Αρχική Νέα Τοπικά Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 20η ημέρα- ευθύνες στο “συντονιστή” γιατρό από το...

Δίκη για υπόθεση Αγγελικής: 20η ημέρα- ευθύνες στο “συντονιστή” γιατρό από το Διευθυντή της Χειρουργικής- αίσθηση από την παρέμβαση του κατηγορούμενου ειδικευόμενου χειρουργού

5

Η παρουσία του κατηγορούμενου ειδικευόμενου γιατρού Στέλιου Βλατάκη και η κατάθεση του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χίου Γιώργου Αμύγδαλου (που συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου), σημάδεψαν την 20η μέρα της δίκης για την υπόθεση της τετραπληγικής και με αλαλία (σήμερα) δημοσιογράφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου.

Τη Δευτέρα, 11/4, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η μάρτυρας Μαρία Σαραντινίδου που είναι νοσηλεύτρια προϊσταμένη στη Χειρουργική Κλινική.

Όπως ανέφερε από την ώρα που είχε δηλωθεί τραυματισμός καλώς νοσηλεύθηκε η Αγγελική στη Χειρουργική κλινική, σημειώνοντας πάντως ότι στην περίπτωση διάγνωσης υστερικού σοκ μπορεί καν να μην γινόταν νοσηλεία του ασθενούς.

Έδωσε εξηγήσεις για την καρτέλα νοσηλείας του κάθε ασθενούς και ότι από αυτές μπορεί να ενημερωθεί ο γιατρός για το ποιες είναι οι μετρήσεις για τα «ζωτικά» και να δώσει σχετικές οδηγίες.

Σχετικά με τις εφημερίες των γιατρών σημειώθηκε ότι τότε εφημέρευε ένας μόνο ειδικευόμενος στη Χειρουργική, που είχε την ευθύνη τόσο στην κλινική όσο και στα ΤΕΠ. Πάγια κατάσταση φάνηκε ότι είναι η στάση των ειδικών γιατρών να απουσιάζουν παρόλο που έχουν ενεργή εφημερία, μην έχοντας και χώρο στην κλινική για να ξεκουράζονται.

Η μάρτυρας δικαιολόγησε τους υφισταμένους της για ποιο λόγο ανέγραψαν στην καρτέλα της ασθενούς ως ώρα χορήγησης του αντιπηκτικού φαρμάκου την 10η μ.μ. και όχι την ακριβή ώρα (περί τις 8.45 μ.μ.), εξηγώντας ότι έτσι μπορούν αν ελέγξουν πιο εύκολα τη χορήγηση φαρμάκων στις καθορισμένες ώρες νοσηλείας.

Στα ερωτήματα από την Εισαγγελέα και την πρόεδρο σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο φάρμακο που η δράση του είναι μέχρι και 24 ώρες, δεν έχει πολύ σημασία η μία ώρα διαφορά. Έκρινε δε ότι καλώς δόθηκε ξανά αντιπηκτική αγωγή στο «Γεννηματάς», μετά το 12ώρο αφού η συγκεκριμένη δόση καλύπτει σίγουρα για 12ώρο και εφόσον εκτιμήσει ο γιατρός μπορεί να γίνει και πάλι πριν το 24ώρο.

Μετά τις ερωτήσεις των συνηγόρων τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης, τις ερωτήσεις του έθεσε και ο κατηγορούμενος Στ. Βλατάκης. Με τις ερωτήσεις του ήθελε να αναδείξει καταρχήν ότι οι συνομιλίες που είχε τόσο με τον ειδικό παθολόγο κ. Μαλακό όσο και με τον επιμελητή του χειρουργό κ. Ρουμελιώτη δεν είναι δυνατόν να έχουν καταγραφεί.

Αμφισβήτησε όμως ευθέως την κατάθεση του νοσηλευτή της χειρουργικής που είχε βάρδια εκείνη τη μέρα στα ΤΕΠ, σημειώνοντας ότι είναι αναξιόπιστος εφόσον πράγματι κατηγορείται για πλαστογράφηση καρτέλας ασθενούς. Μάλιστα ζήτησε από την εισαγγελέα να εξετάσει το σχετικό θέμα. Κατηγορία που φαίνεται ότι ευσταθεί, αφού τουλάχιστον ο αναισθησιολόγος κ. Κάβουρας φάνηκε γνώστης του θέματος σχολιάζοντας ότι ακόμα είμαστε στην πρωτόδικη απόφαση!

Ενδιαφέρον είχαν οι παρατηρήσεις του κ. Βλατάκη και προς το συνήγορο υπεράσπισης του συγκατηγορούμενού του επιμελητή Β’ της Χειρουργικής. Ζήτησε να είναι συγκεκριμένος στις ερωτήσεις του προς τη μάρτυρα για το τι εννοεί μιλώντας για «επάρκεια ειδικευόμενου» και «πρωτοβουλίες ειδικευόμενου», φέρνοντας σε εμφανή αμηχανία το συνήγορο που απάντησε ότι «γενικά μιλώ».

 

 Ευθύνες και από το Διευθυντή του…

Η δίκη συνεχίστηκε με τη μαρτυρική κατάθεση του διευθυντή (τότε και τώρα) της χειρουργικής Γ. Αμύγδαλου ο οποίος στην ουσία επέρριψε ευθύνες στον τότε υφιστάμενό του χειρούργο Επιμελητή Β’- Θανάση Ρουμελιώτη.

Ο κ. Αμύγδαλος αφού σημείωσε ότι το περιστατικό καλώς εισήχθη στην χειρουργική, χαρακτήρισε τον κ. Ρουμελιώτη ως «συντονιστή» που έχει την τελική ευθύνη των επιλογών θεραπείας περιέγραψε και τις ευθύνες του, τονίζοντας ότι εφόσον η αρχική διάγνωση ήταν κρανιοεγκεφαλική κάκωση και όλη η συμπτωματολογία παρέπεμπε σε πρόβλημα στον εγκέφαλο θα έπρεπε να κληθεί νευροχειρούργος.

«Εφόσον τέτοια ειδικότητα στη Χίο δεν υπήρχε θα έπρεπε να κληθεί  η πλέον συγγενής ειδικότητα αυτή του νευρολόγου και αν δεν βρίσκονταν ούτε αυτός, τότε θα έπρεπε να κληθεί παθολόγος» σημείωσε.

Ανέφερε δε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 20.40 το βράδυ του Σαββάτου, 8 Απριλίου 2006, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Ρουμελιώτη για να τον ενημερώσει για τη διαφωνία που είχαν με το νευρολόγο για το ποιος θα υπογράψει ώστε να γίνει η διακομιδή της ασθενούς με το ΕΚΑΒ.

Το γεγονός δεν το άφησε ασχολίαστο η εισαγγελέας που ρώτησε αν δηλαδή το θέμα ήταν ποιος μπορεί να είχε ευθύνες απέναντι στο ΕΚΑΒ σε περίπτωση που δεν έπρεπε να διακομιστεί το περιστατικό.

Ήταν δηλαδή θέμα χρημάτων και ποιος θα πλήρωνε το πρόστιμο, που πάντως μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει καταλογιστεί, όπως έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο νυν Διευθυντής του ΕΚΑΒ μάρτυρας κ. Πύρρος.

Αυτό δεν συμβαδίζει και με την εικόνα που έδωσε στη συνέχεια ο κ. Αμύγδαλος που όπως είπε για αυτό το λόγο και μαθαίνοντας ότι πρόκειται για μία νέα γυναίκα (την οποία δήλωσε ότι τη γνώριζε μέσω της δουλειάς της), πήγε ο ίδιος στο Νοσοκομείο, όπου από το χώρο της χειρουργικής επικοινώνησε με το συνάδελφο και φίλο του νευροχειρουργό στο Ασκληπιείο Βούλας κ. Παπαδόπουλο που για περισσότερες πληροφορίες του έδωσε και μίλησε με τον κ. Γιαννούλο.

«Οταν πήγα είχε εδραιωθεί η άποψη του κ. Γιαννούλου για εγκεφαλικό ισχαιμικού τύπου και είδε δοθεί ήδη αντιπηκτική αγωγή», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι ο ίδιος είπε στον υφιστάμενό του κ. Ρουμελιώτη ότι από την ώρα που νοσηλεύεται στη Χειρουργική πρέπει και να υπογράψει ως εφημερεύων ειδικός.

Πάντως για το τηλεφώνημα Ρουμελιώτη- Αμύγδαλου αναμένεται να δώσει τη δική του εκδοχή και ο κ. Βλατάκης που δήλωσε ότι ήταν παρών.

 

Με φειδώ οι αξονικές

Για την αξονική τομογραφία τόνισε ότι είναι η τελευταία λύση λόγω της ραδιενέργειας που λαμβάνει ο ασθενής, αλλά ο νευρολόγος ήταν αυτός που θα έδινε οδηγίες για το πότε έπρεπε να γίνει. Ήταν κατηγορηματικός, σε αντίθεση με τους προηγούμενους μάρτυρες γιατρούς, ότι επόμενος μετά το νευρολόγο να κληθεί είναι ο παθολόγος. Όπως είπε γνωρίζει σαφέστατα περισσότερα από το χειρουργό, αφού η νευρολογία αποτελεί και μάθημα ειδικότητας για τον παθολόγο.

Αίσθηση έκανε η έκφραση που χρησιμοποίησε ο κ. Αμύγδαλος για να περιγράψει την κατάσταση της Αγγελικής αργά το βράδυ. «Ήταν καραμπινάτο ότι ήταν βαρύ περιστατικό», είπε, για να δεχτεί αμέσως ερώτηση για επεξήγηση από την Πρόεδρο της έδρας.

Θυμίζουμε ότι όταν ο μάρτυρας Γιάννης Τζούμας είχε καταθέσει ότι ο γιατρός Γ. Μαλακός του είχε χαρακτηρίσει τη δική του διάγνωση ως «καραμπινάτο υστερικό σοκ», είχε δεχτεί τα ειρωνικά σχόλια από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Στα αξιοσημείωτα και η παρέμβαση Κάβουρα που χαρακτήρισε «ανακριβέστατο» έγγραφο του κ. Ρουμελιώτη  με ημερομηνία της επόμενης ημέρας που κάνει λόγο για ομαδική εξέταση της Αγγελικής από τους κατηγορούμενους ιατρούς.

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη στις 11.00 το πρωί και πιθανόν να είναι η τελευταία δικάσιμος πριν το Πάσχα.