Αρχική Νέα Τοπικά Ο υπουργός Πολιτισμός συναντήθηκε με τους εθελοντές του Κάστρου

Ο υπουργός Πολιτισμός συναντήθηκε με τους εθελοντές του Κάστρου

7

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο και τους συνεργάτες του πραγματοποίησε την 24η Αυγούστου 2011 τετραμελής αντιπροσωπεία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης «Το Κάστρο της Χίου: Ένας χαμένος Παράδεισος».

Η συζήτηση που έγινε σε θετικό κλίμα επικεντρώθηκε στα παρακάτω θέματα: τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της επισκεψιμότητας του μνημείου, την καθαριότητα  και την ανάδειξή του.
Εκ μέρους της ομάδας υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως  η σημασία που έχει το εν λόγω Κάστρο για τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Χίου, επισημάνθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του και τονίστηκε η ανάγκη για επισκευή και αποκατάσταση των τειχών, των προμαχώνων και των μνημείων που αυτό περικλείει, ιδιαιτέρως δε εκείνων  που χρήζουν άμεσης φροντίδας.
Επιπρόσθετα, κατατέθηκαν οι περίπου 3.000 υπογραφές που έχει συλλέξει μέχρι τώρα η ομάδα με αιτήματα που αφορούν το μνημείο αλλά και τον οικισμό.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα μέλη της ομάδας  δεν περιορίστηκαν σε θέματα που αφορούν μονάχα το Κάστρο αλλά αναφέρθηκαν και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρο το νησί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των υποδομών ενώ επισήμαναν την ανάγκη για ανάδειξη και αύξηση της επισκεψιμότητας των μνημείων της Χίου γενικότερα.
Και από τις δύο πλευρές – ομάδας και Υπουργείου- τονίστηκε η ανάγκη να είναι ανοιχτά τα μνημεία που έχουν αποκατασταθεί. 
Ο Υπουργός και οι συνεργάτες του έδωσαν έμφαση στην ευθύνη που φέρουν και στις δυνατότητες που διαθέτουν οι τοπικοί φορείς για την ανάδειξη και αναστήλωση του Κάστρου και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον οικισμό του. Ενθαρρυντικό υπήρξε το γεγονός ότι  πρότειναν το σχεδιασμό κοινών δράσεων της ομάδας  με την 3η Ε.Β.Α.  και εγγυήθηκαν για την υποστήριξη αυτών εκ μέρους του Υπουργείου.
Επιπλέον, δήλωσαν ότι θα φροντίσουν για την τοποθέτηση πινακίδων που θα παρέχουν πληροφορίες για το κάθε μνημείο και θα σηματοδοτούν διαδρομές .Τέλος,  διαβεβαίωσαν  τα μέλη της ομάδας ότι θα μεριμνούν για τακτικές αποψιλώσεις και καθαρισμούς στο μνημείο.