Αρχική Πολιτισμός Βιβλία ΣΥΝ ΘΕΩ και με γιατρό, παρουσίαση βιβλίου για την ιατρική ιστορία

ΣΥΝ ΘΕΩ και με γιατρό, παρουσίαση βιβλίου για την ιατρική ιστορία

79

{fnc titlos}Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιείται το μεσημέρι του Σαββάτου στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ΠΑΠΥΡΟΣ. Η ιστορία της ιατρικής κίνησης στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα θα παρουσιαστεί μέσα από το βιβλίο “CUM DEO” (ΣΥΝ ΘΕΩ) του Ανδρέα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για τη δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου, από τον ΠΑΠΥΡΟ, που θα προλογίσει η υφυπουργός Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή και θα παρουσιάσει η ιατρός, Δρ. Ιστορίας της Ιατρικής- συγγραφέας Σεβαστή Χαβιάρα- Καραχάλιου.
Οπως σημειώνει στα προλεγόμενα της Β΄έκδοσης η κα Χαβιάρα «κατά το φυσιοδίφη A. Vomte (1798- 1857) ” ουδείς επιστήμων δύναται να γνωρίζει καλώς την επιστήμην του, εάν αγνοεί την Ιστορία της”. Είναι λοιπόν η παρούσα εργασία του Ανδρέα Μιχαηλίδη απόσταγμα έρευνας και γνώσης της ιατρικής επιστήμης, όπως αυτή ασκήθηκε στη Χίο στη διάρκεια του 20ου αιώνα.».
Όπως σημειώνει η εργασία αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της «Ιστορίας της Ιατρικής στη Χίο κατά τους τελευταίους αιώνες (1600- 1900) του αείμνηστου Μικέ Παϊδούση τον οποίο ο συγγραφέας έχει -και δικαίως- σαν πρότυπό του».
Ο ιατρός Ανδρέας Μιχαηλίδης, που από την πρώτη Ιανουαρίου θα εκπροσωπεί την παράταξή του και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, επισημαίνει στην εισαγωγή του βιβλίου τον «απίστευτα μεγάλο όγκο του διεσπαρμένου υλικού, την έλλειψη πλήρων αρχείων για μελέτη, καθώς και τη χρονική απόσταση» ως μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει ο μελετητής.
Η έκδοση είναι «μια απόδοση τιμής στους γνωστούς και κυρίως στους άγνωστους εργάτες της ιατρικής στο νησί μας. Στους συναδέλφους εκείνους, που με βαθιά συναίσθηση του χρέους τους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες έκαμαν το καθήκον τους, χωρίς σημαντικές απολαβές. Σ΄εκείνους δηλαδή, που τίμησαν με τον πιο άξιο τρόπο την επιστήμη του Ιπποκράτη», καταλήγει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.
Στις 80 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ οι προσεκτικά χωρισμένες ενότητες βοηθούν στην ανάγνωση και από τους μη γιατρούς.
Η έκδΟση είναι του βιβλιοπωλείου ΠΑΠΥΡΟΣ, κοστίζει 12 € και περιλαμβάνεται στη σειρά «ΜΙΚΡΗ ΧΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ».  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροτάσεις υπουργείου: τι αλλάζει στη ναυτική εκπαίδευση
Επόμενο άρθροCum Deo, σωστική καταγραφής της ιστορίας της ιατρικής