Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: το ΕΣΠΑ έχει βαλτώσει

Κ. Μουσουρούλης: το ΕΣΠΑ έχει βαλτώσει

15

 

 

 

Παρασκευή, 10.12.2010

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

«Στα θέματα της ανάπτυξης είμαστε πραγματικά εκτός ευρωπαϊκού χάρτη», επεσήμανε ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη συνεδρίαση ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου από τον Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό νόμο, επέκρινε την Κυβέρνηση καθώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της, χάθηκαν ευκαιρίες στο Βόρειο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο και σε μια σειρά Νομών της χώρας. Τέλος, υπογράμμισε πως οι προκηρύξεις προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έχουν βαλτώσει, όπως επίσης και η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για τη διεκδίκηση πόρων στο πλαίσιο των νέων Δημοσιονομικών Προοπτικών της Ε.Ε..

 

Αναλυτικά η ομιλία του Κ. Μουσουρούλη έχω ως εξής:

 «Κύριε Υπουργέ,

Η ενημέρωση που μας κάνατε, θα μπορούσε κάλλιστα, να ήταν μια ενημέρωση του κ. Χριστοδουλάκη ως Υπουργού Οικονομίας ή Ανάπτυξης πριν από οκτώ χρόνια, γιατί ακριβώς τα ίδια πράγματα έλεγε και εκείνος. Τα ίδια τότε, τα ίδια και τώρα. Στέρεψαν οι ιδέες; Δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο;

Και εξηγούμαι. Θέσατε ποσοτικό στόχο για τις εξαγωγές. Στη συνέχεια αναφερθήκατε στα εργαλεία με τα οποία θα τον πετύχετε. Κύριε Υπουργέ, σας λείπει κάτι ενδιάμεσο. Και αυτό λέγεται στρατηγική. Με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος; Θα σας πω ένα παράδειγμα. Πέρσι είχαμε 10 δις ευρώ εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και 12 δις ευρώ εισαγωγές. Επειδή πρέπει να κλείσουμε αυτή την ψαλίδα περιμένουμε να ακούσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχετε και όχι τα μέσα.

Αναρωτιέμαι, εάν έχετε κάνει κάποιες μελέτες, κάποιες κλαδικές ή περιφερειακές αναλύσεις προκειμένου να μπορέσετε να στηρίξετε όλα αυτά που μας είπατε.

Συγκεκριμένα, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα η υπεργολαβοποίηση των επιχειρήσεων εμφανίζεται τώρα πολύ έντονα, ενώ αυξάνεται και η εισαγωγική διείσδυση.

Χρειάζεται, λοιπόν, όπως πολύ σωστά είπατε, εξωστρέφεια της οικονομίας που είναι δική σας υπόθεση, αλλά και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, που είναι δική τους υπόθεση, γιατί στις διεθνείς αγορές δεν ανταγωνίζονται τα κράτη ούτε καν οι επιχειρήσεις. Ανταγωνίζονται τα ίδια τα προϊόντα.

Για την έλλειψη ρευστότητας είπατε ότι φταίνε οι τράπεζες. Κατά τη γνώμη μου, φταίει και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας.

Σε σχέση με τα εργαλεία που αναφέρατε, παρατηρώ μια ταμειολαγνεία. Υπάρχει π.χ. το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.Α.Ν.) που έχει στόχο τη μόχλευση. Σας είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι πρόκειται για χρηματοοικονομική τεχνική προκειμένου να εμφανίζετε τεχνητή απορροφητικότητα.

Έχουμε επίσης το νέο επενδυτικό νόμο. Όμως, θέλω να σας πω ότι το επενδυτικό κενό του 2010, δημιούργησε χαμένες ευκαιρίες στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο Αιγαίο και σε μια σειρά Νομών της χώρας, όπου θα μπορούσαμε να είχαμε δώσει υψηλά ποσοστά ενίσχυσης, είτε φορολογικά κίνητρα, είτε επιχορηγήσεις, αλλά τις χάσαμε λόγω της ολιγωρίας της Κυβέρνησης.

Σχετικά με τις ΣΔΙΤ δεν κατάλαβα τι ακριβώς κάνετε, εάν αλλάζετε στρατηγική ή αλλάζετε την εφαρμογή τους.

Μιλήσατε, επίσης, και για το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, όπου, ως Γενικός Γραμματέας έχω λάβει μέρος σε πολλές συνεδριάσεις χωρίς να έχω αποκομίσει κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό.

Σχετικά με την καινοτομία. Μιλήσατε κύριε Υπουργέ, για μια πλατφόρμα νέας καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η καινοτομία είναι όμως οριζόντια και για αυτό όλες σχεδόν οι προκηρύξεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ την έχουν ως κριτήριο. Αυτό το κριτήριο πρέπει να ενισχύσετε. Επίσης, η απλοποίηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τα επιχειρηματικά πάρκα στα οποία αναφερθήκατε, ήταν στο δικό μας «πακέτο» που τώρα καθυστερεί και το οποίο περιμένουμε να το δούμε το συντομότερο δυνατόν να έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά στο ΕΣΠΑ. Μιλήσατε για επίσπευση απορροφητικότητας 15%-18%. Εάν θέλετε να την αυξήσετε μπορείτε να το κάνετε ανά πάσα στιγμή. Αυξήστε το ποσοστό συγχρηματοδότησης. Σας το επιτρέπουν οι Κανονισμοί, να πάτε από το 66%-33%, στο 85%-15%.  Όταν έρθει η ώρα και ωριμάσουν τα έργα, γιατί προς το παρόν τα μόνα έργα που δημοπρατείτε – γιατί έχουν ακυρωθεί από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεγάλα έργα – είναι αυτά που βρέθηκαν στο συρτάρι σας και που ίσως τώρα να μην φτάνουν για να πετύχετε αύξηση της απορροφητικότητας.

Έχω πολλά θέματα στο ΕΣΠΑ, όπως π.χ. για τη ΜΟΔ, που αντιλαμβάνομαι ότι έχετε αποφασίσει τη διάλυσή της.

Έχω θέματα και  με τις προκηρύξεις που έχουν βαλτώσει σε όλα τα προγράμματα.

 Έχω πρόβλημα με τις δημοσιονομικές προοπτικές. Όπου είμαστε απόντες από τις Βρυξέλλες. Πρέπει να μας πείτε για όλα αυτά, πώς θα κατορθώσετε να τα ανατάξετε για  να μας ξαναφέρετε στον χάρτη.

Γιατί, κύριε Υπουργέ, στα θέματα της ανάπτυξης είμαστε πραγματικά εκτός ευρωπαϊκού χάρτη.

Σας ευχαριστώ».

 

Δείτε την ομιλία και σε μορφή video:

https://rcpt.yousendit.com/1006225945/8b108dd2d2bdc08d34edcd9aadb46e9e