Αρχική Νέα Τοπικά Ελάτα: αντιδρούν στη μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στο Πελαγονήσι

Ελάτα: αντιδρούν στη μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στο Πελαγονήσι

7

 

Αντιδρούν οι Ελατούσοι στα σχέδια μετεγκατάστασης της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών «ΔΙΑΠΟΡΙ», που δραστηριοποιούνταν μέχρι πρότινος στο λιμάνι των Μεστών, στο μικρό Πελαγονήσι -κοντά στον Αγιο Στέφανο- το οποίο γνωστό ανήκει στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Ελάτας.
Μάλιστα οι κάτοικοι του χωριού πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση στις 16 Αυγούστου, και αποφάσισαν να μην επιτραπεί η μετεγκατάσταση της ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή τους. Παράλληλα εξέλεξαν 11μελή επιτροπή αγώνα, η οποία θα διαχειριστεί το θέμα, όπως επίσης προχωερούν και στη συγκέντρωση υπογραφών από όλους τους κατοίκους και φίλους του χωριού, ζητώντας την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Συγκεκριμένα το κείμενο στο οποίο συγκεντρώνονται υπογραφές αναφέρονται τα εξής:

«Αυτές τις βραχονησίδες έχουμε ως σήμα- κατατεθέν στο χωριό μας και δώσαμε όλοι όρκο τιμής ότι θα τις κρατήσουμε απόλυτα καθαρές προκειμένου να της παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές όπως τις παραλάβαμε από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας.

Όλοι σας γνωρίζετε τη σημασία αυτών των τριών βραχονησίδων για το χωριό μας. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε έρθει στη γιορτή του Αγίου Στεφάνου. Τα νησάκια

αυτά είναι ”ζωντανά” υπό την έννοια ότι καθημερινά χειμώνα-καλοκαίρι βρίσκουν καταφύγιο επισκέπτες και κάτοικοι του χωριού.

Πάνω σ’ αυτά τα νησάκια πραγματοποιούν εκδρομές με τα παιδιά τους, τους φίλους τους και τα εγγόνια τους. Πώς μπορεί να στερηθεί όλος αυτός ο κόσμος το δικαίωμα να κολυμπά και να ψαρεύει στα γραφικά λιμανάκια των νησιών; Πώς μπορεί να διωχθεί όλος αυτός ο κόσμος προκειμένου αυτή η συγκεκριμένη εταιρία να βάλει ”πόδι” στα νησάκια; Θέλετε να τα αξιοποιήσετε τουριστικά αυτά τα νησάκια; Κάντε το!»

 

Η επιστολή στον Κ. Γανιάρη

Με επιστολή τους επίσης στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη δηλώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δε θα δεχτούν την αλλοίωση της περιοχής τους, κατηγορούν δήμο και περιφέρεια ότι πράττουν ερήμην τους και χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση και ζητούν να συ-ζητηθεί το θέμα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Στο επόμενο περιφερικό σας συμβούλιο να φέρετε το θέμα προς συζήτηση τροποποιώντας την πρότασή σας για μετεγκατάσταση της ιχθυοκαλλιέργειας από το λιμέ-να των Μεστών στο Πελαγονήσι, αλλά και τη μη ίδρυση και λειτουργία οιασδήποτε μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας σε χώρο που ανήκει στα διοικητικά όρια της τέως κοινότητας Ελάτας.

Παρακαλούμε να σταλούν αντίγραφα όλων των στοιχειών που σας καταθέτουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι ο ποίοι εμπλέκονται με την έγκριση για την έκδοση της εν λόγω μετεγκατάστασης.
Να ενημερωθούν φορείς και υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται στη χορήγηση άδειας μετεγκατάστασης της εν λόγω εταιρίας. Παρακαλούμε ενημερώστε τις υπηρεσίες οι οποίες ήδη έχουν εκδώσει τη σχετική έγκρισή τους μέχρι σήμερα 18/8/2011 για την μετεγκατάσταση της εν λόγου ιχθυοκαλλιέργειας προκειμένου να γίνει ακύρωση των εγκρίσεων αυτών όπως επίσης και τις υπηρεσίες οι οποίες πρόκειται να εκδώσουν σχετικές εγκρίσεις. Αφού, όπως δηλώσατε, βρίσκετε ακόμη στο αρχικό στάδιο. Παρακαλούμε να ενημερώσετε την εν λόγω επιχείρηση για τις προθέσεις σας και για τον άμεσο τερματισμό όλων των προσπαθειών και εγκρίσεων μετεγκατάστασης στο Πελαγονήσι οι οποίες θεωρούνται από εμάς ως άκυρες.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη μια φορά τις έντονες διαμαρτυρίες μας γιατί ενώ ΠΟΤΕ δεν υπήρξε κοινωνική συναίνεση, ορισμένοι φορείς προσπάθησαν να εμφανίσουν ακριβώς το αντίθετο.»

 ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: από το Google Earth