Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Δήμος Αβδελιώδης: Η τέχνη είναι το πιο δυνατό εργαλείο επικοινωνίας (από τη...

Δήμος Αβδελιώδης: Η τέχνη είναι το πιο δυνατό εργαλείο επικοινωνίας (από τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

24

 Στη Λίτσα ΤΟΤΣΚΑ, ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (τεύχος 12-18/8/2011)

 

Τάλαντο, ευαισθησία και όραμα.

Είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη.

Την ώρα που οι… καλλικέλαδες Σειρήνες του πλούτου και της φήμης γκρεμίζουν από τα καλλιτεχνικά κατάρτια πολλούς συναδέλφους του, εκείνος συνεχίζει απτόητος την πορεία που χάραξε με πυξίδα την αλήθεια και τη συγκίνηση που γεννά το έργο του καλλιτέχνη…

 

 Η αναζήτηση της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού είναι το βασικό ζητούμενο της εταιρείας anagnosis, που συνιδρύσατε με τη Μπουμπουλίνα Νικάκη…

 Είναι ένα θέμα βαθιά ριζωμένο μέσα μου, από την πρώτη εμπλοκή μου με την Τέχνη. Η συνεργασία μου με τη Μπουμπουλίνα έδωσε πιο συντεταγμένη μορφή στις αναζητήσεις μου, γιατί έχουμε την ίδια ακριβώς οπτική. Το θέμα της ελληνικότητας, για ν’ αποκτήσει αναγεννητική δυναμική, πρέπει να το απογυμνώσουμε από τον ναρκισσισμό και την ταύτιση με το παρελθόν.

Πρέπει να συναντηθεί κανείς με αυτό το πνεύμα –που έχει ανεξαρτητοποιηθεί- μέσα σ’ έναν φαντασιακό χώρο, να το αναζητήσουμε γιατί εμείς χάσαμε το δρόμο. Η ελληνικότητα δεν μας αφορά φυλετικά ή εθνικά, αλλά πνευματικά. Κάθε ύπαρξη πάνω στον πλανήτη μπορεί να προσεγγίσει το ελληνικό πνεύμα.

 

Σκηνοθετείτε τους Ιχνευτές, σατυρικό δράμα του Σοφοκλή. Ξεκινήσατε με παραστάσεις σε Έφεσο και Κύπρο, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την προσέγγιση αυτών των έργων…

Καθείς είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να κατορθώσει να βγάλει τη συγκίνηση που κρύβει μέσα του το κείμενο, που είναι και ο προορισμός κάθε έργου στη διαδρομή του μέσα στους αιώνες.

Να μας συγκινεί όχι επειδή είμαστε ευαίσθητοι, αλλά επειδή λέει κάτι που μας αφορά. Η αρχαιοελληνική γραμματεία είναι ένας διαρκής οδηγός για να μη χάσουμε το δρόμο μας. Πιστεύω στην απόλυτη δύναμη του πολιτισμού και της Τέχνης, είναι το πιο δυνατό και αληθινό εργαλείο για να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

 

Όμως και η Τέχνη έχει εμπορευματοποιηθεί.

Ναι, και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 90%. Δεν υπηρετεί πλέον το Καλό Καγαθό, που έλεγαν στην αρχαιότητα. Για να ακριβολογούμε, δεν είναι Τέχνη, αλλά δυστυχώς φοράει τον μανδύα της.

Η πραγματική Τέχνη ονειρεύεται τον άνθρωπο ευτυχισμένο, προσπαθεί να τον συμφιλιώσει με τα δύσκολα της ζωής, θέτει κανόνες κα προσδοκίες για το μέλλον.

 

Συνοδοιπορούν η γεμάτη χλιδή ζωή με το καλλιτεχνικό όραμα;

Δεν νομίζω. Το να είναι κανείς ολιγαρκής είναι επιλογή αυστηρή και δύσκολη. Όταν μπεις σε δύσκολα μονοπάτια, βλέπεις τοπία που δεν μπορείς να τ’ αντικρίσεις στις λεωφόρους της χλιδής που είναι μονοσήμαντες. Συνειδητά θέλησα ν’ αποφύγω οικονομικά δελεαστικές προκλήσεις για να μην χάσω τον οίστρο που σου δίνει η έλλειψη των υλικών αγαθών. Καλύτερα να είσαι σε μια απόσταση που διατηρεί το πνεύμα σου σε εγρήγορση.

 

Οι κινηματογραφικές σας ταινίες είναι λίγες, αλλά βραβευμένες. Γιατί στραφήκατε κυρίως στο θέατρο;

Ήταν θέμα συγκυρίας. Το ότι δεν έγινε το 2003 η ταινία με το Θανάση Βέγγο, λόγω εξωκαλλιτεχνικών προβλημάτων, μου… έκοψε τη φόρα. Είχα «κολλήσει’ σ’ αυτή την ταινία, ήθελα πάρα πολύ να την κάνω. Κι όλα αυτά τα χρόνια το προσπαθούσα και το εμπόδιζε η ίδια η ζωή. Τώρα που «έφυγε» ο Θανάσης, νιώθω ότι έχω απελευθερωθεί ενεργειακά για να κάνω κάτι άλλο.

 

Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γ. Βιζυηνού και το Μαράν Αθά με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη κάνουν περιοδεία σε διασκευή και σκηνοθεσία σας. Επικοινωνείτε με τον ίδιο τρόπο με τους ηθοποιούς στο θέατρο και στον κινηματογράφο;

Στον κινηματογράφο οι σχέσεις μου με τους ηθοποιούς είναι εφήμερη. Μέσα από έναν τρόπο συγκέντρωσης και σοβαρής διαχείρισης του χρόνου έχεις μια καλή συνεργασία που αναδεικνύει αυτό που θέλεις μπροστά στη μηχανή.

Δεν έχεις χρόνο να εκπαιδεύσεις τον ηθοποιό. Στο θέατρο η διδασκαλία λόγου που κάνω στους ηθοποιούς στόχο έχει να καταλάβουν τις νότες, τα κρεσέντα, τους ρυθμούς.

Είναι μια μουσική ενορχήστρωση των φθόγγων και όλων των φράσεων του έργου. Στη συνέχεια οι ηθοποιοί «παίζουν’ αυτήν την μουσική, καμιά φορά και καλύτερα από μένα…

 

          Ιχνευτές, σατυρικό δράμα του Σοφοκλή, εταιρεία πολιτισμού anagnosis. Σκηνοθεσία- χορογραφία: Δήμος Αβδελιώδης

         Το μόνον της ζωής του ταξείδιον, του Γ. Βιζυηνού, εταιρεία πολιτισμού anagnosis. Διασκευή- σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

         Μαράν Αθά, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψυρρά.
Διασκευή- σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη