Αρχική Νέα Τοπικά ΟΧΙ, στο άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή από Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων και ΠΑΜΕ

ΟΧΙ, στο άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή από Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων και ΠΑΜΕ

8


Την έντονη αντίδραση του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων νομού Χίου αλλά και του ΠΑΜΕ, προκάλεσαν δημοσιεύματα που πρότειναν να ανοίξουν αυτό το σαββατοκύριακο τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι τούρκοι επισκέπτες που αναμένονται από σήμερα στο νησί με τη ευκαιρία αργίας λόγω θρησκευτικής τους γιορτής (μπαϊράμι).
Μάλιστα το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων έκανε και παράσταση στον επόπτη εργασίας, ενώ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (24/8/11) παροτρύνει τον εμπορικό κόσμο, – μ’ αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού στη γειτονική Τουρκία και τη δυνατότητα επίσκεψης «μεγάλου» αριθμού Τούρκων επισκεπτών – να ανοίξει η τοπική αγορά …την  Κυριακή.  

Μας βρίσκει ριζικά αντίθετους!!!

Ε, λοιπόν ΟΧΙ!!!

Οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί σκληρά απ’ τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Μας τα έχουν πάρει όλα… Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε την τελευταία κατάκτηση, την Κυριακάτικη αργία. Είναι κατεκτημένο – κατοχυρωμένο απ’ τη νομοθεσία –, αναφαίρετο δικαίωμα και δεν το διαπραγματευόμαστε…

Γνωρίζουν ότι την κρίση την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι του νησιού με την καταιγίδα των βάρβαρων μέτρων.

Το σωματείο έκανε παράσταση στον επόπτη εργασίας για το γεγονός και του τονίστηκε ότι: «Δεν έχουν δικαίωμα οι καταστηματάρχες, όχι μόνο να απασχολήσουν εργαζόμενους, αλλά και να ανοίξουν τα καταστήματα».

Το σωματείο θα περιφρουρήσει την αργία της Κυριακής επαγρυπνώντας γι’ αυτούς που θα θελήσουν να την καταπατήσουν.

 

  Χίος, 25-08-2011

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Χίο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 

            Τα καλέσματα του συγκροτήματος της ΑΛΗΘΕΙΑΣ προς τον εμπορικό κόσμο να ανοίξει τα μαγαζιά του το Σαββατοκύριακο – ως σωτηρία για την οικονομική κρίση – εξ αιτίας του Ραμαζανιού και της έλευσης Τούρκων τουριστών είναι και επικίνδυνα και οπισθοδρομικά.

            Η καταπάτηση της Κυριακάτικης Αργίας, για τα μικρά μαγαζιά και τους εμποροϋπάλληλους «επειδή παίρνουν πουλιά» ανοίγει την κερκόπορτα και την όρεξη στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, να κερδίσουν την εφταήμερη βδομάδα λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, εξοντώνοντας τα οικογενειακά μικρομάγαζα και οδηγώντας στην απόλυση εκατοντάδες κακοπληρωμένους εμποροϋπάλληλους του νησιού μας.

            Οι υποστηριχτές της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, του ανταγωνισμού, του κυνηγιού του κέρδους, της λογικής «ο θάνατος σου η ζωή μου» ή το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, που οδήγησαν στη σημερινή αδιέξοδη καπιταλιστική οικονομική κρίση, προσφέρουν, ως λύση, ευκαιρίες μιας μέρας απέναντι στον οδοστρωτήρα  της φοροληστείας, που επιβάλει η κυβέρνηση του κεφαλαίου, με τις ευλογίες του ΔΝΤ και της ΕΕ.

            Η πτώση του τζίρου στην αγορά, το κόψιμο μισθών και συντάξεων, η ακρίβεια, η περαίωση, η φορομπηχτική πολιτική, οι απολύσεις, η κατάργηση της Σ.Σ.Ε., η ανασφάλιστη εργασία, το λουκέτο στα μαγαζιά, δεν αντιμετωπίζουν την οικονομική καπιταλιστική κρίση αντίθετα την επιδεινώνουν.

Όσοι ονειρεύονται έξοδο απ’ την καπιταλιστική κρίση μετατρέποντας τη Χιώτικη Αγορά σε παζάρι της Σμύρνης, που τα μαγαζιά θ’ ανοίγουν από το πρωί ως τα μεσάνυχτα και για τους εργαζομένους θα ισχύει ο εργασιακός μεσαίωνας με 200-300€ μισθό, ας ανοίξουν τις τοπικές εφημερίδες της δεκαετίας του 1930 να μάθουν πότε κερδήθηκε η Κυριακάτικη Αργία και καθορίστηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

            Το ΠΑΜΕ καλεί τους εμπορουπαλλήλους και τους μικροεπαγγελματίες να αποκρούσουν τέτοια καλέσματα «σωτηρίας» και να οργανώσουν τον αγώνα τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής, της κυβέρνησης των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, που απολαμβάνουν φορο-προνόμια, φοροαπαλλαγές, οφσόρ επιχειρήσεις, δανεικά και αγύριστα, επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ.

Η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ καλεί σε οργανωμένο και συλλογικό αγώνα των κοινωνικών δυνάμεων του τόπου προκειμένου να ανατραπεί η πολιτική της πλουτοκρατίας.  

                                                                                       Χίος,  Πέμπτη 25.08.20011