Αρχική Νέα Τοπικά ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ για βαρέα & ανθυγιεινά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ για βαρέα & ανθυγιεινά

6

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ

 

Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αξιοποιώντας τα αντεργατικά της σχεδία. Ειδικότερα στον κλάδο της οικοδομής αν εφαρμοστεί στις υπάρχουσες συνθήκες που παρουσιάζει μείωση 60% των οικοδομικών αδειών και ανεργία 40% στους συναδέλφους θα σημάνει ταφόπλακα για ότι έχει κατακτήσει η ομοσπονδία οικοδόμων όλα αυτά τα χρόνια.

Το σωματείο οικοδόμων θα είναι αντίθετο στις προσλήψεις των δήμων με τις 5μηνες συμβάσεις με ημερομίσθιο 25 Ευρώ για τους συναδέλφους. Δεν θα δεχτούμε ούτε ένα ευρώ κατω από την συλλογική σύμβαση εργασίας. Επίσης θα μας βρει αντιμέτωπους ο διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.

Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται θα οδηγήσουν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης 5 έως 7 χρόνια, νέα μείωση στο μεροκάματο, στη σύνταξη και επιπλέον θα μεγαλώσει η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμμετάσχει στο διάλογο των ΒΑΕ μαζί με την κυβέρνηση, και ήδη πάνω από 150.000 εργαζόμενοι θα αποχαρακτηριστούν από τα βαρέα, προσφέροντας της άλλοθι για να υλοποιήσει τα αντεργατικά μετρά.

Συνάδελφοι δεν είναι τυχαίο ότι τα μετρά τα παίρνουν σε μια περίοδο που οι περισσότερες εταιρίες είναι κλειστές για τις καλοκαιρινές διακοπές και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιδράσει.

Ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί την ελαχίστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της φθοράς της υγείας των εργαζομένων από τις συνέπειες της εργασίας του. Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που έχουν σακατευτεί στο γιαπί. Πρόσφατα είχαμε και στη Χίο 2 σοβαρά ατυχήματα οικοδόμων.

Το σωματείο οικοδόμων καλεί τους συναδέλφους να αγωνιστούν εναντία στην προσπάθεια κατάργησης του θεσμού των ΒΑΕ. Έχουμε δικαίωμα μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να παλέψουμε για την διεύρυνση του θεσμού, για σύνταξη στα 55 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες, μείωση του εργάσιμου χρόνου μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς.

Όλοι μαζί αγωνιστικά με την ομοσπονδία να αποκρούσουμε τα μέτρα-κόλαση που μας επιβάλουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, πλουτοκρατία για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος των εργατών.