Αρχική Νέα Τοπικά Πυρκαγιά στα Φυτά- επεμβάσεις αεροσκαφών

Πυρκαγιά στα Φυτά- επεμβάσεις αεροσκαφών

7

Κυριακή, 28/8
17.00
Υπό μερικό έλεγχο είναι από το μεσημέρι της Κυριακής η φωτιά στη Βόρεια Χίο, κοντά στο χωριό Φυτά. Παραμένουν όμως οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επειδή υπάρχουν αναζωπυρώσεις, ενώ τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα συμμετέχουν στην κατάσβεση 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου canader και το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι έχει κάψει περίπου 8.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

08.15
Με τη συμμετοχή 2 πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου canader και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου συνεχίζεται από το πρωί η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάςπάνω από τα Φυτά, στο Πελινναίο..
Υπάρχουν μικροεστίες και όχι κάποιο μεγάλο μέτωπο, που σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους (3-4 μποφόρ), δυναμώνει τις εκτιμήσεις ότι δεν θα αργήσει η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Σάββατο, 27/8
20.00
Τις αναζοπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας φοβούνται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που μαζί με άντρες του στρατού, μέλη των εθελοντικών ομάδων, δημοτικούς υπαλλήλους και πολίτες δίνουν μάχη  περισσότερο από ένα 24ώρο για να σβήσουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην Αμανή και στην περιοχή του νταμαριού της Σπαρτούντας.
Η κατάσταση με το που πέφτει το φως της μέρας φαίνεται να είναι υπό μερικό έλεγχο, ο αγώνας όμως δίνεται έτσι ώστε να μην περάσει η φωτιά τις κορυφές του Πελινναίου και “πέσει” στην πλευρά των Πιτυούς- Καρδαμύλων.
Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, όπως μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης ήταν στη Χίο ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Νάσος Γιακαλής.
Επίσης επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχει τεθεί ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου του πυροσβεστικού σώματος που επίσης είναι στη Χίο.

17.30

Συνεχίζουν μέχρι αυτή την ώρα τις ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη, στην περιοχή “πάνω” από τα Φυτά (Β-ΒΑ) και προς το Πελινναίο, παρόλο που δεν υπάρχει στην περιοχή κανένα ενεργό μέτωπο, σε μια προσπάθεια να είναι όλα υπό έλεγχο πριν πέσει η νύχτα.

Το μεσημέρι και ενώ όλα φαίνονταν ότι ήταν υπό έλεγχο, η αλλαγή των ανέμων από βορειοανατολικούς σε νοτιοανατολικούς αναζωπύρωσε τη φωτιά με τις επίγειες δυνάμεις (που από χθες το βράδυ στις 7.00 μ.μ. επιχειρούν) να έχουν να αντιμετωπίσουν μια πύρινα λαίλαπα και με φόβο να εγκλωβιστούν από τις φλόγες.

Τελικά και με την καθοριστική βοήθεια 2 kanader από την Ελευσίνα και των 2 pezetel από τη Μυτιλήνη η φωτιά κοντεύει πια να σβήσει, έχοντας κάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις.

10.30
Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στην Αμανή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέτωπο έκαιγε αλλά βρισκόταν σε καλό σημείο ώστε να ελεγχθεί κοντά στην Παναγιά στα Μεροβίγλια.
Βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα των αναζοπυρώσεων, στις καμένες εκτάσεις που κρατούν σε εγρήγορση τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

07.00
Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής από την περιοχή του νταμαριού της Σπαρτούντας.
Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο προς την περιοχή της Ποταμιάς και προς Σπαρτούντα, με τις επίγειες δυνάμεις που όλο το βράδυ έδιναν μάχη να βοηθούνται αυτή την ώρα από το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

22.30
Από την περιοχή του νταμαριού της Σπαρτούντας φέρεται να πρωτοξεκίνησε η φωτιά που από τις 7.00 μ.μ. καίει στην Αμανή.
Δύο μεγάλα μέτωπα έχει η πυρκαγιά, το ένα προς Σπαρτούντα και το δεύτερο προς Ποταμιά, χωρίς να κινδυνεύουν μέχρι αυτή την ώρα τα χωριά.
Μέχρι τις 8.15 μ.μ. περίπου εκτελούσε ρίψεις και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που αποχώρησε λόγω της προχωρημένης ώρας.
Στην περιοχή βρίσκεται σύσσωμη η πυροσβεστική δύναμη, καθώς και μέλη από τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας.

19.00
Λίγο πριν τις 7.00 μ.μ. δόθηκε σήμα ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή των Φυτών και μετά τις Κηπουριές.
Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Χίο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αμανής Γιώργο Χρίτη, η πρώτη εικόνα είναι ο έντονος καπνός που υπάρχει στην περιοχή.