Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κωστής Μουσουρούλης στην Επιτροπή της Βουλής για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Κωστής Μουσουρούλης στην Επιτροπή της Βουλής για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

9

 Την πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για τα νησιά, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση Κανονισμού για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου «Θεσμικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – οργάνωση της εποπτείας του κράτους».
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου από το γραφείο
του Χιώτη βουλευτή- Υπεύθυνου του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας:

«Η αγροτική ανάπτυξη είναι εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη και ειδικές προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν με τα τοπικά, αλλά και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά».

Ο Βουλευτής ζήτησε την πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για τα νησιά, καθώς και διακριτά για τα μικρά νησιά, σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική πρόταση Κανονισμού για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου, που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε τη διαφοροποίηση της προτεινόμενης τροποποίησης της παρ. 1 του άρθρου 3 του νόμου 2810/2000 και, προκειμένου για μικρά νησιά, να μην απαιτείται η υπογραφή 20 τουλάχιστον φυσικών προσώπων για τη σύνταξη του καταστατικού αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ψαρά όπου δεν μπορεί να εκπληρωθεί αυτή η προϋπόθεση αλλά η ανάγκη υφίσταται. Ο Βουλευτής δεσμεύθηκε πως θα προτείνει σχετική τροπολογία προς το Υπουργείο.

 

Επίσης, χαιρέτησε θετικά σημεία και διορθώσεις επί του νομοσχεδίου, όπως την αποδοχή από τον Υπουργό πρότασής του κατά την πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή, αναφορικά με τη μείωση του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να μη δημιουργηθούν δυσλειτουργίες σε εποχή έλλειψης ρευστότητας.

 

Ο Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ακόμα πως πρέπει να γίνει επαναφορά της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί του Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο έχει καταλήξει μετά τους διάφορους μετασχηματισμούς και ζήτησε την άποψη του Υπουργείου για το θέμα.

 

Πρότεινε ακόμη λύσεις για την επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων προς τους αγρότες, όπως τη χρήση μηχανισμών ως ενδιάμεσων φορέων, για παράδειγμα την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ή άλλες δομές αλλού στην Ελλάδα, με σκοπό οι αγρότες να μη μένουν μεγάλο διάστημα χωρίς το εισόδημα που περίμεναν από την παραγωγή που χάθηκε λόγω της δυσκινησίας των λειτουργιών του δημοσίου.

 

Ο Κωστής Μουσουρούλης ζήτησε τέλος διευκρινίσεις από τον Υπουργό αναφορικά με το ύψος του προϋπολογισμού του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και εάν πρόκειται να ισχύσει για αυτό (όπως για το ΕΣΠΑ) η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ποσοστού εθνικής χρηματοδότησης.