέτοιου προγράμματος. Και θα σας πω για ποιο λόγο το ζητώ αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης δημοσίων πόρων που την ακολουθεί, είναι βέβαιο ότι σύντομα, αν δεν έχει ήδη συμβεί, θα έχουμε μία μετατόπιση των επενδύσεων από την κατασκευή νέων έργων στην ανάταξη και βελτίωση υφιστάμενων χαράξεων. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει γι’ αυτό.

Άρα, λοιπόν, αν πρόκειται να κάνουμε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε μεγάλη έκταση, πρέπει να τις εντάξουμε σε μία προγραμματική λογική για να αποφύγουμε την κλασσικού τύπου κολλυβοποίηση: «δίνω λίγα σε πολλούς από εδώ και από εκεί για μπαλώματα».

Αναθέστε, λοιπόν, σε κάποιο γραφείο -σας είπα ότι προτάθηκε γραφείο σε επίπεδο Νομαρχίας- να καταγράψει όλα τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και, στη συνέχεια, αναθέστε στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ», να τα αξιολογήσει με αυστηρά κριτήρια, τεχνικά και όχι πολιτικά, προκειμένου να συντάξει κατάλογο των παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Είναι νομίζω μια καλή πρόταση που μπορείτε να την υιοθετήσετε γιατί και την αντικειμενικότητα διασφαλίζει αλλά και τον κατακερματισμό των πόρων αποφεύγει.

Θέλω τώρα κλείνοντας να πω για το νομοσχέδιο επιγραμματικά τα εξής: 

Κύριε Υπουργέ, ενώ ο «Καλλικράτης» έχει ήδη ψηφιστεί και σχεδόν θα λειτουργήσει σε λίγο, εσείς αναφέρεστε συνεχώς σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Αν έτσι πρέπει για νομικούς λόγους αποσύρω το σχόλιο. Όμως, έστω και έτσι, δεν πρέπει να υπάρχουν επικαλύψεις της νέας Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας με τους νέους δήμους, όπως για παράδειγμα στις άδειες συνεργείων, ή επικαλύψεις με τις Περιφέρειες, όπως για παράδειγμα, στις άδειες πρατηρίων και ιδιωτικών Κ.Τ.Ε.Ο. ή ακόμη και στην εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών. Αυτά τα λίγα εντόπισα μεταξύ «Καλλικράτη» και νομοσχεδίου.

Δεύτερον, δίνετε μια «τελική», όπως λέτε, παράταση λειτουργίας ορισμένων συνεργείων. Είκοσι χρόνια δίνουμε παρατάσεις – το είπε και ο εισηγητής μας ο κ. Μητσοτάκης. Σας παρακαλώ όμως, μην γράφετε στο νομοσχέδιο «τελικές παρατάσεις». Εκτίθεστε. Το ίδιο κάνετε και με νέα παράταση που δίνετε στα δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο προκειμένου να διαπιστευτούν, ενώ τους έχουν ήδη δοθεί δύο.

Τρίτον, συνεργεία μπορούν να εκδίδουν κάρτες εκπομπών θορύβου χωρίς διαπίστευση. Τα συνεργεία αυτά μπορούν ακόμα –έτσι το καταλαβαίνω εγώ- να ιδρύουν ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο., επίσης χωρίς διαπίστευση, αρκεί να το ζητήσουν από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. 

Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής, μεγάλο κατά τη γνώμη μου, ζήτημα. Το ζήτημα της τροποποίησης των προστίμων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και ενώ στο νομοσχέδιο αναφέρεστε σε μείωση των προστίμων του Νόμου 3534/2007 για βαρέως τύπου ΔΧ οχήματα, με τον ΚΟΚ δεν ασχολείστε καθόλου. Θέλω να αναφέρω στο Σώμα ότι στις αρχές Ιουνίου είχα υποβάλει μια Ερώτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατ’ αναλογίαν των μειώσεων που επήλθαν σε μισθούς και συντάξεις. Προσοχή, δεν αναφέρομαι σε μείωση του ποσοστού. Θυμάμαι από την απάντηση που έλαβα ότι αμέσως μετά από την Ερώτησή μου αυτή, το Αρχηγείο της Αστυνομίας σας υπέβαλε μία ανάλογη πρόταση. Καλό θα ήταν λοιπόν να μας πείτε αν θα πάρετε κάποια σχετική απόφαση, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί όλους τους Έλληνες που σήμερα υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Σας ευχαριστώ πολύ ».

 

 Δείτε την ομιλία και σε video στο παρακάτω link:

https://rcpt.yousendit.com/1000017319/9398a7355cc8edeaf73d76f652d7ba1b